nyheter
Beräknad läsningstid 5 min

Cirkulära lösningar kan hjälpa till att lösa krisen för den biologiska mångfalden

World Circular Economy Forum 2021 visade hur cirkulära lösningar kan bekämpa planetkrisen.

Författare

David J. Cord

Journalist

Publicerad

Vi lever mitt i jordens sjätte massutrotningshändelse. Den kallas Holocen- eller Antropocen-utrotningen, som tar död på oss på grund av mänskliga aktiviteter. Den nuvarande förlusten av global biologisk mångfald uppskattas vara 100–1 000 gånger högre än vid naturligt förekommande förlust. Den mellanstatliga vetenskapspolitiska plattformen för biologisk mångfald och ekosystemtjänster (IPBES) uppskattar att en miljon arter hotas av utrotning.

Den andra dagen av WCEF2021 i Toronto, Kanada, inkluderade praktiska lösningar för att lösa miljökrisen. Deltagarna visade att cirkuläritet kan göra mer än att minska på avfall eller hjälpa till att bekämpa klimatförändringar. Cirkularitet kan hjälpa till att stoppa jordens sjätte massutrotning.

Bekämpa den tredubbla planetkrisen

Den biologiska mångfalden är nödvändig för att livet ska kunna fortsätta på jorden, inklusive människoliv, eftersom vi inte är isolerade från världens ekosystem. Inger Andersen, verkställande direktör för FN:s miljöprogram, betraktar förlusten av biologisk mångfald som ett led i den ”tredubbla planetkrisen”.

”Det är ett misstag att se klimatförändringarna, förlusten av biologisk mångfald och föroreningskrisen som separata. De är sammanlänkade”, säger Andersen.

Denna uppfattning förstärktes av andra vid WCEF 2021, såsom Rt Hon Lord Zac Goldsmith, Minister for Pacific and the environment i Storbritannien och som representerar COP26 -sekretariatet. Storbritannien kommer att vara värd för COP26-evenemanget när det startar i höst.

”Det finns ingen trovärdig väg för att hålla klimatförändringarna på 1,5 grader utan att bevara naturen”, sade Goldsmith. ”Problemet är att naturbaserade lösningar inte erkänns och bara får tre procent av miljöfinansieringen. Storbritannien kommer att göra allt vi kan för att sätta naturen i centrum för COP26.”

Cirkulära lösningar kan minska förlusten av biologisk mångfald

IPBES-rapporten säger att de främsta orsakerna till förlusten av biologisk mångfald är förändringar i mark- och havsanvändning, direkt exploatering av djur, klimatförändringar, föroreningar och invasiva arter. Jyrki Katainen, överombudsman på Sitra, uppmärksammade förändringar i markanvändning som orsakar förlust av livsmiljöer.

”Nittio procent av förlusten av biologisk mångfald beror på utvinning och bearbetning av olika material”, förklarade Katainen.

Cirkulära lösningar kan antingen direkt eller indirekt påverka alla dessa orsaker som IPBES nämner. Om vi återanvänder material behöver vi inte förstöra värdefull miljö för att ta fram nya råvaror. Det kan ge oss en mer hållbar produktion av varor och tjänster och samtidigt minska avfall och föroreningar. Lokala cirkulära lösningar som ersätter långdistansförsörjningskedjor kan även minska risken för att invasiva arter åker med på transporter.

”För att bygga en kolneutral värld behöver vi råvaror”, säger Krista Mikkonen, Finlands miljö- och klimatminister. ”Samtidigt börjar företagen fråga sig om det är hållbart att använda jungfruliga råvaror. Fler och fler företag upptäcker att en cirkulär ekonomi tillhandahåller framtida svar.”

Mark Cutifani, VD för Anglo American, tog perspektivet för ett globalt gruvföretag till diskussionen. Han beskrev det pågående skiftet från den traditionella affärsverksamheten vid utvinningsindustrin till att tänka om vad gäller värdekedjor och sikta på att ha en positiv miljöpåverkan.

Den internationella resurspanelen säger att mat är den huvudsakliga sektor som driver på förlusten av biologisk mångfald, särskilt på grund av vår köttkonsumtion. Dock är maten också en bransch där vi kan få stor påverkan genom att förbättra cirkuläriteten. FN:s miljöprogram uppskattar att en tredjedel av all mat som produceras för mänsklig konsumtion kastas. Att minska matsvinnet och gå över till en mer växtbaserad kost skulle ha enorma positiva effekter.

Vad är en mangroveskog värd?

Det krävs resurser för att implementera lösningar, men det är viktigt att inte se övergången till cirkularitet som bara en merkostnad. Under sitt tal betonade Katainen vikten av att utnyttja marknadskrafterna.

”Vi måste säkerställa att ekonomisk framgång sker med respekt för naturen. Den cirkulära ekonomin måste vara ekonomiskt livskraftig”, sade Katainen. ”Vi kan använda marknadsmekanismer för att upprätthålla naturkapital.”

Vårt nuvarande ekonomiska system sätter i princip inget värde på biologisk mångfald, men detta förändras. Professor Sir Partha Dasgupta har utfört ett banbrytande arbete med det ekonomiska värdet på flora och fauna. Han är professor i ekonomi vid University of Cambridge och författare till den inflytelserika granskningen Economics of Biodiversity för det brittiska finansdepartementet. Dasgupta påpekar att vi måste värdera naturen korrekt och sätta ett monetärt värde på den.

”Ekosystem som mangrove och gräsmarker är kapitaltillgångar. De levererar varor och tjänster till oss och gör att vi kan överleva”, säger Dasgupta. ”På lokal nivå måste vi betala för ekosystemtjänster. På global nivå behöver vi en ny internationell organisation som förvaltar globala allmänningar som havet. Den skulle ta betalt för vår användning av dessa.”

För att lära dig mer om hur den cirkulära ekonomin kan mildra det tredubbla planetariska hoten från klimatförändringar, förlust av biologisk mångfald och föroreningar, besök WCEF2021.

Den 15 september ägnades WCEF2021 åt acceleratorsessioner som berödde allt från textilier till handel och från biobränslen till gruvdrift. Se en fullständig lista över evenemang här.

Vad handlar det om?