archived
Arvioitu lukuaika 1 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Päästä aurinko kylään vain tarvittaessa

Kodin lämmönsäätelyssä kannattaa ottaa huomioon aurinkoenergia. Päästä auringon ilmainen lämpö sisään tai pidä se kesähelteellä loitolla verhojen avulla.

Julkaistu

Säästöt: Lisälämmityksen tai -viilennyksen tarpeen väheneminen näkyy energialaskussa. Edulliset sälekaihtimet hoitavat homman tehokkaasti, joten suuria taloudellisia panostuksia ei tarvita.

Huomioi nämä: Aina ei voi olla kotona säätämässä sälekaihtimia, eikä auringonpaiste ole Suomen oloissa itsestäänselvyys. Pienellä ennakoinnilla voi kuitenkin vaikuttaa tuloksiin. Kesäkuumalla kaihtimet voi jättää avaamatta aamulla ja talvella jättää auki ihan vain varmuuden vuoksi.

Hiilijalanjäljen pienentyminen: Lisälämmityksen ja -viilennykseen tarpeen vähentyessä voit pienentää hiliijalanjälkeäsi noin prosentilla vuodessa. Jos miljoonaa suomalaista tekee näin, säästöä syntyy 9000 henkilön kokonaishiilijalanjäljen verran vuodessa.

Vinkit: Tavallisilla sälekaihtimilla pärjää hyvin, kalliita erikoisverhoja ei tarvitse tilata. Motivan sivuilla on lisätietoa viisaasta viilentämisestä.

Mistä on kyse?