MAAILMAN PARANNUSMALLI

-Oululainen maailman parannusmalli
-Lasten ja nuorten osallisuus ja vaikuttaminen
-Aikajänne: vuosi
-Lähtökohta/Juuret: ruohonjuuritaso, eli koulut ja nuokkarit.
-Toimijoina nuokkaritoimikunnat, oppilaskunnat, tukioppilaat, erilaiset koulun toimivat ryhmät, vihreä lippu yms.
-Varsinkin oppilaskuntatoiminnassa korostus hallituksen jäsenten valintaan, demokraattisuus, kattavuus, heterogeenisuus.
-Tavoittaa peruskoulussa kaikki nuoret.
-Totutetaan pienestä pitäen (eka luokasta) osallistumaan ja vaikuttamaan.
-Seuraava taso, alueelliset osallisuusryhmät, valittu alueen kouluilta demokraattisesti. Valmennettu tehtävään, kokoontuvat säännöllisesti, jäsenet tuovat viestejä alueen kouluilta ja vievät tuliaisina toimintansa tuloksia kouluille.
-Kaikki osallisuusryhmät koolla ainakin kerran vuodessa.
-kaupunkikokous. Siellä ryhmien jäsenet esittelevät ideansa ja toimenpide-ehdotukset, parhaat äänestämällä vuoden kehittämiskohteiksi. Parhaisiin hankkeisiin myönnetään myös rahaa.
-Keskeinen idea: Kaupunkikokouksen valmisteleva työskentely viedään aina jokaiseen luokkaan/opetusryhmään. Siellä aina ohjeiden mukaan ensin yksilötyöskentely, sen jälkeen jatkojalostus ryhmissä, tuplatiimi yms. Demokratian pelisääntöjen mukaan äänestys luokissa, luokkien parhaat ehdotukset oppilaskunnan hallitukseen. Näin periaatteessa jokainen nuori saa mahdollisuuden tuoda oman mielipiteensä esiin.
-Oppilaskunnan hallitus demokraattisesti äänestämällä mutta myös uutta esittämällä vie koulunsa ideat eteenpäin alueelliseen osallisuusryhmään.
-Taustalla: lasten ja aikuisten yhteistyö, aikuiset mahdollistajina ryhmien koulutus( alkaen oppilaskunnista), Coop-pro, ryhmien työskentelyn prosessimalli aikuisten eri hallintokuntien yhteistyö (jatkossa uuden Oulun mallissa entiset liikunta, kulttuuri, nuoriso ja opetus saman sateenvarjon alla) Uusi-Oulu, kuntaliitoksen myötä kehitelty lasten ja nuorten osallisuusmalli
-Optio: Vaikuttajatapahtuma. 30.5 viimeisellä kouluviikolla on tarkoitus järjestää Oulussa suuri vaikuttajatapahtuma, jossa kaupungin eri viranomaiset, kansalaisjärjestöt yms. esittelevät toimintaansa.
-Osana vaikuttaja tapahtumaa järjestetään tulevan uuden Oulun ensimmäinen lasten ja nuorten kaupunkikokous.
-Vaikuttaja tapahtuma voisi hyvin helposti tavoittaa tuhansia oulaisia nuoria.
-Kriittisiä kommentteja: Työtä on tehty jo vuosia, menestys vaihtelevaa. Tunne, että olemme oikealla tiellä mutta vielä on kivinen pelto kynnettävänä. Uudenlaisen osallisuuskulttuurin luominen vaatii runsaasti aikaa. Vaikka edistystä on tapahtunut, on myönnettävä, että mallimme toimii paremmin paperilla kuin käytännössä.
-Mallin hienous: Jos ja kun näin toimittaisiin, jokainen ysiluokkalainen olisi muutaman vuoden päästä tottunut menettelytapaan luonnollisena toimintana. Hän olisi tehnyt jutun jo yhdeksän kertaa, ensimmäisinä vuosina enemmän opettajan johtamana, sittemmin yhä enemmän oppilaiden toteuttamana. Ei enää mitään kummallista puuhastelua vaan luontevaa toimintaa.
-Tässä on varmasti mukana paljon idealismia, mutta sitäkin tarvitaan.
-Kokonaisuus koostuu pienistä asioista ja uskomme, että näin toimittuna maailma pelastuu, ainakin pieneltä osin.
-Parasta: Toteutettavissa kunnassa kuin kunnassa, muunneltuna omaan kuntaan sopivana totta kai.
 
Jussi Tervonen