ihmiset

Veera Heinonen

Johtaja, Demokratia ja osallisuus

Kuka?

Veera Heinonen on Demokratia ja osallisuus -teeman johtaja. Hän vastaa siitä, että Sitran strategiset tavoitteet demokratian ja osallisuuden vahvistamiseksi Suomessa siirtyvät toteutukseen.

Teeman tavoitteena on, että ihmisten osallisuus- ja vaikutusmahdollisuudet vahvistavat demokratiaa ja tukevat oikeusvaltioperiaatteiden toteutumista. Veera tiimeineen pureutuu myös siihen, miten verkostomaiset toimintatavat ja algoritmi- ja datapohjaisen toiminnan ja vaikuttamisen keinot voidaan valjastaa myös demokratian, osallisuuden ja yhteistoiminnan tueksi.

Mitä?

Veera on koko työuransa ollut tavalla tai toisella kytkeytyneenä elinvoimaisen demokratian edistämiseen ensin toimittajana ja kirjeenvaihtajana, myöhemmin virkamiehenä ja diplomaattina sittemmin ulkoministeriön viestintäjohtajana ja tasavallan presidentin viestintäpäällikkönä. Viimeisin työrupeama on ollut Sitran viestintäjohtajana.

Nykyisessä tehtävässä korostuu demokratian puolustamisen lisäksi demokratian uudistaminen, kun meneillään oleva siirtymä teollistumisen aikakauden demokratiasta digitalisoituvan yhteiskunnan demokratiaan edellyttää toimintatapojen uudistamista ja myös varautumista uusiin uhkiin. Näitä ovat esimerkiksi ihmisten manipulointi mis- ja disinformaatiolla sekä erilaiset hämmentämiseen perustuvat kampanjat.

Häh?

Veera aloitti tenniksen korona-aikana ja uskoo nyt vakaasti, että koskaan ei ole liian myöhäistä oppia uutta. Muutoinkin poikkeusolosuhteet ovat antaneet mahdollisuuden tarkastella omia toimintatapoja, vahvistaa perhe- ja ystävyyssuhteita sekä tiivistää omaa luontosidettä.

”En koskaan aiemmin ole rekisteröinyt kuinka ainutlaatuisen upea Suomen kevään lintusinfonia on.”