Lisää työkaluja tulevaisuustyöhön löydät Tulevaisuuden tekijän työkalupakista.
Tulevaisuustaajuus on työpajamenetelmä toisenlaisten tulevaisuuksien rakentamiseen.
Porukka koossa, tulevaisuus mielessä ja fasilitaattori valmiina? Hyvä, voitte aloittaa. Tämä sivu tarjoaa rungon ja materiaalit Tulevaisuustaajuus-työpajaan.
Aloittakaa katsomalla ensimmäinen video, jossa käsittelemme sitä, miksi muutoksentekijä tarvitsee tulevaisuusajattelua. Sen jälkeen virittäydytään Tulevaisuustaajuudelle.
Tehtävä: Mitä jos…?
Keksikää jokainen yksi tai useampi tulevaisuuteen liittyvä “Mitä jos…?” -kysymys. Kirjatkaa kysymykset fasilitaattorinne ohjeistamaan paikkaan. Pohtikaa yhdessä millaisia ajatuksia ne herättävät.
Ajatuksemme tulevaisuudesta ohjaavat toimintaamme nykyhetkessä. Siksi erilaisten tulevaisuusoletusten haastaminen on tärkeää. Tässä videossa tarkastellaan haastamisen merkitystä osana tulevaisuusajattelua.
Tehtävä: Tulevaisuusoletusten haastaminen
Tässä tehtävässä pääsette tarkastelemaan erilaisia oletuksia tulevaisuudesta ja haastamaan niitä. Tulevaisuuskuunnelmat ovat muutaman minuutin mittaisia tuokiokuvia erilaisista tulevaisuuksista. Kuunnelkaa pienryhmänne kanssa yksi tulevaisuuskuunnelma.
Keskustelkaa:
- Tunnistatteko tämänkaltaisen oletuksen tulevaisuudesta? Ajatteletko itse näin?
- Haastakaa: millaisiin oletuksiin se perustuu?
On vaikeaa toteuttaa sellaista tulevaisuutta, jota emme edes pysty kuvittelemaan. Jos kuvittelemme kovin kapeasti, saatamme myös karsia erilaisten mahdollisten tulevaisuuksien joukkoa. Videolla pureudumme siihen, miten kuvittelemme ja mikä rooli mielikuvituksella on tulevaisuuteen vaikuttamisessa.
Tehtävä: Katse menneeseen ja tulevaan
Tämän tehtävän ideana avartaa ajattelua siitä, millaiset asiat ovat vaikuttaneet nykyhetkeen ja toisaalta minkä tunnistamme nyt vaikuttavan tulevaan. Merkitkää fasilitaattorinne ohjeistamaan paikkaan, aikajanalle ensin 1) Millaiset asiat ovat vaikuttaneet siihen minkälainen nykyhetki on? Tämän jälkeen kääntäkää katse tulevaan ja merkitkää aikajanan loppuun 2) Mitkä tämän hetken asiat vaikuttavat tulevaisuuteen?
Tehtävä: Kuvitellaan toivottava tulevaisuus
Nyt pääsette kuvittelemaan, ensin yksin ja sitten yhdessä.
Ensin yksin
- Ota kynä ja paperia tai avaa tyhjä tiedosto.
- Valitse teema, jota käsittelet visiossasi. Mieti, mitä sellaista hyvää on nykyhetkessä mitä haluat vahvistaa, jotta tulevaisuus olisi parempi?
- Kirjoita millä tavoin tulevaisuus olisi parempi ja kenelle? Yritä olla mahdollisimman konkreettinen: Haluan vahvistaa mitä, jotta vuonna 2050 mikä on eri tavalla / mitä on tapahtunut / millainen maailma on.
Sitten yhdessä
Fasilitaattorinne ohjaa teidät jakamaan ajatuksianne toivottavista tulevaisuuksista pienryhmissä. Keskustelujen jälkeen muodostatte yhteisen vision, jonka parissa jatkatte työpajan loppuun.
