julkaisut

WCEF2021 koosteraportti

Tämä raportti on kooste viidennestä maailman kiertotaloufoorumista, jonka järjestivät 13.-15. syyskuuta 2021 yhteistyössä Kanadan ilmasto- ja ympäristöministeriö ja Sitra kumppaneidensa kera.

Julkaistu

Kiertotalous ei ole uusi idea. Alkuperäiskansat ympäri Pohjois-Amerikkaa ja muualla maailmassa ovat harjoittaneet kiertotalouden periaatteita, kuten uudistamista ja vastavuoroisuutta jo ikiajat. Ensimmäiden maailman kiertotalousfoorumi WCEF järjestettiin Suomessa vuonna 2017, mutta vuosi 2021 merkkaa ensimmäistä kertaa, kun WCEF matkasi Atlantin toiselle puolen kootakseen alkuperäiskansojen johtajia, liike-elämän päättäjiä, politiikantekijöitä, kansalaisyhteiskunnan edustajia ja nuorisoa keskustelemaan systeemitason muutoksista, joita tarvitaan  kiertotaloussiirtymän toteuttamiseksi seuraavien viiden vuoden aikana.

WCEF2021 ajoittui hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneeli IPCC:n uusimman hälyyttävän raportin julkaisun jälkeen, ennen YK:n luontoneuvotteluja (COP15) ja ilmastonmuutosneuvotteluja (COP26). Viestin kiireellisyys on selvä: maailmanlaajuisten ilmasto- ja luontokriisien ratkaiseminen on välttämätöntä ihmisten hyvinvoinnin varmistamiseksi. Matkalla kohti näitä konferensseja, WCEF2021 esitteli kiertotalousratkaisuja, jotka voivat auttaa ratkaisemaan näitä maailmanlaajuisia kriisejä ja kutsui maailman johtajia kaikilta sektoreilta ja alueilta toimimaan asian puolesta.

Viides WCEF myös muistutti siitä, että alkuperäiskansojen ja nuorten ääntä pitää kuulla, että varmistetaan oikeudenmukainen siirtymä kiertotalous-tulevaisuuteen. Kanadan Torontosta käsin pidetyn foorumin isännöivät yhteistyössä Kanadan ilmasto- ja ympäristöministeriö sekä Sitra. Alunperin vuodesta 2020 koronaviruspandemian vuoksi siirretty foorumi järjestettiin virtuaalisena, jotta kaikki pystyivät osallistumaan siihen, mistä päin maailmaa tahansa. Rekisteröityneitä oli lähes 9 000, kaikkiaan 160 maasta ja kaikilta seitsemältä mantereelta.

Kolmen päivän aikana nähtiin 6 systeemitasoa tarkastelevia Game Changer -sessioita, 4 toimintaan keskittynyttä Demonstration-sessiota sekä 25 partnerivetoista ”kiihdytyssessiota”. WCEF2021 nosti esiin askeleita, joita me kaikki voimme ottaa, jotta pystymme skaalaamaan kiertotalousratkaisuja ja varmistamaan inklusiivisen ja oikeudenmukaisen tulevaisuuden. Ensimmäisten kahden päivän aikana pidetyissä yhteisissä sessioissa 95 puhujaa ympäri maailmaa jakoi näkemyksiään kiertotalouden edistämisestä ja hyödyntämisestä maailmanlaajuisten kriisien ratkaisemiseen yhteistyössä seuraavan sukupolven johtajien, innovaattorien ja yrittäjien kanssa.

Julkaisun perustiedot

Otsikko

World Circular Economy Forum 2021 Summary Report

Alaotsikko

Game-changers accelerate the circular transition

Julkaisupaikka

Toronto and Helsinki

Julkaisuvuosi

2021

Julkaisija

Environment and Climate Change Canada and The Finnish Innovation Fund Sitra

Sivumäärä

25

Aihe

World Circular Economy Forum, WCEF, WCEF2021, kiertotalous, ilmastonmuutos, luonnon monimuotoisuus, liiketoiminta, hyvinvointi, tulevaisuus, reilu siirtymä, alkuperäiskansat, kaivokset, luonnonvarat, viestintä, yhteisöt

Mistä on kyse?