archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Keskustelun yhteenveto ja paketointi

Julkaistu

Jos tarkoituksena on välittää dialogissa muodostuneet oivallukset sellaiselle taholle, joka ei ole osallistunut keskusteluun, kannattaa keskustelu paketoida.

Dialogia voi seurata esimerkiksi ratkaisujen, valmistelun tai päätösten työstäminen. Dialogissa syntynyt syvempi aiheen ymmärrys voi parantaa seuraavien vaiheiden työstöä, mutta dialogi on syytä pitää näistä selkeästi erossa. Lue lisää dialogia seuraavista vaiheista täältä. 

Miten?

Paketoinnin muoto riippuu siitä, mitä dialogin jälkeen tapahtuu ja millä kokoonpanolla. Paketointi kannattaa suunnitella yhdessä sen tahon kanssa, joka haluaa käyttää dialogissa syntynyttä ymmärrystä. Mihin ymmärrystä tarvitaan, ja mitä tietoa he tarkalleen ottaen tarvitsevat? Tämä on hyvä määritellä jo keskustelun tavoitteiden yhteydessä. Sovi keskustelun paketoinnista myös osallistujien kanssa jo ennakkoon.

Paketointia varten tarvitaan kirjuri, joka kirjaa koko keskustelun. Tärkeää on, ettei kirjuri arvota eri näkökulmia, vaan kirjaa kaiken ylös tasavertaisesti ja tarkasti, käyttäen samoja sanoja kuin puhujat. Keskustelun lopetuksen jälkeen on hyvä käydä läpi yhteisesti ryhmän kanssa keskustelun yhteenveto. Kirjurin on hyvä teemoittaa ja poimia keskeinen sisältö käydystä dialogista ja todentaa se keskustelijoiden sitaateilla.

Keskustelun voi vetää yhteen hyödyntämällä yhteenvetopohjaa.

Mistä on kyse?