archived
Beräknad läsningstid 1 min
Detta inlägg har arkiverats och kan innehålla inaktuellt information

Släpp in solen bara då det behövs

Det lönar sig att beakta solenergin i värmeregleringen av hemmet. Släpp in solens gratis värme eller håll den ute sommartid med hjälp av gardiner.

Publicerad

Besparingar: Ett minskat behov av extra värme eller kyla syns i energiräkningen. Förmånliga spjälgardiner tar effektivt hand om saken så det krävs inga stora ekonomiska satsningar.

Observera: Det går inte alltid att vara hemma och justera spjälgardinerna och solsken är ingen självklarhet i Finland. Men genom att vara förutsägande kan du påverka resultaten. I sommarhettan kan du låta spjälgardinerna vara stängda på morgonen och vintertid kan du öppna dem bara för säkerhets skull.

Mindre koldioxidavtryck: När behovet på extra uppvärmning och nedkylning minskar kan du minska ditt koldioxidavtryck med cirka en procent om året. Om en miljon finländare gör likadant blir det en besparing på 9 000 totala koldioxidavtryck i året.

Tips: Du klarar dig bra med vanliga spjälgardiner och behöver inte beställa några dyra specialgardiner. På Motivas sidor finns mer information om smart nedkylning.

Vad handlar det om?