ihmiset

Anders Wijkman

Presidentti, Rooman klubi

Wijkman on Rooman Klubin presidentti ja Maailman tulevaisuusneuvoston (World Future Council) valtuutettu. Hän on myös Ruotsin kuninkaallisen tiedeakatemian (Kungliga Vetenskapsakademien), Ruotsin kuninkaallisen maa- ja metsätalousakatemian (Kungliga Lantbruksakademien) ja World Academy of Art and sciences -akatemian jäsen. Lisäksi hän on The Swedish Recycling Industries’ Association -järjestön puheenjohtaja sekä Stockholm Resilience Centerin, Lundissa toimivan International Institute of Industrial Environmental Economicsin, Climate KIC’in sekä Tällberg-säätiön johtokunnan jäsen.

Euroopan parlamentin jäsenenä vuosina 1999–2009 Wijkman keskittyi työssään ilmastonmuutokseen liittyviin kysymyksiin, energiapolitiikkaan, ympäristöön ja terveyteen, kehitysyhteistyöhön sekä humanitaarisiin asioihin. Wijkman toimi Euroopan parlamentin raportoijana useissa tärkeissä aiheissa, kuten HIV:in ja aidsin ehkäisy, kehitysapurahojen yhteistyön budjetointi, kehittyvien maiden uusiutuva energia, energiatehokkuuden toimintasuunnitelma, yhdennetty tuotepolitiikka, ilmastonmuutoksen hillitseminen ja biopolttoaineiden kestävien kriteereiden määrittely. Wijkman sai European Parliament Magazine -lehden myöntämän Achiever of the Year -palkinnon vuonna 2005. Hän on myös saanut EREF:in (European Renewable Energy Federation) palkinnon pyrkimyksistään edistää uusiutuvaa energiaa EU:ssa.

Anders Wijkman on ollut Sitran kansainvälisen asiantuntijapaneelin jäsen vuosina 2017-2019 sekä jatkaa paneelin jäsenenä myös vuosina 2020-2022.

Mistä on kyse?