TARINOITA TULEVAISUU­DESTA

Sitran matka t&k-rahoittajasta yhteiskunnalliseksi muutosagentiksi.

Sitra - T&K-rahoittaja, 1960-1980-luvut

Sitra rummuttaa tuotekehityksen ja teknologian tärkeyttä taloudelle.

1960-LUKU

Eduskunta perustaa Sitran lahjaksi 50-vuotiaalle Suomelle. Tehtäväksi annetaan kilpailukyky ja kasvu eli huomisen menestyvä Suomi. Ensimmäinen tutkimushanke liittyy ympäristön pilaantumisen ehkäisemiseen. Alku on vahva muutoinkin. Sitra laittaa riskirahaa Koneen kansainvälistymiseen – ja loppu on historiaa.

historia

Uniikki päätös vaikeassa tilanteessa: rahasto, jonka tehtävä on tulevaisuus

Tarinoita 60-luvulta

caset

Uniikki päätös vaikeassa tilanteessa

Lunta tuprutti taivaan täydeltä niin että liikenne takkusi. Päivä oli 5.12.1967, joten itsenäinen Suomi täyttäisi seuraavana päivänä täydet 50 vuotta.
caset

Debentuurilainat Koneelle

Suomen Pankki järjesteli Koneelle rahoituksen Sitran peruspääomasta jo rahaston ensimmäisenä toimintavuonna. Laina Asea-kauppaan oli lähtölaukaus Koneen kansainvälistymiselle.
caset

Kotimainen jalkapallokenkä

Teknikko Tauno J. Koskelan jalkapallokengällä oli kysyntää, mutta myös epäonnea. Ajan myötä Sitran ensimmäinen yliasiamies Klaus Waris kyllästyi yksityisten keksijöiden yksittäisiin keksintöihin. Turhautuminen johti Keksintösäätiön perustamiseen.
caset

Data-Sitra

Ajatus suurtietokoneesta oli 1970-luvulla kansallisesti mullistava. Data-Sitra eteni vauhdilla ja voimalla, sillä 14 korkeakoulua lähti mukaan hankkeeseen.

Uskallus vaatii paljon enemmän kuin varovaisuus ja on myös paljon harvinaisempaa.

Klaus Waris yliasiamies 1968–1972

1970-LUKU

Suomalaiset tutkijat kehittävät osin Sitran rahoituksen turvin xylitolin eli koivusokerin. Sitralla on näppinsä pelissä tuotekehitys-asioissa muutoinkin: rahasto perustaa Keksintösäätiön. Ensimmäinen talouspolitiikan johtamiskurssi pidetään kokeilumentaliteetilla 1977, ja futurologia nousee Sitran agendalle.

historia

Tutkimus- ja tuotekehitysrahoittaja alkaa kouluttaa talouspolitiikan päättäjiä

1970-luvun maailma oli vanha ja miehinen. Sitrassa toimiston naiset muodostivat yhteisen rintaman ja vaativat yhtäläisiä oikeuksia. ”Tyttöjen kokouksista” tuli sitten aikanaan ihan tavallisia toimistopalavereja.

Vilma Eskelinen toimistopäällikkö 1975–2005

Tarinoita 70-luvulta

archived

Ksylitolin matka maailmalle

Turun Sokeritutkimus, jossa selvitettiin ksylitolin terveysvaikutuksia, vaati osallistujiltaan paljon. Ksylitolin menestystarinan taustalta löytyy myös Sitra.
archived

Paperinkeräys ja pullonpalautus

Sitra oli kiinnostunut luonnonvarojen säästämisestä ja kierrättämisestä jo 70-luvulla. Sen avulla laitettiin esimerkiksi paperinkeräys kuntoon.
archived

Spedelinko

Lappeenrannan kaupunki osti 1970-luvulla Pertti “Spede” Pasaselta mäkilingon, jonka avulla mäkihyppääjät saattoivat harjoitella vauhdinottoa ilman hyppyritornia. ”Ei sillä kyllä ollut mäkihypyn kanssa mitään tekemistä”, tuonaikainen mäkihyppääjä Markku Sinkko sanoo. – Keksintö on kuitenkin edelleen käytössä.
archived

Aurinkopumput

Mahdollisuus käyttää aurinkoenergiaa vedenpumppaukseen kiinnosti monia keksijöitä. Myös Maailmanpankki oli ryhtynyt selvittämään, soveltuisiko aurinkoenergia avuksi kehitysmaiden vesipulaan.

