julkaisut

Tulevaisuustaajuus – Käsikirja työpajan vetäjälle

Työpajamenetelmä toisenlaisten tulevaisuuksien rakentamiseen

Kirjoittajat

Lilli Poussa

Asiantuntija, Ennakointi

Jenna Lähdemäki-Pekkinen

Asiantuntija, Ennakointi

Hannu-Pekka Ikäheimo

Projektijohtaja, Uudet vaikuttamisen tavat

Mikko Dufva

Johtava asiantuntija, Ennakointi

Julkaistu

Tulevaisuustaajuus-käsikirjan tarkoituksena on antaa sinulle käytännön eväät suunnitella ja toteuttaa onnistunut Tulevaisuustaajuus-työpaja.

Tulevaisuustaajuus on noin kolmen tunnin mittainen työpaja, joka ei edellytä aiempaa ennakointiosaamista. Työpajaa voi soveltaa eri kokoisille ryhmille. Tulevaisuustaajuus virittää osallistujat pohtimaan tulevaisuutta, joka on kuvittelemisen ja tavoittelemisen arvoinen. Menetelmä innostaa ajattelemaan tulevaisuutta uusista näkökulmista ja se haastaa myös tunnistamaan keinoja toivotunlaisen tulevaisuuden eteen toimimiseksi.

Menetelmä on kehitetty Sitrassa. Kehitystyössä arvokasta palautetta ja kommentteja on antanut Sitran ulkopuolinen, erilaisista osaajista koostuva kehittäjäryhmä sekä lukuisat pilottityöpajoihin osallistuneet. Menetelmä on tarkoitettu kenen tahansa käyttöön ja sovellettavaksi. Voit tutustua menetelmän taustalla olevaan ajatteluun tarkemmin Vaikuta tulevaisuuteen -julkaisun avulla.

Tulevaisuustaajuutta voi soveltaa ja sovittaa erilaisten ryhmien tarpeisiin. Halutessasi voit syventää menetelmää esimerkiksi megatrendien tai heikkojen signaalien tarkastelulla tai laajentaa yhteistä työskentelyä muilla Tulevaisuuden tekijän työkalupakin menetelmillä.

Toivomme, että tämä käsikirja on avuksi sinulle, joka haluat kutsua kollegoitasi, pomojasi, työntekijöitäsi, opiskelijoitasi, järjestösi aktiiveja – minkä vain ryhmän Tulevaisuustaajuudelle ja kohti paremman huomisen todeksi tekemistä.

Paremman huomisen kuvittelu ei ole ehkä koskaan ihmisen historiassa ollut tärkeämpää kuin juuri nyt. Kiitos, että kutsut ihmisiä mukaan tulevaisuuden äärelle.

Julkaisun perustiedot

Otsikko

Tulevaisuustaajuus - Käsikirja työpajan vetäjälle

Alaotsikko

Työpajamenetelmä toisenlaisten tulevaisuuksien rakentamiseen

Tekijät

Liisa Poussa, Jenna Lähdemäki-Pekkinen, Hannu-Pekka Ikäheimo, Mikko Dufva

Julkaisupaikka

Helsinki

Julkaisuvuosi

2021

Julkaisija

Sitra

Sivumäärä

40 s.

ISBN (nid.)

978-952-347-201-3

ISBN (PDF)

978-952-347-202-0

ISSN (nid.)

1796-7104

ISSN (PDF)

1796-7112

Aihe

tulevaisuus, ennakointi, vaikuttaminen, yhteiskunta, muutos, megatrendit, heikot signaalit, tulevaisuudentutkimus, menetelmät, käsikirjat

Sarja

Sitran selvityksiä

Julkaisun numero

173

Mistä on kyse?