ihmiset

Tapani Piha

Vanhempi neuvonantaja, Terveysdata 2030

Kuka?

Tapani Piha tuo EU:n terveyspoliittista asiantuntemusta ja tietämystä eurooppalaisista verkostoista Sitran Terveysdata 2030 -ryhmään ja TEHDAS-yhteistoimintahankkeeseen. Hän työskenteli Euroopan komissiossa 17 vuotta ja toimi yksikön päällikkönä 14 vuotta. Komissiossa hän edisti useita poliittisia aloitteita ja toimi myös henkilöstöpäällikkönä. Hänellä on kokemusta Suomen terveyshallinnosta, ja Suomen EU-jäsenyysaikana hän koordinoi Suomen EU-terveyspolitiikkaa. Hän johti Maailman terveysjärjestössä 1990-luvun alussa tupakoimattoman Euroopan toimintasuunnitelmaa.

Mitä?

Lääkärin tutkinnon jälkeen hän kouluttautui terveydenhuollon erikoislääkäriksi. Digi on kiinnostanut häntä 1970-luvulta lähtien ja yhteiskuntiemme digimuutos kiehtoo edelleen. Vuonna 1988 häntä pyydettiin laatimaan Suomen Lääkäriliiton digitaalisten palvelujen suunnitelma. Komissiossa hän sai tehtäväkseen terveydenhuollon digitaalisen muutoksen edistämisen EU:ssa. Hän on työskennellyt hyvin erilaisten aiheiden parissa. Hän on esimerkiksi ollut perustamassa harvinaisiin sairauksiin liittyviä eurooppalaisia verkostoja, osallistunut potilaiden oikeuksia, rajat ylittävässä terveydenhuollossa koskevan direktiivin toimeenpanoon ja terveysteknologian arviointiin (HTA) sekä edistänyt elinsiirtotoimintaa Euroopassa.

Häh?

Näet Tapanin pyöräilevän kaikkiin tapahtumiin ja kaikissa sääolosuhteissa sekä nousevan portaita riippumatta siitä, mihin kerrokseen ollaan menossa. Lisäksi hän on parantumaton optimisti. Koulu- ja yliopistovuosien aktivistina hän jatkaa vapaaehtoistyötä järjestöissä. Hän nauttii yhteiskunnan megatrendien ja metahistorian tutkimisesta, ja tieteiskirjallisuus on innoittanut häntä ajattelemaan mahdotonta.