julkaisut

WCEF2022-koosteraportti

Tämä on kooste kuudennesta maailman kiertotaloufoorumista, johon osallistui lähes 4.200 ihmistä 149 maasta. WCEF2022:n järjestivät 6.-8. joulukuuta 2022 yhteistyössä Afrikan kiertotalousallianssi ACEA, Ruandan valtio, Afrikan kiertotalousverkosto ACEN ja Sitra kumppaneidensa kera.

Julkaistu

Afrikka käynnistää kiertotalouden

Ensimmäistä kertaa perustamisensa Suomessa vuonna 2017 jälkeen Maailman kiertotalousfoorumi keskittyi globaaliin etelään. Kigalissa, Ruandassa –maanosan vihreässä sydämessä – järjestetty foorumi keräsi 4 167 maailmanlaajuista osallistujaa pureskelemaan päätavoitetta: miten Afrikka voi edistää maailmanlaajuista kiertotaloutta.

Afrikan monimuotoisuus on maailman suurimpia – mukaan lukien luonnon monimuotoisuus. Se on nopeasti kaupungistuva maanosa, jossa suurimmalla osalla ihmisistä on juuret maaseudulla ja maataloudessa. Siksi kiertotalouden toimintatapa – joka toimii yhdessä luonnon kanssa ja oppii luonnosta – on intuitiivinen useimmille ihmisille koko mantereella. Afrikka on myös maanosa, jonka väestö on maailman nuorinta, joten se on hyvässä asemassa kehittämään tulevaisuuden teknologiapohjaisia kiertotalousratkaisuja. Koska Afrikan luonnonrikkauksiin kohdistuu vakavia uhkia, sillä on myös joitakin tärkeimpiä avaimia kriisin ratkaisemiseksi ja kestävän kasvun edistämiseksi koko maapallolla. Tulevaisuus ja menneisyys ovat kietoutuneet toisiinsa tiiviimmin juuri Afrikassa.

WCEF2021-tapahtumassa Kanada osoitti, miten perustavanlaatuisia muutoksia järjestelmätasolla aikaansaavat teollisuuden häiriötekijät ovat tärkeitä biologisen monimuotoisuuden köyhtymisen ja ilmastovaurioiden pysäyttämiseksi. WCEF2022 vahvisti tätä uskoa tuomalla nuoret yrittäjät ja edelläkävijät etualalle.

Foorumissa tutkittiin, miten kiertotalous voi auttaa yrityksiä saamaan kilpailuetua ja samalla edistää YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamista. Kiertotalous on ratkaiseva tekijä maailmanlaajuisessa muutoksessa, sillä se vastaa useisiin monitahoisiin haasteisiin, jotka vaivaavat maailmaa. Tämä ei johdu ainoastaan raaka-aineiden ja inhimillisen potentiaalin rikkaudesta Afrikassa, vaan myös siitä, että kiertotalous on maanosan kulttuuriin juurtunutta tietoa.

Yrityslähtöisellä innovoinnilla, helposti käyttöön otettavalla teknologialla, rahoituksella ja mahdollistavalla politiikalla nykyinen lineaarinen talous voidaan kääntää päälaelleen. Pohjoinen ja eteläinen maailma voivat tukea toisiaan jakamalla parhaita käytäntöjä, muodostamalla oikeudenmukaisia ja osallistavia kumppanuuksia ja kauppasopimuksia sekä muotoilemalla taksonomian, kiertotalouden kielen, joka voi rikkoa rajoja ja viitoittaa tietä oikeudenmukaiseen kiertotaloussiirtymään.

WCEF2022 järjestettiin Ruandan lisäksi seitsemässä muussa maassa. Vuonna 2021 syntyi uusi perinne, kun foorumia tuettiin eri kaupungeissa eri puolilla maailmaa järjestetyillä studiotapahtumilla. Tänä vuonna Afrikan kiertotalousverkoston (African Circular Economy Network, ACEN) järjestämissä viidessä Afrikan studiossa foorumin ohjelma tuotiin lokalisoituna 574 osallistujalle Kamerunissa, Nigeriassa, Etelä-Afrikassa, Ruandassa ja Sambiassa. Maailmanlaajuisia studioita isännöivät yhteistyökumppanit Suomessa, Italiassa ja Tansaniassa, ja niissä 909 osallistujaa työskenteli yhdessä kiertotalouden hyväksi.

Vuoden 2022 aikana järjestettiin myös useita sivutapahtumia, jotka loivat perustan onnistuneelle foorumille. ACEN järjesti viisi verkkotyöpajaa, joiden teemoina olivat Afrikan kiertotalousallianssin (African Circular Economy Alliance, ACEA) tunnistamat viisi voittaja-alaa: elintarvikkeet, pakkaukset, elektroniikka, muoti ja tekstiilit sekä rakennettu ympäristö. African Leadership University osallistui myös momentumin luomiseen järjestämällä hackathoniin, jossa opiskelijat haastettiin löytämään kiertotalousratkaisuja – ja toi voittajat pääfoorumin lavalle.

Yhteensä 65 puhujaa Afrikasta ja maailmalta nousi 6. ja 7. joulukuuta lavalle jakamaan innovatiivisia ideoitaan ja toimintasuunnitelmiaan päätapahtuman seitsemässä sessiossa. Joulukuun 8. päivänä 25 kumppanien johtamaa kiihdyttämösessiota syventyi ensimmäisten päivien teemoihin verkossa ja paikoissa Kigalissa ja sen ulkopuolella.

World Circular Economy Forum 2022 -tapahtumaan osallistui lähes 4 000 henkilöä 149 maasta. Osallistujien aikomuksena on, että foorumin vaikutus ulottuu kolmipäiväistä kokousta pidemmälle ja jättää jälkensä Afrikan mantereelle ja koko maailmaan uuden inspiraation, osallisuuden, päättäväisyyden ja tulosten myötä.

World Circular Economy Forum 2022 -tapahtuman järjestivät Ruandan hallitus, Afrikan kiertotalousallianssi ACEA, Afrikan kiertotalousliitto ACEN ja Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra yhdessä 16 kumppanin ja lukuisten muiden kansainvälisten yhteistyötahojen kanssa.

Julkaisun perustiedot

Otsikko

World Circular Economy Forum 2022 summary report

Alaotsikko

From Africa to the World!

Julkaisupaikka

Helsinki

Julkaisuvuosi

2023

Julkaisija

Sitra

Sivumäärä

20

Mistä on kyse?