Julkaistu 08.05.2018

Hyvinvoinnin seuraava erä - Visio kestävän hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuudesta

Kirjoittaja
Kirjoittajan profiilisivu: Vesa-Matti Lahti
Johtava asiantuntija, Ennakointi ja Strategia, Sitra
Vesa-Matti Lahti (VTT) on johtava asiantuntija strategia ja ennakointi -yksikössä Sitrassa. Hän on aiemmin työskennellyt Euroopan komission tutkimuspääosastossa, Suomen Akatemiassa ja toimittajana esimerkiksi Helsingin Sanomissa sekä kirjoittanut tai toimittanut useita tietokirjoja. Hän oli mukana kirjoittamassa Maailman tila ja Suomi -kirjaa, joka voitti Tieto-Finlandia-palkinnon vuonna 2000. Vuonna 2013 julkaistiin hänen ja Jenni Selosmaan yhdessä kirjoittama kirja Kaikki jakoon! Kohti uutta yhteisöllistä taloutta.

Suomessa ja muissa kehittyneissä yhteiskunnissa ollaan ison murroksen kynnyksellä. Perinteisen palkkatyön oheen syntyy uusia toimeentulon malleja. Edustuksellisen demokratian rinnalle kehittyy uusia osallisuuden muotoja. Maapallon kantokyvyn rajat lähestyvät. Edistyksen on rakennuttava muidenkin arvojen kuin taloudellisen kasvun varaan. Monet teollisen aikakauden rakenteet ja ratkaisumallit menettävät tehoaan. Pelkästään niitä hienosäätämällä emme pysty ratkaisemaan viheliäisiä yhteiskunnallisia ongelmia.

Tarvitsemme toivoa herättäviä näkymiä tulevasta. Pelkkä asioiden ennallaan pitäminen ei riitä innostavaksi visioksi. Tässä kirjassa esitetään positiivinen visio eli kerrotaan, millaisista yhteiskuntapoliittisista rakennuspalikoista ja arjen tason ratkaisuista syntyy hyvinvoinnin seuraava erä. Visiota rakennetaan pohjoismaiseen yhteiskuntamalliin liitettyihin ihanteisiin nojaten.

Suomesta on historian kuluessa kerta toisensa jälkeen löytynyt kykyä valita edistys yhteiskuntapolitiikan punaiseksi langaksi. Uskallammeko yhä tehdä rohkeita valintoja ja uskoa edistykseen? Tulevaisuus ei vain tapahdu, vaan se tehdään yhdessä.

Kirjan myynti: SKS-verkkokauppa

Hinta: 26,00 € (23,64 € alv 0)

Julkaisun perustiedot

Otsikko

Hyvinvoinnin seuraava erä

Alaotsikko

Visio kestävän hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuudesta

Tekijät

Vesa-Matti Lahti (Toim.)

Julkaisupaikka

Helsinki

Julkaisuvuosi

2018

Julkaisija

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura

Sivumäärä

274 s.

ISBN (nid.)

978-952-222-985-4

ISSN (nid.)

0785-8388

Aihe

yhteiskuntapolitiikka, jälkiteollinen yhteiskunta, hyvinvointivaltio, tulevaisuus, yhteiskunta, arvot, visiot, työn uusjako, demokratia, kestävä kehitys, yhteiskuntakehitys

Sarja

Sitra

Julkaisun numero

307

Mistä on kyse?