Työkalu
Arvioitu lukuaika 3 min

Tulevaisuuden viisi ensimmäistä minuuttia

Kuvittele, että tapahtuu jotakin todella yllättävää - mitä teet viiden ensimmäisen minuutin aikana? Tässä harjoituksessa tuodaan yllätykset ihmisen arjen tasolle ja harjoitellaan tulevaisuuden kuvittelemista.

Julkaistu

Tämä pelisuunnittelija ja tutkija Jane McGonigalin kehittämä harjoitus perustuu tutkimuksiin yksityiskohtaisen muistelemisen ja kuvittelemisen hyödyistä. Harjoituksessa annetaan yksi skenaario, lyhyt kuvaus yllättävästä tapahtumasta. Osallistujilla on sen jälkeen viisi minuuttia aikaa kirjoittaa, mitä tekisivät viiden ensimmäisen minuutin aikana kuultuaan tilanteesta. Tavoitteena on kirjoittaa mahdollisimman yksityiskohtaisesti, sillä se kehittää kuvittelukykyä. Lopuksi vastaukset jaetaan ja niistä keskustellaan, jolloin muodostuu laajempi näkemys erilaisista reaktioista ja tulkinnoista.

Valmistelu

Valmistele lyhyt skenaario, joka on kuvaus yllättävästä tapahtumasta. Voit hyödyntää valmiita skenaarioita tai luoda oman. Oma skenaario voi perustua esimerkiksi havaittuihin heikkoihin signaaleihin. Oleellista on, että se kuvaa jotain, joka tapahtuu nopeasti, jotta osallistujat voivat kuvitella tarkan tilanteen, jossa kuulevat siitä.

Voit myös hyödyntää Jane McGonigalin valmista skenaariota:

Luet uutisista, että nettiin on vuotanut laaja tietokanta, joka pitää sisällään kaikki yksityisviestit, mitä on lähetetty viimeisen viiden vuoden aikana tekstiviesteinä, Facebookissa, Twitterissä, Instagramissa, Teamsissa ja monilla muilla alustoilla. Tietokannassa on tehokas hakutoiminto ja sitä monistetaan ja ladataan niin nopeasti, että kukaan ei pysty estämään sen leviämistä.

Jos työskentelette samassa tilassa, varaa osallistujille kynät ja paperia. Etänä osallistujat voivat kirjoittaa omalle tietokoneelleen.

Työskentely

1. Pyydä osallistujia varautumaan kirjoittamaan taukoamatta viisi minuuttia. Kannusta heitä kirjoittamaan, mitä mieleen tulee ja sano, että tarjoat myös apukysymyksiä viiden minuutin aikana.

2. Käynnistä ajanotto ja lue lyhyt skenaario. Sen jälkeen pyydä osallistujia kirjoittamaan vapaasti samalla kun kysyt tarkentavia kysymyksiä. Esimerkiksi tällaiset kysymykset sopisivat edellä kuvattuun skenaarioon:

  • Mitä teet ensimmäisen viiden minuutin aikana kuultuasi tämän?
  • Miltä sinusta tuntuu?
  • Millaisia selityksiä mieleesi tulee, miksi tällainen on tapahtunut?
  • Kuka tai mikä voi olla tämän taustalla ja miksi?
  • Mitä luulet muiden tekevän, kun he kuulevat uutisen?

3. Pyydä viimeisen minuutin aikana osallistujia lisäämään vielä yksityiskohtia tekstiinsä: kenen kanssa ja missä olet, kun kuulet tästä, miltä ympärilläsi näyttää, millaisin tavoin muut reagoivat jne.

4. Kun aika loppuu, pyydä osallistujia miettimään yksi asia, jonka he voivat tehdä tänään, jotta olisivat valmiimpia kuvattuun tulevaisuuteen.

5. Pyydä osallistujia jakamaan kirjoituksensa chatissa tai laittamaan ne seinälle. Keskustelkaa kirjoituksista ja skenaarion sekä itse harjoituksen herättämistä ajatuksista. Jos valitsemasi skenaario perustuu havaitsemiisi heikkoihin signaaleihin, kerro niistä lopuksi.

Lisälukemista

Institute for the future: The first five minutes of the future

Mistä on kyse?