ihmiset

Jukka Vahti

Projektijohtaja, Digitaalinen valta ja demokratia

Kuka?

Jukka Vahti työskentelee projektijohtajana Sitran Demokratia ja osallisuus -teeman projektissa Digitaalinen valta ja demokratia. Työssään hän keskittyy erityisesti  nopeasti muuttuvan mediaympäristön, sosiaalisen median ja dis- ja misinformaation aiheuttamiin haasteisiin demokratialle sekä ymmärryksen lisäämiseen datan ja digitaalisen vallan yhteiskunnallisesta merkityksestä.

Jukka oli kirjoittamassa toukokuussa 2022 julkaistavaa Digivallan jäljillä – Miten datan avulla voidaan vaikuttaa päättäjiin ja ohjata maailmaa -selvitystä. Lisäksi Jukka oli tammikuussa 2021 julkaistun Sitran selvityksen Mediavälitteinen yhteiskunnallinen vaikuttaminen — Murros ja tulevaisuus toinen kirjoittaja. Aiemmin Jukka on ollut tiiviisti mukana Sitran Kansanvallan peruskorjaus -projektissa.  Jukka on myös yksi Sitran Hyvää huomista -tulevaisuuspodcastin juontajista.

Jukka työskenteli vuosina 2014-2021 Sitran viestinnässä asiantuntijana ja johtavana asiantuntijana. Aiemmin Jukka on viestinyt Sitrassa hankkeista, jotka liittyivät sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamiseen.

Mitä?

Sitraa edeltävältä työuraltaan Jukalla on yli kymmenen vuoden mittainen työkokemus journalismista. Suurimman osan toimittajanuraansa hän työskenteli politiikan toimittajana, mutta myös toimitukselliset esimiestehtävät ovat tuttuja. Koulutukseltaan Jukka on filosofian maisteri Jyväskylän yliopiston viestintätieteiden laitokselta.

Jukkaan kannattaa olla yhteydessä, jos haluaa tietää lisää tai ehdottaa yhteistyötä liittyen Demokratia ja osallisuus -teemaan, mediaympäristön muutokseen tai demokratian tulevaisuuteen.

Häh?

Jukka harrastaa kestävyysjuoksua, kaikenlaista palloilua ja musiikkia niin kuuntelijana kuin säveltäjänä. Lisäksi hän potee kroonista huonoa omatuntoa lukemattomista lehtijutuista, tieteellisistä artikkeleista ja kirjoista. Jukka uskoo, että teknologian kehittymisen ja digitalisaation ansiosta meillä on enemmän mahdollisuuksia muuttaa yhteiskuntaa kuin koskaan ennen – mutta se vaatii uudenlaista osaamista, luovuutta ja yhteistyötä niin päättäjiltä, erilaisilta organisaatioilta kuin meiltä kaikilta omassa arjessamme.