Työkalu
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Tulevaisuuden sanomat

Tulevaisuuden sanomat -harjoituksen avulla voit arkipäiväistää tulevaisuutta uutisotsikoiden avulla. Mitä lukee lehdessä vuonna 2048?

Julkaistu

Tulevaisuuden sanomat -harjoituksen avulla voi arkipäiväistää tulevaisuutta uutisotsikoiden avulla. Se auttaa kuvittelemaan tulevaisuuksia, jossa jokin tässä hetkessä vielä nupullaan oleva ilmiö, trendi tai heikko signaali on todellisuutta. Harjoituksessa osallistujat työskentelevät ajankohtaistoimituksessa ja heidän tehtävänään on luoda lehden etusivu esimerkiksi 10, 20 tai vaikka 50 vuoden päähän. Harjoitusta voi käyttää esimerkiksi trendien ja heikkojen signaalien vaihtoehtoisten vaikutusten tutkimiseen tai vision konkretisoimiseen.

Valmistelu

Päätä harjoituksen tarkoitus: haluatteko tarkastella trendejä, heikkoja signaaleja vai käyttää harjoitusta esimerkiksi visioinnin konkretisoimiseen. Riippuen tarkoituksesta, varaa materiaalit (esimerkiksi trendikortit) sen mukaisesti.

Tulosta työpohja tai valmistele digitaalinen työpohja.

Työskentely

  1. Miettikää millainen olisi maailma, jossa jonkin trendin, heikon signaalin tai kiteyttämänne vision kuvaamat asiat ovat arkipäivää.
  2. Keksikää tähän maailmaan sopiva uutinen eli tieto jostain tuoreesta tapahtumasta. Uutisessa on iskevä otsikko ja lyhyt kuvaus tapahtuneesta. Etsikää, luokaa tai piirtäkää uutiseen liittyvä kuva.
  3. Esitelkää uutiset toisille ryhmille ja keskustelkaa niiden herättämistä ajatuksista.

Materiaalit

Mistä on kyse?