Ilmasto.nyt-oppimiskokonaisuus

Päättynyt hanke 10/2014 – 10/2016

Valtakunnallinen opintokokonaisuus Ilmasto.nyt tuo suomalaisille työkaluja ilmastonmuutoksen ymmärtämiseen ja siihen sopeutumiseen.

AJANKOHTAISTA

uutiset

Korkeakoulut rakensivat avoimen kurssin ilmastonmuutoksen perusteista

Poiminnat

Metropolia: yhteistyöllä ilmastonmuutosta vastaan

Poiminnat

OAJ: Ilmastokasvatus pureutuu ilmastonmuutokseen monialaisesti

archived

Citius, altius, fortius – Rohkeudella ilmastonmuutoksen kimppuun

Hankkeet

Ilmasto.nyt-oppimiskokonaisuus

Lenkillä
uutiset

Ymmärrätkö ilmastonmuutoksen perusteet?

tapahtumat

Ilmastonmuutoksen perusteet -opintokokonaisuuden sparraus

perjantai, 18.3.
archived

Ilmastonmuutos muuttaa myös koulutusta

MISTÄ OLI KYSE?

Suomessa tarvitaan ilmastonmuutokseen liittyvää osaamista, jotta voimme olla mukana ratkaisemassa globaalia kestävyyskriisiä. Syksyllä 2014 Sitra ohjasi keskustelua Suomen yliopistojen ja korkeakoulujen kesken. Selvitimme, mitä ilmastonmuutokseen liittyvää osaamista tarvitaan ja vastaako korkeakoulujen nykyinen opetus tähän tarpeeseen.

Mitä saatiin aikaan?

Laadimme selvityksen Ilmastoalan yliopisto-opetuksen nykytila Suomessa yliopistojen ja korkeakoulujen kanssa käytävälle keskustelun pohjaksi. Selvityksestä kävi ilmi, että jokaisessa suomalaisessa yliopistossa ilmastonmuutokseen liittyvää opetusta on, mutta se ei tavoita opiskelijoita. Esimerkiksi ilmastonmuutoksen perusteita ei opeteta tarpeeksi laajasti. Puutteita oli erityisesti kaupallisia aineita ja viestintää opiskelevien keskuudessa.

Tähän haasteeseen vastasimme luomalla ilmastomuutoksen perusteita käsittelevän, kaikille avoimen oppimiskokonaisuuden. Opettaja, yksittäinen opiskelija tai vaikkapa yrityksen edustaja voi opettaa tai opiskella 3-5 opintopistettä käsittävän kokonaisuuden. Tavoitteena on, että jokainen korkeakoulusta valmistuva ymmärtää ilmastonmuutoksen perusteet ja vaikutukset omalla alalla.

Ilmasto.nyt -oppimiskokonaisuus valmistui syyskuussa 2016. Sisällöllisesti kokonaisuus jakautuu ilmastonmuutokseen ilmiönä, sen hillintään ja siihen sopeutumiseen. Materiaali koostuu luennoista, videoista, oppimistehtävistä, testeistä sekä soveltavista tehtävistä, jotka voidaan kytkeä opiskelijan omaan alaan.

Tutustu oppimateriaaleihin Ilmasto.nyt-verkkosivuilla.

Kuka oli mukana?

Hankkeen koordinaattorina toimi Helsingin yliopisto. Siinä olivat mukana myös Lappeenrannan teknillinen yliopisto, Taideyliopisto, Aalto-yliopisto sekä Metropolia Ammattikorkeakoulu. Hanke toteutettiin yhteistyössä Ilmatieteen laitoksen, opetus- ja kulttuuriministeriön sekä Ilmasto-opas.fi:n kanssa.

OTA YHTEYTTÄ

ihmiset
Tuula Sjöstedt
Asiantuntija, Viestintä ja yhteistyösuhteet

Mistä on kyse?