Tulevaisuuteen voi vaikuttaa, mutta siihen tarvitaan tekoja ja toimintaa. Miten minä tai organisaationi voi olla muutoksentekijä? Videolla puhumme siitä, miten tulevaisuusajattelusta pääsee kohti toimintaa. Saat myös evästystä seuraavaan tehtävään.
Tehtävä: Tekoja toivottavan tulevaisuuden puolesta
Tässä työpajan viimeisessä vaiheessa palaatte taas tiukasti kiinni nykyhetkeen. Miten ajattelumme ja uskomustemme pitäisi muuttua, mitä rakenteissa pitäisi muuttua ja miten käyttäytymisemme pitäisi muuttua? Ideoikaa pienryhmässänne teko vastauksena näihin kuhunkin kysymykseen. Kirjatkaa teot fasilitaattorinne ohjeistamalle alustalle.
Tehtävä: Tulevaisuuden Sanomien ajankohtaistoimitus
Lopuksi työskentelette hetken Tulevaisuuden Sanomien ajankohtaistoimituksessa, jossa tehtävänänne on pohtia, miltä matka kohti valitsemaanne visiota näyttäisi ja kuulostaisi? Ideoikaa Tulevaisuuden Sanomien etusivu muutosmatkan varrelta vuodelta 2048. Kirjatkaa otsikko fasilitaattorinne ohjeistamalle alustalle.
Lopuksi pääsette esittelemään matkan visioimaanne tulevaisuuteen muulle ryhmälle fasilitaattorin ohjeistamalla tavalla.
Viimeinen video päättää Tulevaisuustaajuus-työpajan. Siinä kerrataan mitä työpajan aikana on oikein tehty ja miksi. Ryhmänne kanssa voitte päättää yhteisen työskentelyn jakamalla ajatuksia ja oivalluksia, joita teille jäi tästä Tulevaisuustaajuus-työpajasta mieleen.
Esimerkkejä
Näin tulevaisuustaajuutta on hyödynnetty
Kerro muillekin
Millaisille tulevaisuustaajuksille pääsitte? Mikä hämmensi, mikä innosti, mitä oivalsitte?
Osallistukaa keskusteluun sosiaalisessa mediassa tunnisteella #tulevaisuustaajuus
Vinkki: toiveikkaille tulevaisuuskuville on aina tilausta. Mitä jos jakaisitte tulevaisuustoimituksenne uutisotsikoita sosiaalisessa mediassa? Tai entä jos kirjaisitte visionne koko EU:n laajuiseen #OurFutures-tietokantaan, josta tulevaisuusajatuksenne syöttävät suoraan päätöksentekijöille? Tietokannasta voit lukea, mitä muut Euroopan Unionin kansalaiset ajattelevat.
Kuulemme mielellämme palautetta ja toiveita sekä vastaamme kysymyksiin osoitteessa tulevaisuustaajuus@sitra.fi
Mistä on kyse?
Tulevaisuustaajuus on työpajamenetelmä 8-20 hengen kokoisille ryhmille. Tämä sivusto tarjoaa eväät työpajan fasilitoimiseen niin verkossa kuin kasvotusten. Videot johdattavat kuhunkin teemaan ja vetäjän käsikirjasta löytyvät tarkemmat askelmerkit ryhmätöiden ohjaamiseen.
Tulevaisuustaajuus on kehitetty Sitrassa rakentaen aiemman ennakointityön päälle. Kehitystyössä arvokasta palautetta ja kommentteja on antanut erilaisista osaajista koostuva kehittäjäryhmä. Menetelmän tarkoituksena on lisätä osallistujien kykyä kuvitella erilaisia tulevaisuuksia ja toimia toivotun tulevaisuuden toteutumiseksi. Menetelmä on tarkoitettu kenen tahansa käyttöön ja sovellettavaksi. Voit perehtyä tarkemmin ajatteluun menetelmän taustalla julkaisussa Vaikuta tulevaisuuteen.
