Demokratidrinkar

Under demokratidrinkarna samlas dem som försvarar och förnyar demokratin för att diskutera och inspireras tillsammans.

Vad handlar det om?

Demokratidrinkar är ett evenemangskoncept som har skapats av Defend Democracy. Evenemangets syfte är att med låg tröskel föra samman dem som försvarar demokratin och dem som är intresserade av ämnet för att diskutera, nätverka, utveckla idéer, planera och bli inspirerade.

Vad gör vi?

Finlands första Demokratidrinkar ordnades i Sitras lokaler på den internationella demokratidagen den 15 september 2022. Tanken är att göra Demokratidrinkarna till en kontinuerlig serie av evenemang i Finland. Kring evenemanget vill man bygga en aktiv gemenskap av finländare som försvarar och förnyar demokratin. Aktörerna i gemenskapen kan var och en i sin tur ordna sitt eget unika nätverksevenemang. Sitra koordinerar och stödjer att evenemangskonceptet förs in i Finland. Ursprungligen tog Faktabaari initiativet till att föra konceptet till Finland.

Den snabba förändringen i vår informationsmiljö betyder att vi nu och framöver behöver personer från många olika sektorer i samhället som kan försvara och förnya demokratin. Vi hoppas att drinkarna ska locka till exempel data-, digi- och demokratikunniga ut ur sina silor till samma bord. Såväl medborgarorganisationer, offentliga aktörer som företag är välkomna i nätverket.

Jukka Vahti, projektledare för projektet Digital makt och demokrati

Hur kan man delta?

Representerar du en aktör som vill försvara och förnya demokratin? Vill du gå med i nätverket som ordnar Demokratidrinkar? Kontakta Joel Lindqvist. Mer inspiration för att ordna ditt eget evenemang hittar du på Demokratidrinkars internationella Democracy Drinks-webbplats.

Vi meddelar om kommande Demokratidrinkar på denna sida och i våra övriga kanaler när evenemanget närmar sig.

Kontakta oss

Vad handlar det om?