HEHKULAMPPUJEN KORVAAMINEN JA TOIMINTAMALLI ELOHOPEALAMPPUJEN KORVAAMISEKSI ULKOVALAISTUKSESSA (EKOVALO-HANKE)

AJANKOHTAISTA

uutiset

Ekovalo-projekti auttaa kuntia ja kuluttajia kohti ekologista valoa

Ekovalo-hankkeen tavoitteena oli valaistuksen energiatehokkuuden lisääminen korvaamalla hehku- ja elohopealamput energiatehokkailla ja kustannustehokkailla valaistusratkaisuilla.

Euroopan komission EuP-direktiivin täytäntöönpanotoimet merkitsevät hehkulamppujen ja elohopealamppujen asteittaista poistumista markkinoilta.

Projektissa tuotettiin tutkittua tietoa kuluttajille suunnattuun oppaaseen hehkulamppuja korvaavien lamppujen ominaisuuksista, niiden valinnasta ja vaihdon kustannusvaikutuksista. Oppaan avulla yksittäiset kotitaloudet voivat siirtyä energiatehokkaaseen valaistukseen mahdollisimman tehokkaasti.

Projektin toisena tuloksena oli toimintamalli kunnille/energiayhtiöille, kun siirrytään asteittain vanhasta elohopealamppuvalaistuksesta uuteen energiatehokkaampaan ulkovalaistukseen. Tavoitteena oli auttaa kaupunkeja ja energialaitoksia optimoimaan käsillä ja edessä olevaa ulkovalaistuksen muutosrakentamista.  

Hankkeen toteutti Aalto-yliopiston Teknillisen korkeakoulun Valaistusyksikkö. Hankkeen päärahoittaja oli Tekes. Hanke oli osa Sitran Energiaohjelmaa.

Ekovalo-hankkeen omat sivut »
Lue lisää Tekesin uutisesta 15.3.2011 »
Aalto-yliopiston tiedote 19.8.2010 »