WCEF-logo

World Circular Economy Forum är ett årligt evenemang som för samman företagsledare, politiker och experter för att presentera världens bästa lösningar för en cirkulär ekonomi.

You need to accept marketing-cookies to watch this video

Open cookie settings

EVENEMANG

several famous buildings and monuments from Brussels assembled above the WCEF2024 logo
nyheter

WCEF2024, World Circular Economy Forum, 15-18 april i Bryssel, uppmanar till handling

Intresserad att organisera en sidoevenemang? Kolla listan (på engelska) och kom med!

Titta på inspelningar från WCEF2023

Vem som helst kan delta i World Circular Economy Forum 2023 online utan kostnad.

TIDIGARE WCEF

Utforska resultaten från tidigare forum

nyheter

WCEF2023 sammanfattning är här!

european green deal 2.0
nyheter

Sitras förslag till nästa EU-kommission: Den europeiska gröna given bör fortsätta – det skulle stärka självförsörjningen och skapa nya marknader

En collageliknande illustration av WCEF2023-logotypen omgiven av olika djur, men även en högtalare och krukväxter.
nyheter

Stopp på förlusten av biologisk mångfald och fart på investeringar – nydanare inom ekonomi samlas på toppmöte inom cirkulär ekonomi i Helsingfors

Landscape with hills, buildings, animals, balloons, circles and the text "Inspiring circular economy solutions and the map of the world with Africa in the middle
nyheter

Hämta motivation från Afrikas innovativa cirkulära lösningar

WCEF logo
publikationer

WCEF2021 sammanfattande rapport

Elizabeth Maruma Mrema och lönnlöv
Intervju

Elizabeth Mrema talar med oss om cirkularitet och förlust av biologisk mångfald

Jyrki Katainen, Krista Mikkonen, Mark Cutifani, Lord Zac Goldsmith, Sir Partha Dasgupta and Inger Andersen, with maple leaves and the WCEF2021 logo.
nyheter

Cirkulära lösningar kan hjälpa till att lösa krisen för den biologiska mångfalden

Hand holding a maple leaf with the WCEF2021 logo in the background
nyheter

Cirkulär ekonomi väcker hopp och ger möjligheter i en krisepok

nyheter

Avtal i det ledande evenemanget för cirkulär ekonomi WCEF+Climate för oss närmare Parismålen

Person following a virtual WCEFonline event and holding a coffee cup
projekt

WCEFonline

evenemang

World Circular Economy Forum 2019

Helsinki, måndag – onsdag, 3.6 – 5.6
nyheter

WCEF2019 efterlyser ett globalt ledarskap från EU för att i rask takt övergå till cirkulär ekonomi

nyheter

Över 2 000 påverkare inom cirkulär ekonomi och tiotals utländska journalister kommer till Helsingfors

nyheter

WCEF2018: Finland och Japan har förbundit sig att befrämja den cirkulära ekonomin under sina ordförandeår i EU och G20

nyheter

Världens främsta evenemang för cirkulär ekonomi samlar ihop ekonomins innovatörer i Yokohama, Japan

nyheter

WCEF2017 började i Finlandiahuset – Toppexperter om cirkulär ekonomi samlas för första gången

evenemang

Internationellt forum för cirkulär ekonomi WCEF2017

Helsingfors, måndag – onsdag, 5.6 – 7.6
live watch recording

VAD HANDLAR DET OM?

World Circular Economy Forum skapar en ny ekonomi, affärsverksamheter och jobb genom att utnyttja cirkulära lösningar för att lösa de planetära kriserna. WCEF är ett årligt evenemang som för samman även 4 000 företagsledare, politiker och experter från hela världen för att presentera världens bästa lösningar för en cirkulär ekonomi. Forumet är ett av världens ledande evenemang inom cirkulär ekonomi. WCEF undersöker hur företag kan utnyttja nya möjligheter, nå konkurrensfördelar genom lösningar för cirkulär ekonomi och hur en cirkulär ekonomi kan bidra till att FN:s globala mål för hållbar utveckling nås.

WCEF är ett globalt initiativ som tagits av Finland och den finska innovationsfonden Sitra. Vi tror att verkligt konkurrenskraftiga lösningar föds när företagande och miljö går hand i hand. På Sitra samarbetar vi med partner för att leda vägen i övergången till en rättvis, konkurrenskraftig och koldioxidneutral cirkulär ekonomi – ett nytt slags samhälle i vilket vardagen och välbefinnandet inte längre bygger på överdriven konsumtion och fossila bränslen.

World Circular Economy Forum är ett årligt evenemang som för samman även 2 000 företagsledare, politiker och experter från hela världen för att presentera världens bästa lösningar för en cirkulär ekonomi. WCEF skapar en ny ekonomi, affärsverksamheter och jobb genom att utnyttja cirkulära lösningar för att lösa de planetära kriserna. Forumet är ett av världens ledande evenemang inom cirkulär ekonomi. WCEF undersöker hur företag kan utnyttja nya möjligheter, nå konkurrensfördelar genom lösningar för cirkulär ekonomi och hur en cirkulär ekonomi kan bidra till att FN:s globala mål för hållbar utveckling nås.