Tulevaisuustaajuutta voi soveltaa ja sovittaa erilaisten ryhmien tarpeisiin. Sitä voi syventää esimerkiksi megatrendeillä, maustaa heikoilla signaaleilla tai tuunata muilla Tulevaisuuden tekijän työkalupakin menetelmillä. Mikäli muokkaat Tulevaisuustaajuudesta oman versiosi, muistathan viitata alkuperäiseen versioon.
Vetäjän käsikirja
Vetäjän käsikirja on tukimateriaalisi, kun haluat vetää Tulevaisuustaajuus-työpajan.
Työpajan vetäjänä pääset virittämään ryhmäsi tulevaisuustaajuudelle, eli innostamaan osallistujia kohti uusia oivalluksia. Vetäjänä pidät huolta siitä, että työskentely etenee, aikataulussa pysytään ja ilmapiiri kannustaa uusiin ajatuksiin ja ideoihin. Yksityiskohtaiset ohjeet jokaiseen työvaiheeseen sekä käsikirjoituksen puheosuuksiin löydät vetäjän käsikirjasta.
Materiaalit
- Oma Tulevaisuustaajuus-työpaja suunnitteilla? Tässä työpohja Tulevaisuustaajuuden suunnitteluun.
- Halutessasi voit videoiden sijaan myös itse pitää kuhunkin osioon johdattavan alustuksen. Lataa tällöin alustuksen tueksi rakennettu PowerPoint-esitys. Puheosuudet löydät PPT:n muistiinpanoista.
- Mikäli fasilitoit työpajan kasvotusten, lataa tulostettavat työpohjat eri työvaiheisiin.
- Katso mallia käyttämästämme Miro-pohjasta (vain malli). Koko Miro pohjaa ei voi kopioida suoraan, mutta tekstit on helppo kopioida PPT-esityksestä. Lisäksi voit kopioida ryhmätöihin tarvittavan työpohjan kuvan. Tarvitset yhtä monta työpohjaa, kuin työpajassasi on ryhmiä.
- Jos sinulla on maksullinen Miro-lisenssi, voit myös ladata muokattavan Miro-pohjan seuraavilla ohjeilla (valitettavasti muokattavan pohjan lataaminen ei onnistu ilmaislisenssillä):
- Lataa työpohja tiedostona koneellesi tästä: Miro työpohja (valitse näkymästä ”Lataa”)
- Mene omalle Miro-tilillesi
- Valitse vasemman reunan valikosta “Upload from backup”
- Valitse lataamasi tiedosto, ja se aukeaa muokattavana pohjana.
Tulevaisuustaajuus-vetäjät
Kaipaatko vetäjää sinun tai organisaatiosi järjestämään Tulevaisuustaajuus-työpajaan? Olemme koonneet listan vetäjäkoulutuksen käyneistä Tulevaisuustaajuuden osaajista, jotka auttavat mielellään menetelmän fasilitoimisessa. Jokainen vetäjä arvioi oman aikataulunsa ja tilaisuuden aiheen mukaisesti valmiutensa osallistua työpajan vetämiseen sekä mahdolliset kustannukset.
