Tulevaisuuden tekijän työkalupakki

Puuttuuko pitkä tähtäin? Tämä työkalupakki auttaa hahmottamaan tulevaisuutta ja rakentamaan vision kohti parempaa huomista. Mistä on kyse? Lue lisää täältä.

Vaihe 1: Trendit ja signaalit

Tunnista tulevaisuuteen vaikuttavia trendejä ja heikkoja signaaleja alla olevien materiaalien avulla!

Vaihe 2: Tulkinta ja valinnat

Tulevaisuus ei vain tapahdu itsestään, vaan voimme vaikuttaa siihen. Arvioi kehityskulkujen vaikutuksia omaan toimintaan ja valitse, mikä on toivottavaa.

 

Vaihe 3: Tulevaisuuksien tekeminen

Kun suunta on selvä, on aika kuvata visio, keskustella siitä ja tunnistaa tarvittavia ratkaisuja. Tulevaisuus ei vain tapahdu, se tehdään.

Esimerkki visiosta: Hyvinvoinnin seuraava erä

Millainen visio tulevaisuudesta voisi olla? Lue alta Hyvinvoinnin seuraavasta erästä, joka on Sitran visio tulevaisuuden kestävästä hyvinvointiyhteiskunnasta. Sen tarkoituksena on herättää keskustelua siitä, mitä haluamme yhteiskuntana tavoitella.

Mistä on kyse?

Oletko käyttänyt Sitran suosittuja megatrendikortteja ja kaipaisit seuraavaa askelta? Tai pohditko, että miten organisaation tulevaisuuskyvykkyyttä voisi kehittää niin, ettei uudet ilmiöt tunnu vain kaatuva päälle? Toiveesi on kuultu! Tervetuloa Tulevaisuuden tekijän työkalupakin pariin.  

Työkalupakki toimii matkaoppaan ja reseptikirjan yhdistelmänä sinulle hyvä tulevaisuuden tekijä ja organisaation toiminnan kehittäjä. Se auttaa sinua vision rakentamisessa ensi vaiheista vision viimeistelyyn. Voit myös käyttää osia työkalupakista tulevaisuuksien tarkasteluun, tulkintaan tai tekemiseen.   

Mikä on visio? 

Visio on tulevaisuuskuva, joka auttaa näkemään reittejä toivottavaan tulevaisuuteen ja asettamaan tavoitteita sinne pääsemiseksi. Visio auttaa suuntaamaan toimintaa nykyhetkessä pitkän tähtäimen tavoitteiden saavuttamiseksi. 

Miksi visio on tarpeellinen? 

Kysyntä visioille riippuu siitä, missä määrin muutosta yhteisöltä tai organisaatiolta tulevaisuudessa vaaditaan. Siltä varalta, että edessäsi on vuoristorataa, voi visio olla tarpeellinen. Monimutkaisessa maailmassa, jossa viisivuotissuunnitelmat eivät enää toimi, visio tarjoaa yhteisen suunnan, jota kohti kulkea.  

Tulevaisuuden tekijän työkalupakki perustuu testattuihin tulevaisuudentutkimuksen menetelmiin ja kehikoihin. Apuna on käytetty erityisesti Bill Sharpen 3 Horizons -jäsennystä ja Minna Koskelon ja Anu Nousiaisen Futures Fit 3S prosessia. Sisällöt perustuvat Sitran megatrendityöhön ja Seuraava Erä -visiotyöhön.

Kuinka pääsee alkuun?

Vision rakentaminen on hyvä aloittaa tulevaisuuksien tarkastelulla. Sen jälkeen voit edetä seuraaviin vaiheisiin eli tulkintaan ja valintoihin sekä tulevaisuuksien tekemiseen. Voit myös katsoa Sitran vision Hyvinvoinnin seuraavasta erästä esimerkkinä visiosta. 

Kiinnostaako kokemuksien jakaminen? Ota yhteyttä!

Kuulemme mielellämme Tulevaisuuden tekijän työkalupakin käyttökokemuksista sekä visiotyöskentelystäsi. Erityisesti olemme kiinnostuneita eteenpäin katsovista yhteiskunnallisista visioista tai aikeista rakentaa sellaisia. 

Ota yhteyttä sähköpostitse ja tule mukaan keskusteluun Twitterissä tunnisteilla: #SeuraavaErä ja #tulevaisuuspakki.

Ota yhteyttä!

Kysy, kerro, kommentoi.

Mistä on kyse?