Sitra - pääomasijoittaja ja kouluttaja, 1980-2000-luvut

Sitra tuo pääomasijoitustoiminnan Suomeen ja vakiinnuttaa asemansa talouspolitiikan päättäjien kouluttajana.

1980-LUKU

Sitra tuo pääomasijoitustoiminnan Suomeen ja yhdistelmä-DNA-projekti puolestaan käynnistää suomalaisen geenitutkimuksen. Suomen talous 2010 -raportti ennakoi muun muassa osin sähköllä kulkevia autoja ja herättää tulevaisuuskeskustelun Suomessa. Keravalle kohoaa aurinkokylä

historia

Opit Yhdysvalloista tuovat pääomasijoittamisen Suomeen

Tarinoita 80-luvulta

archived

DNA:n arvoitus

Vuonna 1980 aloitettiin Sitran rahoituksella laaja tutkimusprojekti, jolla haluttiin tuoda uusi tekniikka tutkimuksen käyttöön. Samalla kylvettiin siemen suomalaiselle biotutkimukselle.
archived

Sukset Sarajevoon

Sitralla oli osansa Sarajevon olympiamenestyksessä. Valmentajat ja huolto olivat Oslon MM-kisoissa havahtuneet siihen, etteivät suomalaishiihtäjien varusteet olleet ajan tasalla.
archived

Muovi-implantit

Kaksisataa patenttia hankkinut Pertti Törmälä tietää, miten ideoista tulee tuotteita. Hänen työstään historiaan jää muovinen pinni murtuneen jalkapöydän tilkkeenä.

Venture capitaliin veti sen aidosti kansainvälinen ulottuvuus sekä rahaston luonne, jonka mukaisesti oli etsittävä uutta, oltava innovatiivinen ja rohkea.

Matts Andersson asiamies 1986–1995, yliasiamies 1996

1990-LUKU

Sitra on Suomen suurin pääomasijoittaja, mutta rinnalla kulkevat tutkimus-, koulutus- ja innovatiiviset hankkeet nousevat yhä tärkeämmiksi vuosikymmenen loppua kohti. Aiheet vaihtelevat biohajoavista implanteista tietoyhteiskuntastrategiaan. Sitra siirtyy Suomen Pankilta suoraan eduskunnan alaiseksi ja saa valtiolta Nokian osakkeita peruspääomansa korottamiseksi.

historia

Uusien teknologioiden kaupallistaja ja kasvuyritysten pääomarahoittaja

Tarinoita 90-luvulta

archived

Vedensuodatin kriisialueille

Suomalainen yrittäjä kumppaneineen kehitti 1990-luvulla näppärän vedensuodattimen, jolla oli hyvä tarina: venäläisen sotatutkimusinstituutin muovikalvo puhdistaa maailman vedet. Sittemmin suodattimella on ollut monta kauppiasta, mutta hyvä tarina ja kelpo tekniikka ovat tuoneet enemmän riitoja kuin menestystä.
archived

Suomen ensimmäinen some

Vuosituhannen vaihteessa kehittyvä suomalainen tietoyhteiskunta pani toivonsa syrjäiseen Ylä-Karjalaan, jossa oli keksitty kansalaisverkko, sosiaalisen median edeltäjä. Menestystarinan levittäminen muualle Suomeen ei kuitenkaan onnistunut.

Sitra oli hyvä näköalapaikka siihen, kuinka paljon aikaa saattoi kestää, että jokin uusi asia tai ajatus meni läpi yhteiskunnassa. Joskus jopa vuosikymmeniä.

Kirsti Uotila yliasiamiehen sihteeri ja hallintopäällikkö 1974–2015

Sitra - yhteiskunnallinen muutosagentti 2000-luvusta eteenpäin

Rahoittajasta kehittyy monipuolinen yhteiskunnallinen kirittäjä ja vaikuttaja, aito tulevaisuustalo.