En serie evenemang

Den första WCEF anordnades i Helsingfors i juni 2017 med 1 600 deltagare från nästan 100 länder. År 2018 tog Sitra konceptet till Yokohama i Japan där fler än 1 100 experter på cirkulär ekonomi diskuterade vad som krävs för att skapa en verkligt cirkulär ekonomi till år 2050. År 2019 återvände forumet till Helsingfors och med över 2 200 deltagare gjorde evenemanget stort avtryck.

Med anledning av restriktionerna kopplade till den globala covid-19-pandemin har vi beslutat oss för att anordna ett virtuellt WCEFonline-evenemang 29–30 september 2020. På WCEFonline diskuterade vi hur cirkulära lösningar kan bidra till en nystart av ekonomin, och delade med oss av användbara verktyg och lösningar för en hållbar ekonomi till hela världen.

Under 2021 anordnades två stora WCEF-evenemang. WCEF+Climate, som anordnades den 15–16 april i Holland och på nätet, granskade kopplingarna mellan klimat och cirkulär ekonomi och samlade över 2 300 deltagare till webbsändningen. Årets huvudevenemang WCEF2021 anordnades för första gången i Nordamerika. Evenemanget, som sändes från Toronto i Kanada den 13–15 september, följdes av över 4 000 deltagare på nätet och partnersessionerna av närmare 30 000 deltagare.

WCEF2022 anordnades för första gången på den afrikanska kontinenten, i Kigali i Rwanda den 6-8 december 2022. Evenemanget följdes av över 4 000 deltagare från 149 länder på nätet, i Kigali och i studiorna omkring Afrika och världen. Läs mer och se inspelningarna på wcef2022.com.

WCEF2023 anordnades i Helsingfors, Finland den 30 maj – 2 juni 2023. Forumet arrangerades av Nordic Innovation och Sitra tillsammans med internationella partners. Nästan 1 900 personer från 155 länder deltog personligen den 30-31 maj, och de 6 studiorna samlade över 700 deltagare. Huvudevenemangets sessioner har följts mer än 12 600 gånger på nätet. Dessutom hölls 41 partnerledda Accelerator-sessioner den 1-2 juni, med över 5 000 registrerade deltagare.

Alla kommande årliga WCEF evenemang kan deltagas på nätet. WCEF sidoevenemang kan ordnas under året på nätet eller lokalt.

År 2024 kommer forumet att hållas i Bryssel, Belgien. WCEF2024 kommer att produceras av Circle Economy Foundation, International Resource Panel och Sitra tillsammans med internationella partners. På vägen dit anordnas många sidoevenemang, kom med!

STRUKTUR OCH TEMAN

Varje årligt WCEF består av upp till 17 plenarsammankomster och parallella programmdelar med keynoteanföranden, temadiskussioner och nätverksmöjligheter.

Varje WCEF har ett eget tema. WCEF2023 presenterade cirkulära lösningar för naturen och ekonomin. WCEF2022 fokuserade sig på cirkulära lösningar från Afrika. WCEF2021 behandlade förändringar på systemnivå, vilka behövs för att genomföra övergången till cirkulär ekonomi. WCEFonline undersökte, hur vi kan omstarta ekonomin med hjälp av lösningar för cirkulär ekonomi. WCEF2019 hade starkt fokus på att skala upp övergången till en cirkulär ekonomi. WCEF2018 skapade visioner om en cirkulär framtid att sträva emot, och uppmuntrade världens ledande ekonomier att välja denna väg. WCEF2017 identifierade nyckelelement i en cirkulär ekonomi och visade upp lösningar och lärdomar från olika håll i världen.

Evenemangskonceptet inbegriper också sidoevenemang och WCEF+ evenemang – mindre, regionala eller tematiska evenemang – som kan erbjudas under året i tillägg till det årliga WCEF.

ARRANGÖRER OCH PARTNER

WCEF arrangeras av Sitra och organiseras tillsammans med globala och lokala partner. År 2018 arrangerades WCEF av Sitra och Japans miljöministerium tillsammans. Bland våra partner kan nämnas organisationer som Europeiska kommissionen, Ellen MacArthur Foundation, finska och nederländiska staten, Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD) och FN:s miljöprogram (UNEP).

I framtiden kommer vi att stärka samarbetet med Circle Economy, den internationella resurspanelen (IRP) som drivs av FN:s miljöprogram och FN:s utvecklingsprogram (UNDP).

Partner för varje enskilt WCEF finns på respektive forums webbplats.

FRÅGOR?

Vill du veta mer om forumet? Är du intresserad av att arrangera ett årligt WCEF eller relaterat regionalt eller tematiskt evenemang i framtiden? Kontakta oss på contactus.wcef@sitra.fi.

personer
Kari Herlevi
Projektledare, Global samverkan, Hållbarhetslösningar
personer
Mika Sulkinoja
Ledande Expert, Global samverkan, Hållbarhetslösningar
personer
Kirsi Pönni
Expert, Global samverkan, Hållbarhetslösningar
personer
Tuula Sjöstedt
Expert, Kommunikation och samarbetsrelationer
personer
Reetta Kohonen
Expert, Global samverkan, Hållbarhetslösningar
personer
Anu Mänty
Ledande Expert, Hållbarhetslösningar
personer
Emma Sairanen
Projektkoordinator, Global samverkan, Hållbarhetslösningar
personer
Sami Syrjälä
Expert, Natur och vardag
personer
Samuli Laita
Ledande Expert, Kommunikation och samarbetsrelationer

Vad handlar det om?