Julkaistu 11.04.2018

Tulevaisuuden sanomat

Tulevaisuuden sanomat -harjoituksen avulla voit arkipäiväistää tulevaisuutta uutisotsikoiden avulla. Mitä lukee lehdessä vuonna 2048?
Kirjoittaja
Asiantuntija, Ennakointi, Sitra
Jenna työskentelee yhteiskunnallisen ennakoinnin asiantuntijana Sitran ennakointitiimissä, jossa hän erilaisten projektien kautta tukee yhteiskuntaa siirtymässä yhteiskuntaan, jossa eletään hyvää elämää maapallon kantokyvyn rajoissa. Tällä hetkellä Jennaa työllistää Tulevaisuuden uudistajat -projekti, joka yhdistää tulevaisuusajattelua ja yhteiskunnallisen vaikuttamisen taitoja.
Työkalu

Tulevaisuuden sanomat

Aika: 15 minuutista ylöspäin.

Osallistujat: Tämän harjoituksen voit tehdä yksin, mutta porukassa se on hyödyllisempää ja hauskempaa.

Mihin soveltuu: Tulevaisuustiedon ja näkemysten soveltamiseen, tulevaisuuden arkipäiväistämiseen ja oman ajattelun haastamiseen. Tämä harjoitus soveltuu niin lapsille kuin aikuisillekin.

Hyödyt: Omien tulevaisuusajatusten konkretisointi ja ajattelun haastaminen.

Jos olet jo tutustunut heikkoihin signaaleihin ja trendikortteihin, on aika siirtyä soveltamaan oppimaasi ja lukemaasi. Tervetuloa siis arkipäiväistämään tulevaisuutta uutisotsikoiden avulla. Tulevaisuuden sanomat -harjoituksella voit konkretisoida omia ajatuksiasi ja olettamuksiasi tulevaisuuskuvien taustalla. Harjoitus toimii esimerkiksi tilanteisiin, jossa tiimin jäsenet haluavat oppia toistensa ajattelusta enemmän tai haluavat selkeyttää tulevaisuuskuviaan.

Tarvitset:

Tee näin:

  1. Valitse 2 trendikorttia ja lue ne. Mieti millainen olisi maailma, jossa korttien kuvaamat asiat ovat arkipäivää.
  2. Keksi trendikortteihin liittyvä tulevaisuuteen sijoittuva uutinen. Uutisessa on iskevä otsikko ja lyhyt kuvaus tapahtuneesta. Piirrä uutiseen liittyvä kuva tai valitse jokin valmis kuva.
  3. Ota tekemästäsi Tulevaisuuden Sanomien etusivusta kuva ja jaa se Twitterissä, Facebookissa tai Instagramissa. Muista käyttää hashtageja #SeuraavaErä ja #tulevaisuudensanomat.

Seuraavaksi:

Omassa visiossa on hyvä pohtia, miltä vision kuvaama tila näyttää ihmisten arjessa. Tulevaisuuden sanomat -harjoitus antaa eväitä vahvistaa arjen kokemuksen tarkastelua visiotyössäsi.

Voit tutustua Heurekan Tieteen yössä 2.2.2018 syntyneisiin Tulevaisuuden sanomiin täällä.

Mistä on kyse?