ihmiset

Veera Heinonen

Johtaja, Demokratia ja osallisuus

Kuka?

Veera Heinonen on Demokratia ja osallisuus -teeman johtaja. Hän vastaa siitä, että Sitran strategiset tavoitteet demokratian ja osallisuuden vahvistamiseksi Suomessa siirtyvät toteutukseen.

Teeman tavoitteena on, että ihmisten osallisuus- ja vaikutusmahdollisuudet vahvistavat demokratiaa ja tukevat oikeusvaltioperiaatteiden toteutumista. Veera tiimeineen pureutuu myös siihen, miten verkostomaiset toimintatavat ja algoritmi- ja datapohjaisen toiminnan ja vaikuttamisen keinot voidaan valjastaa myös demokratian, osallisuuden ja yhteistoiminnan tueksi.

Mitä?

Veera on koko työuransa ollut tavalla tai toisella kytkeytyneenä elinvoimaisen demokratian edistämiseen ensin toimittajana ja kirjeenvaihtajana, myöhemmin virkamiehenä ja diplomaattina sittemmin ulkoministeriön viestintäjohtajana ja tasavallan presidentin viestintäpäällikkönä. Nykyistä edeltävässä tehtävässä hän vastasi Sitran viestinnästä ja yhteistyösuhteista.

Tämänhetkisessä työssä korostuu demokratian puolustamisen lisäksi demokratian uudistaminen. Digitalisoitunut ja datalähtöinen maailma edellyttää myös demokratian (ml edustuksellisen) toimintatapojen uudistamista ja varautumista uusiin uhkiin. Näitä ovat eriytyvät ja kärjistyvät mediatodellisuudet, ihmisten manipulointi mis- ja disinformaatiolla sekä erilaiset hämmentämiseen perustuvat kampanjat.

Häh?

Veera aloitti tenniksen korona-aikana ja epäilee, onko aidosti mahdollista oppia uutta, ainakin mitä tulee uusiin urheilulajeihin tai kieliin? Poikkeusolosuhteet pandemiasta Ukrainan sotaan ovat kuitenkin opettaneet, että yhteiskunnat, jotka kykenevät ennakoimaan ja varautumaan erilaisiin tulevaisuuden kehityskulkuihin, ovat myös parhaita sopeutumaan jatkuviin häiriötekijöihin.