2000-LUKU

Pehmeämmät arvot heräävät: taloudellisen kasvun rinnalla pohdituttavat syrjäytymisen ehkäiseminen, tiedon ohella taidot. Sijoittajia ja alkavia yrityksiä yhdistävä PreSeed-työ kerää kiitosta, ja Sitran taival terveydenhuollon digitaalisten tietojärjestelmien parissa alkaa. Suomi 2015 -ohjelma kokoaa päättäjät pohtimaan Suomen tulevaisuutta, ja vuosikymmenet jatkunut talouspolitiikkakoulutus lopetetaan vuonna 2005. Asiaan palataan seuraavalla vuosikymmenellä.

historia

Rohkea yhteiskunnallinen uudistaja

Tarinoita 2000-luvulta

archived

Bisnesenkeliverkosto

PreSeed oli outolintu 2000-luvun Sitrassa. Erillään muista pieni yrittäjähenkinen tiimi teki tarmokasta markkinointia, kokosi 400 bisnesenkelin verkoston ja loi kansainvälisen mallin startup-yritysten rahoituksesta. Hankkeen lopettamispäätös jätti jälkeensä kaunaa.
archived

Ensineuvo24

Sitra alkoi 2000-luvulla kehittää suomalaisia terveyspalveluita ensin pääomasijoitusten ja sitten terveydenhuollon ohjelman avulla. Yksi ensimmäisistä hankkeista oli uudenlainen puhelinpalvelu Ensineuvo24, jota kokeiltiin Kotkassa. Silloin Suomi ei ehkä ollut valmis toimintamalliin, mutta sen perintö elää sote-uudistuksessa.
archived

Ruokakasvatus

Sitran elintarvike- ja ravitsemusohjelman aikaan ruuasta tuli hauskempaa. Sapere-menetelmän käyttö päiväkodeissa sai alkunsa jyväskyläläisen lastentarhanopettajan innostuksesta ja levisi Sitran avustuksella ympäri Suomen.

Jos Sitraa aletaan käyttää jo olemassa olevien toimintojen rahoittamiseen, niin silloin se on tuhottu. Sitran kuuluu ratsastaa edellä ja muut tulevat perässä, jos kannattaa tulla.

Esko Aho yliasiamies 2004–2008

2010-LUKU

Ennakointi ja megatrendityö niittävät mainetta. Sähköisestä palveluväylästä on rakentumassa digitaalisen yhteiskunnan perusta ja Sitra vauhdittaa terveysteknologiasta kasvualaa. Vuosikymmenten ilmastotyö huipentuu kiertotalouden kansalliseen tiekarttaan. Sitra tuo vaikuttavuusinvestoimisen Suomeen. Rahoittajasta on kehittynyt erilaisia projekteja toteuttava monipuolinen yhteiskunnallinen vaikuttaja, aito tulevaisuustalo.

historia

Yhteiskunnallinen muutosagentti ei pelkää haukkuja

Tarinoita 2010-luvulta

archived

Palveluväylä

Suomessa julkishallinnon palvelut oli pääosin digitalisoitu jo 2010-luvulle tultaessa. Ongelmaksi nousi kuitenkin tuhansien eri järjestelmien heikko yhteentoimivuus.
archived

Megatrendit

Trendilista on keskeinen Sitran ennakointitoiminnan tuote, joka on laajalti käytössä strategiatyön välineenä.
archived

Innovaatioiden Idols

Innovaatiokilpailut ovat aina kuuluneet Sitran työkalupakkiin.
caset

Sitra sotea uudistamassa 2007-2019

Sitra on työskennellyt sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamiseksi 2000-luvun alkupuolelta asti. Laajassa yhteistyössä tehdyn työn punaisena lankana on ollut palvelujen ja palvelujärjestelmän ihmislähtöinen kehittäminen teknologiaa, dataa ja hyviä toimintatapoja hyödyntämällä.

Nyt kaivataan uusia toimintatapoja sekä yhteen hiileen puhaltamista. Dynaamisuutta. Rakenteiden haastamista ja niiden muuttamista. Sitä, että vastaisuudessa suomalaista yhteiskuntaa tehdään poikkileikaten.

Mikko Kosonen yliasiamies 2008–2019