archived
Arvioitu lukuaika 1 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Yhden roska on jonkun toisen aarre

Jätteiden lajittelu on helppoa, fiksua ja tuottaa niin ympäristö- kuin kustannussäästöjä. Parhaimmillaan lajittelu on myös palkitsevaa ja hauskaa aivojumppaa.

Julkaistu

Säästöt: Omakotitaloasujana voit lajittelemalla vähentää sekajätteen määrää, jolloin jäteautonkaan ei tarvitse noutaa jätettä niin usein. Parhaimmillaan jäteauton vierailuja voi vähentää yhteen kertaan kolmessa kuukaudessa, jolloin säästöt ovat merkittäviä. Myös taloyhtiöiden jätekustannukset pienenevät, kun asukkaat lajittelevat. Jäteyhtiöt veloittavat jokaisesta tyhjennyksestä saman verran, joten jäteastioiden määrää vähentämällä säästät.

Huomioi nämä: Joskus voi olla vaikeaa tietää, mihin tietty jäte kuuluu viedä. Lajittelupisteiden sijainti tai oman kunnan ohjeet eivät välttämättä ole tuttuja. Ohjeita on onneksi nykyään helppo saada ja jokaiselle roskalle löytyy varmasti oma oikea paikkansa materiaalien kierrossa.

Hiilijalanjäljen pienentyminen: Lajittelemalla jätteesi voit pienentää hiilijalanjälkeäsi prosentilla vuodessa. Jos miljoona suomalaista lajittelee jätteensä säästöä syntyy 9 000 henkilön kokonaishiilijalanjäljen verran vuodessa. Päästöjä ja luonnonvaroja säästyy materiaalien uusiokäytön vuoksi.

Vinkit: HSY jäteopas neuvoo lajittelussa. Kierrätys.infosta voit etsiä lähimmän kierrätyspisteen eri jätelajeille. Kysy paikalliselta jäteyhtiöltä neuvoa.

Mistä on kyse?