Beräknad läsningstid 1 min

Släpp in solen bara då det behövs

Det lönar sig att beakta solenergin i värmeregleringen av hemmet. Släpp in solens gratis värme eller håll den ute sommartid med hjälp av gardiner.

Bild: Picjumbo/Viktor Hanacek

Publicerad

Besparingar: Ett minskat behov av extra värme eller kyla syns i energiräkningen. Förmånliga spjälgardiner tar effektivt hand om saken så det krävs inga stora ekonomiska satsningar.

Observera: Det går inte alltid att vara hemma och justera spjälgardinerna och solsken är ingen självklarhet i Finland. Men genom att vara förutsägande kan du påverka resultaten. I sommarhettan kan du låta spjälgardinerna vara stängda på morgonen och vintertid kan du öppna dem bara för säkerhets skull.

Mindre koldioxidavtryck: När behovet på extra uppvärmning och nedkylning minskar kan du minska ditt koldioxidavtryck med cirka en procent om året. Om en miljon finländare gör likadant blir det en besparing på 9 000 totala koldioxidavtryck i året.

Tips: Du klarar dig bra med vanliga spjälgardiner och behöver inte beställa några dyra specialgardiner. På Motivas sidor finns mer information om smart nedkylning.

Projekt

100 smarta vardagsgärningar

Eftersom dina val – hur du bor, vad du äter och hur du motionerar – har en direkt inverkan på miljön. Du och hela världen kan ha nytta av smarta gärningar och levnadssätt. Det finns hundra att välja bland.

Publicerad

Fler tips för mer hållbart boende

Vad handlar det om?