Julkaistu 13.12.2017

Keskustelun vetäjän parhaat ohjaustoimet

  1. Vetäjä huolehtii, että jokaisella on tilaa kertoa omista kokemuksistaan: “Kuunnellaan tämä rauhassa.”
  2. Vetäjä edistää toisten puheeseen liittymistä ohjaamalla osallistujat kiinnittämään huomiota eri puheenvuorojen välisiin yhteyksiin: “Miten tämä liittyy edellisiin puheenvuoroihin?”
  3. Vetäjä näyttää esimerkkiä, miten puhutaan suoraan omista kokemuksista: “Minun mielessäni pyörii tällaisia asioita dialogin aikana, mitä tämä herättää teissä muissa?”
  4. Vetäjä auttaa pitämään keskustelun arkikielisenä, ja pyytää avaamaan vaikeat termit, joita kaikki eivät välttämättä ymmärrä: “Mitä sinä tarkoitat kun sanot xxxx?”
  5. Vetäjä auttaa osallistujaa pysähtymään jännitteiden äärelle, kuvaamaan tarkemmin niihin liittyviä kokemuksia: “Kerro lisää. Kuunnellaan rauhassa eri kantoja.”
  6. Vetäjä  auttaa etsimään piiloon jääneitä näkökulmia:” Mitä ei vielä ole tullut esiin?”
  7. Vetäjä auttaa tutkimaan eri näkökulmien yhteyksiä: “Mistä olemme samaa mieltä? Missä ovat erot? Mitä uutta ymmärrämme nyt?

 

Lataa printattavat kortit keskustelun vetämiseen

Mistä on kyse?

Työkaluja keskustelun aikana

Hyvä dialogi vaatii aikaa vähintään puolitoista tuntia – ja sen vetäminen harjoittelua ja toistoja. Kokosimme parhaat vinkit ja työkalut käytettäväksi keskustelun aikana. Printtaa ohjauskortit mukaan tai kokoa työkalupakkiisi! Ja eikun menoksi.

”Osasin kyllä odottaa jotain erityistä mutta tämä oli odotuksiin verrattuna positiivisempi kokemus. Juuri tällaista keskustelua tarvitaan, että kaikki osapuolet kuulevat toisiaan ja annetaan jokaiselle rauhassa puheenvuoro.”
– Kemijärven Erätauko-tapahtuman osallistuja

Katso myös työkalut ennen keskustelua ja keskustelun jälkeen.

Lisää työkaluja

Näillä dialogimestariksi.

Käytännön oppeja dialogista

Näin homma toimii.

Mistä on kyse?