TARINOITA TULEVAISUU­DESTA

Sitran matka t&k-rahoittajasta yhteiskunnalliseksi muutosagentiksi.

Sitra - T&K-rahoittaja, 1960-1980-luvut

Sitra rummuttaa tuotekehityksen ja teknologian tärkeyttä taloudelle.

1960-LUKU

Eduskunta perustaa Sitran lahjaksi 50-vuotiaalle Suomelle. Tehtäväksi annetaan kilpailukyky ja kasvu eli huomisen menestyvä Suomi. Ensimmäinen tutkimushanke liittyy ympäristön pilaantumisen ehkäisemiseen. Alku on vahva muutoinkin. Sitra laittaa riskirahaa Koneen kansainvälistymiseen – ja loppu on historiaa.

Tarinoita 60-luvulta

Uskallus vaatii paljon enemmän kuin varovaisuus ja on myös paljon harvinaisempaa.

Klaus Waris yliasiamies 1968–1972

1970-LUKU

Suomalaiset tutkijat kehittävät osin Sitran rahoituksen turvin xylitolin eli koivusokerin. Sitralla on näppinsä pelissä tuotekehitys-asioissa muutoinkin: rahasto perustaa Keksintösäätiön. Ensimmäinen talouspolitiikan johtamiskurssi pidetään kokeilumentaliteetilla 1977, ja futurologia nousee Sitran agendalle.

1970-luvun maailma oli vanha ja miehinen. Sitrassa toimiston naiset muodostivat yhteisen rintaman ja vaativat yhtäläisiä oikeuksia. ”Tyttöjen kokouksista” tuli sitten aikanaan ihan tavallisia toimistopalavereja.

Vilma Eskelinen toimistopäällikkö 1975–2005

Tarinoita 70-luvulta

Sitra - pääomasijoittaja ja kouluttaja, 1980-2000-luvut

Sitra tuo pääomasijoitustoiminnan Suomeen ja vakiinnuttaa asemansa talouspolitiikan päättäjien kouluttajana.

1980-LUKU

Sitra tuo pääomasijoitustoiminnan Suomeen ja yhdistelmä-DNA-projekti puolestaan käynnistää suomalaisen geenitutkimuksen. Suomen talous 2010 -raportti ennakoi muun muassa osin sähköllä kulkevia autoja ja herättää tulevaisuuskeskustelun Suomessa. Keravalle kohoaa aurinkokylä

Tarinoita 80-luvulta

Venture capitaliin veti sen aidosti kansainvälinen ulottuvuus sekä rahaston luonne, jonka mukaisesti oli etsittävä uutta, oltava innovatiivinen ja rohkea.

Matts Andersson asiamies 1986–1995, yliasiamies 1996

1990-LUKU

Sitra on Suomen suurin pääomasijoittaja, mutta rinnalla kulkevat tutkimus-, koulutus- ja innovatiiviset hankkeet nousevat yhä tärkeämmiksi vuosikymmenen loppua kohti. Aiheet vaihtelevat biohajoavista implanteista tietoyhteiskuntastrategiaan. Sitra siirtyy Suomen Pankilta suoraan eduskunnan alaiseksi ja saa valtiolta Nokian osakkeita peruspääomansa korottamiseksi.

Tarinoita 90-luvulta

Sitra oli hyvä näköalapaikka siihen, kuinka paljon aikaa saattoi kestää, että jokin uusi asia tai ajatus meni läpi yhteiskunnassa. Joskus jopa vuosikymmeniä.

Kirsti Uotila yliasiamiehen sihteeri ja hallintopäällikkö 1974–2015

Sitra - yhteiskunnallinen muutosagentti 2000-luvusta eteenpäin

Rahoittajasta kehittyy monipuolinen yhteiskunnallinen kirittäjä ja vaikuttaja, aito tulevaisuustalo.

2000-LUKU

Pehmeämmät arvot heräävät: taloudellisen kasvun rinnalla pohdituttavat syrjäytymisen ehkäiseminen, tiedon ohella taidot. Sijoittajia ja alkavia yrityksiä yhdistävä PreSeed-työ kerää kiitosta, ja Sitran taival terveydenhuollon digitaalisten tietojärjestelmien parissa alkaa. Suomi 2015 -ohjelma kokoaa päättäjät pohtimaan Suomen tulevaisuutta, ja vuosikymmenet jatkunut talouspolitiikkakoulutus lopetetaan vuonna 2005. Asiaan palataan seuraavalla vuosikymmenellä.

Tarinoita 2000-luvulta

Jos Sitraa aletaan käyttää jo olemassa olevien toimintojen rahoittamiseen, niin silloin se on tuhottu. Sitran kuuluu ratsastaa edellä ja muut tulevat perässä, jos kannattaa tulla.

Esko Aho yliasiamies 2004–2008

2010-LUKU

Ennakointi ja megatrendityö niittävät mainetta. Sähköisestä palveluväylästä on rakentumassa digitaalisen yhteiskunnan perusta ja Sitra vauhdittaa terveysteknologiasta kasvualaa. Vuosikymmenten ilmastotyö huipentuu kiertotalouden kansalliseen tiekarttaan. Sitra tuo vaikuttavuusinvestoimisen Suomeen. Rahoittajasta on kehittynyt erilaisia projekteja toteuttava monipuolinen yhteiskunnallinen vaikuttaja, aito tulevaisuustalo.

Tarinoita 2010-luvulta

Nyt kaivataan uusia toimintatapoja sekä yhteen hiileen puhaltamista. Dynaamisuutta. Rakenteiden haastamista ja niiden muuttamista. Sitä, että vastaisuudessa suomalaista yhteiskuntaa tehdään poikkileikaten.

Mikko Kosonen yliasiamies 2008–2019