Ota yhteyttä:
Fandi Maia, suunnittelija, Opintokeskus Visio
maia.fandi(a)opintokeskusvisio.fi
Huttunen Silja, oivalluttaja, palvelumuotoilija, CEO, Toimisto2030
silja(a)toimisto2030.fi
Heikka Tiina, organisaatioshamaani, Tiina Heikka Oy
tiina.heikka(a)tiinaheikka.fi
Heinonen Heidi, toimitusjohtaja, ohjelmajohtaja, Going Green Oy
heidi(a)greenkey.fi
Hilska-Keinänen Katja, Avoin tiede, SYKE,
katja.hilska-keinanen(a)syke.fi
Hyppänen Riitta, työelämäuudistaja ja valmentaja, CM & HR Consulting Oy,
riitta.hyppanen(a)cmhr.fi
Iloranta Elina, kehityspäällikkö Haaga-Helia
elina.iloranta(a)haaga-helia.fi
Jaakkola Danuta, henkilöstöpäällikkö, ProAgria Keskusten Liitto
danuta.jaakkola(a)proagria.fi
Jalo Siiri, TKI-asiantuntija, Laurea-ammattikorkeakoulu, siiri.jalo(a)laurea.fi
Jussila Sini, Opetuksen kehityspäällikkö, Xamk
sini.jussila(a)xamk.fi
Kanerva Kaisa, Senior lecturer, Urban Planning, Helsinki Metropolia University of Applied Sciences
kaisa.kanerva(a)metropolia.fi
Hannele Korhonen, perustaja ja opettaja, Juristin muotoilukoulu
hannele(a)juristinmuotoilukoulu.fi
Laihanen Anni, Aluekehitysasiantuntija, Etelä-Karjalan liitto
anni.laihanen(a)ekarjala.fi
Lauttamäki Salla-Maria, kehittämispäällikkö, Varsinais-Suomen liitto
salla-maria.lauttamaki(a)varsinais-suomi.fi
Liukkonen Jukka, tarkastaja, Säteilytoiminnan valvonta, STUK
jukka.liukkonen(a)stuk.fi
Luomanen Tiina, KM, opetusneuvos, OPH
luomasentiina(a)gmail.com
Lyly Sanna, seniorikonsultti, Helsingin kaupunki (HUOM! Vetää työpajoja vain Helsingin kaupungin yhteisöille)
sanna.lyly(a)hel.fi
Lääperi Tarja, opettaja, globaali kestävä elämäntapa, Tampereen kaupunki
tarja.laaperi(a)tampere.fi
Mikkolainen Petra, Senior Consultant – Development Evaluation, NIRAS International Consulting
petra.mikkolainen(a)niras.fi
Mylläri Anu-Rohima, asiantuntija
ar.myllari(a)gmail.com
Nurmi Mikko, Principal consultant, Reaktor
mikko.nurmi(a)reaktor.com
Neitola Uula, viestinnän asiantuntija, Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituutit ry
uulaneit(a)gmail.com
Nyström Jan, palveluesimies, Porvoon kaupunginkirjasto
jan.nystrom(a)porvoo.fi
Poutala Mikko, koulutuspäällikkö, Suomen Palopäällystöliitto
mikko.poutala(a)sppl.fi
Pullinen Laura, yrittäjä
pullinen.laura(a)gmail.com
Raitaranta Airi, asiantuntija, Tampereen hiippakunta, airi.raitaranta(a)evl.fi
Sairanen Emma, projektikoordinaattori, Sitra ja nuorisovaikuttaja
emma.sairanen(a)sitra.fi
Sivula Laura, ohjelmajohtaja, Aalto-yliopisto
laura.sivula(a)aalto.fi
Virolainen Liisa, kehityspäällikkö, Valtionkonttori (HUOM! Vetää työpajoja julkiselle sektorille)
liisa.virolainen(a)valtiokonttori.fi
Vihriälä Anni, oppimisen asiantuntija, Suomalaiset kehitysjärjestöt Fingo ry, anni.vihriala(a)fingo.fi
Vähakari Noora, ennakoinnin ja kehittämisen asiantuntija, Suomalaiset kehitysjärjestöt Fingo ry, noora.vahakari(a)fingo.fi
Tulevaisuuskuunnelmia
Ihmettele ja kummastu! Tervetuloa kokemaan erilaisia oletuksia tulevaisuudesta. Tulevaisuuskuunnelmissa sukelletaan kärjistettyyn versioon jostain vallalla olevasta tulevaisuusnäkemyksestä. Kyseessä ei ole ennuste, eikä toivottavan tulevaisuuden kuvaus, vaan kuunnelmien tavoitteena on auttaa tunnistamaan ja pohtimaan näkemyksen taustalla olevia oletuksia. Kuunnelmat kestävät muutaman minuutin.