SUUNTA-PALVELU

AJANKOHTAISTA

uutiset

Nuorten ehdoilla rakennetusta Suunta-palvelusta vakituinen ja valtakunnallinen

Nuori
uutiset

Valtakunnallinen yhden luukun palvelu tavoittaa syrjäytymisvaarassa olevia nuoria

archived

Suunta – meille jokaiselle

Nuoret
uutiset

Nuorelle uusi suunta – Suunta-palvelu avautuu!

Sitra oli mukana toteuttamassa nuorten Suunta-ohjaus- ja neuvontapalvelua yhteistyössä Pelastakaa Lapset ry:n kanssa. Kokeiluhankkeessa kehitettiin matalan kynnyksen verkkopohjainen palvelu nuorille kohti työtä ja koulutusta. Suunta-palvelun kautta nuori saa yhteyden koulutettuun ohjaajaan. Toimintamallin avulla autetaan nuoria, jotka eivät muuten löydä oman alueen palveluita tai eivät ole selvillä mihin palveluihin he ovat oikeutetuttuja. Suunta-palvelun tarkoitus on tuoda nuoria ja palveluntarjoajia lähemmäksi toisiaan.

Suunta tarjoaa kahdenkeskistä tukea nuorille chatissä tai lomakkeella päivittäin oman elämän suunnan etsimiseen. Nuorelle etsitään apua lähialueelta ja autetaan seuraaviin askeliin työ- tai koulutuspaikkaa kohti. Nuoren ei tarvitse tietää mihin siiloon ottaa yhteyttä, apu löytyy yhdestä paikasta. Nuoren yhteydenottoon vastataan viimeistään 24 tunnin kuluessa.

Palvelun kohderyhmä on 15 – 25 -vuotiaat peruskoulun tai opintojen nivelvaiheessa olevat nuoret, jotka tarvitsevat tukea työnhaussa ja askeleissa kohti työtä tai koulutusta, mutta eivät tiedä miten edetä tai mihin ottaa yhteyttä. Nuoret ottavat palveluun yhteyttä nimenomaan työ- ja koulutusasioissa. Luonnollisesti myös elämänhallintaan liittyvät teemat koskettavat nivelvaiheessa olevia nuoria ja näitä yhteydenottoja palveluun tulee myös tasaisesti.

Palvelussa hyödynnetään Pelastakaa Lapset ry:n kokemuksia nuorten kanssa tehtävästä moniammatillisesta verkkotyöstä. Pelastakaa Lapset toteuttaa käytännön verkkopäivystyksen ja vastaa chat-palvelun päivystäjien koulutuksesta ja ohjauksesta.

Suunta-palvelu käynnistyi syksyllä 2013 osana Ylen Nuorille. Nyt! -toimintakampanjaa, jonka lähtökohtana oli ajatus ”Ketään ei jätetä”. Ylen kampanjaan kutsuttiin kaikki suomalaiset auttamaan nuorten syrjäytymisongelman ratkaisemisessa. Suunta-palvelu jatkoi toimintaansa Ylen kampanjan jälkeen Sitran tuella huhtikuun 2014 loppuun asti. Toukokuun alusta 2014 Pelastakaa Lapset ry otti Suunta-palvelun osaksi omaa nuorisotyötään ja näin palvelu vakinaistettiin.

Suunta-hankkeen palvelukonsepti tuotettiin kesän 2013 aikana: rakennettiin chat-palvelu, koulutettiin henkilökunta, rakennettiin vapaaehtoisten koulutusmalli, kartoitettiin palveluverkosto ja rakennettiin työkalut ohjaajille.
Hankkeen arviointiraportti julkaistiin 26.3.2014.

Hanke on osa Sitran Nuorten tilannekuva -kokonaisuutta, jossa kehitetään uusia matalan kynnyksen palveluita ja edistetään nuorten kanssa toimivien yhteistyötä syrjäytymisen ehkäisemiseksi.

Lisätietoja

Suunta-palvelu
Pelastakaa Lapset ry:n Suunta-hanke

Tietoa Ylen nyt jo päättyneestä Nuorille.Nyt! -hankkeesta:
Nuorille.Nyt! -sivusto (Yle)
Yle haluaa nuoret töihin (Ylen videoklippi 5.6.2013)
Nuorille. Nyt! (Ylen kokoama toimintakampanja käynnistyy 28.8.2013, traileri)

JULKAISUT

julkaisut

Kokemuksia nuorten Suunta-ohjauksesta verkossa

Ota yhteyttä

ihmiset
Marja Illi
Johtava asiantuntija, Reilu datatalous
ihmiset
Kirsi Suomalainen
Asiantuntija, Viestintä ja yhteistyösuhteet

Mistä on kyse?