Sitra 50

Julkaistu 15.11.2017

Tarinoita tulevaisuudesta - Sitran matka t&k-rahoittajasta yhteiskunnalliseksi muutosagentiksi

Kirjoittajat
Toimittaja
Ann-Mari Huhtanen on helsinkiläistynyt vapaa toimittaja. Vuonna 2017 Huhtanen on päätoimittanut Nuori Voima -kulttuurilehteä yhdessä Noora Mattilan kanssa. Aiemmin hän on työskennellyt kirjoittavana toimittajana ja toimitussihteerinä Helsingin Sanomissa, Imagessa ja Ylioppilaslehdessä. Huhtanen on erikoistunut feature-journalismiin, kuten pitkiin reportaaseihin ja henkilöjuttuihin. Huhtasen ja valokuvaaja Kaisa Rautaheimon nuorten syrjäytymistä käsittelevä teos Pojat ilmestyi vuonna 2016.
Kirjoittajan profiilisivu: Noora Mattila
Toimittaja
Noora Mattila on vapaa toimittaja, joka on työskennellyt muun muassa Nuori Voima -kulttuurilehden toisena päätoimittajana sekä toimittajana Helsingin Sanomissa ja Kodin Kuvalehdessä. Mattila on erikoistunut kulttuuri- ja featurejournalismiin sekä editointiin ja viime aikoina opetellut myös podcastien tekemistä. Hän asui hiljattain kaksi vuotta Seattlessa ja kirjoitti juttuja myös Yhdysvalloista Suomeen. Nyttemmin hän on muuttanut Suomen Seattleen eli Poriin.

Jotkut Sitran kanssa yhteistyötä tehneet ovat joskus kuvailleet rahastoa tuliseksi kumppaniksi. Aluksi suhde on intohimoinen, mutta pian huomio jo siirtyy uuteen kohteeseen. Tämä siksi, ettei (tulevaisuus)rahaston kuulukaan asettua aloilleen. Sen tarkoitus on toimia katalysaattorina – saada asioita liikkeelle, jonka jälkeen kumppanin on selvittävä omin siivin eteenpäin.

Silti Sitran historiaa lähemmin tarkastellessa voi nähdä johdonmukaista työtä suurten muutosten edistämiseksi oli sitten kyse ennakointitoiminnasta, digitalisaation edistämisestä tai työstä ympäristöasioiden saralla.

Tämä reportaasimaisesti koottu historiakatsaus kertoo tulevaisuusorganisaation työstä eri aikakausilla. Äänessä ovat sitralaiset eri vuosikymmeniltä. He kertovat ennakkoluulottomuudesta ja uskalluksesta kokeilla, mitkä ovat edelleenkin perusedellytyksiä tulevaisuustyölle. Samalla piirtyy kuva yhteiskunnallisen työn ja tekemisen haasteista, mutta myös tuloksista.

Uudistaminen vaatii rohkeutta.

Julkaisun perustiedot

Otsikko

Tarinoita tulevaisuudesta

Alaotsikko

Sitran matka t&k-rahoittajasta yhteiskunnalliseksi muutosagentiksi

Tekijät

Ann-Mari Huhtanen, Noora Mattila et. al.

Julkaisupaikka

Helsinki

Julkaisuvuosi

2017

Julkaisija

Sitra

Sivumäärä

149 s.

ISBN (nid.)

978-952-347-018-7

ISBN (PDF)

978-952-347-000-2

Aihe

historia, Sitra, yhteiskunta, hyvinvointivaltio, ennakointi, tutkimus- ja kehittämistoiminta, tulevaisuus, talouskasvu, kilpailukyky, teknologia, pääomasijoittaminen, tuotekehitys, ympäristö, rahastot, talouspolitiikka, koulutus, innovaatiot

Mistä on kyse?