Demokratiadrinkit

Demokratian puolustajat ja uudistajat kokoontuvat keskustelemaan ja inspiroitumaan yhdessä Demokratiadrinkeillä.

Tilaa Demokratiadrinkit-uutiskirje
ja pysy kärryillä tulevista kokoontumisista.

Mistä on kyse?

Demokratiadrinkit on Defend Democracyn luoma tapahtumakonsepti, joka tuo yhteen demokratian puolustajat ja aiheesta kiinnostuneet keskustelemaan, verkostoitumaan, ideoimaan ja inspiroitumaan.

Mitä teemme?

Suomen ensimmäiset Demokratiadrinkit järjestettiin Sitrassa kansainvälisenä demokratiapäivänä syyskuussa 2022. Tämän jälkeen Demokratiadrinkkejä on järjestetty kuukausittain jo yli vuoden ajan, ja konseptin 1-vuotissyntymäpäiviä Suomessa vietettiin kansainvälisenä demokratiapäivänä 15.9.2023.

Demokratiadrinkeistä on luotu Suomeen jatkuva tapahtumasarja, ja sen ympärille rakennetaan suomalaisten demokratian puolustajien ja uudistajien aktiivista yhteisöä.

Verkostoon ovat tervetulleita niin kansalaisjärjestöt, julkiset toimijat kuin yrityksetkin. Yhteisön toimijat voivat kukin vuorollaan kutsua kokoon omannäköisensä Demokratiadrinkit. Sitra koordinoi ja tukee tapahtumakonseptin tuomista Suomeen. Aloitteen konseptin tuomisesta Suomeen teki alun perin Faktabaari.

Informaatioympäristömme nopea muutos tarkoittaa sitä, että nyt ja vastedes demokratian puolustamiseen ja uudistamiseen tarvitaan osaajia laajasti yhteiskunnan eri sektoreilta.

Toivomme drinkkien houkuttelevan esimerkiksi data-, digi- ja demokratiaosaajat siiloistaan samojen pöytien ääreen. Verkostoon ovat tervetulleita niin kansalaisjärjestöt, julkiset toimijat kuin yrityksetkin.

Jukka Vahti, Digitaalinen valta ja demokratia -projektin projektijohtaja

Miten mukaan?

Edustatko toimijaa, joka haluaa puolustaa ja uudistaa demokratiaa? Haluaisiko organisaatiosi liittyä mukaan Demokratiadrinkkien alati kasvavaan verkostoon? Ota yhteyttä projektikoordinaattoriimme Joel Lindqvistiin.

Lisäinspiraatiota oman tilaisuuden järjestämiseen löydät Demokratiadrinkkien kansainväliseltä Democracy Drinks -verkkosivuilta.

Ilmoitamme tulevista Demokratiadrinkeistä tällä sivulla, uutiskirjeessä ja lähempänä tilaisuutta myös muissa kanavissamme. Tilaisuuksia ovat järjestäneet jo mm. DECA, Demo Finland, Faktabaari, Kantar Public, Kriittinen korkeakoulu, Mediakasvatusseura MyData Global, NYTKIS ry, Open Knowledge Finland, Opintokeskukset ry, Rethinking Economics Finland, Sitra, Suomen Operaatio Libero, Waves Summit, Wicked Helsinki, Yle sekä Ylva.

Tervetuloa Demokratiadrinkeille!

Kippis!

aika järjestäjä ja lisätietoja
8.5.2024
klo 17


Demo Finland
oluthuone kaisla, vilhonkatu 4, helsinki
Tervetuloa Demo Finlandin Demokratiadrinkeille tapaamaan muita demokratian parissa toimivia sekä kuulemaan, miten demokratiatoimijat voivat vaikuttaa Euroopan neuvostossa. Euroopan neuvosto edistää ihmisoikeuksia, demokratiaa ja oikeusvaltiota, mutta miten se tekee yhteistyötä kansalaisyhteiskunnan kanssa? Aiheesta alustaa Demo Finlandin toiminnanjohtaja Anu Juvonen, joka on toiminut viimeiset kolme vuotta Suomen sekondeeraamana Euroopan neuvoston demokratiaosaston kansalaisyhteiskuntayksikössä neuvonantajana. Alustuksen jälkeen luvassa on vapaamuotoista keskustelua ja verkostoitumista. Tilaisuus on omakustanteinen.

Esteettömyystiedot: Ravintolaan on pääsy pyörätuolilla Vuorikadun ovesta, ja tilasta löytyy esteetön wc.
AIKA
Menneet tilaisuudet
2.4.2024
klo 17


Faktabaari
Merkki-museo, ludviginkatu 2-4, helsinki
Faktabaari järjestää tiistaina 2.4. Faktabaari 10-vuotta Forumin klo 14-17, joka on avoin kaikille. Samassa yhteydessä juhlistetaan Faktabaarin kymmenvuotista taivalta Demokratiadrinkkien merkeissä Merkki-museossa rennossa tunnelmassa. Ilmoittaudu mukaan täältä. Lämpimästi tervetuloa!
6.3.2024
klo 18-21


Waves Summit and Wicked
panimoravintola bruuveri, fredrikinkatu 63 ab, helsinki
Waves Summit and Wicked Helsinki Ry are organizing Democracy drinks to bring to the table a discussion about Changemaking in today’s democracy. What are the avenues for changemaking? Who has access? And how may we support changemakers even more. 
 
We will also raise awareness for an upcoming event for Changemakers. Waves Summit is a one-and-a-half-day event in Helsinki and online, 3-4 April 2024. The event hosts top international speakers, cross-perspective dialogues, and panels on consequential topics.
 
We have a private area reserved. Kindly note that beverages will not be provided as part of the event arrangements. 
 
See you there and join the discussion!
8.2.2024
klo 17

Sitra
panimoravintola bruuveri, fredrikinkatu 63 ab, helsinki
Vuosi 2024 on globaalisti vaalien supervuosi, jonka aikana yli puolet maailman ihmisistä pääsee äänestämään valtiollisissa vaaleissa. Samaan aikaan 2020-luvun muuttunut mediaympäristö asettaa aivan uusia haasteita reilujen vaalien toimittamiselle. Kuinka tavan äänestäjä voi vuonna 2024 tietää, mikä on totta ja mikä ei?

Näitä ja monia muita demokratian kannalta keskeisiä kysymyksiä pääsemme puimaan yhdessä Sitran Digitaalinen valta ja demokratia -projektin Demokratiadrinkeillä! Projektimme on juuri polkaissut käyntiin useampiakin suuria hankkeita ja tämä onkin erinomainen tilaisuus verkostoitua myös hankekumppaniemme kanssa. Demokratiadrinkeillä pääset tapaamaan myös laajemmin Sitran Demokratia ja osallisuus -teeman väkeä.

Saamme seuraksemme myös Sitran ennakointitiimiläisiä, jotka ovat juuri tehneet avauksen tulevaisuusvallan laajentamiseksi Suomessa. Tulevaisuusvalta on valtaa vaikuttaa tulevaisuusnäkymiin eli siihen, mitä tulevaisuudessa pidetään mahdollisena tai toivottavana.

Drinkkien alkupuolella illan teemoihin johdattelevan lyhyen puheenvuoron pitävät projektijohtaja Jukka Vahti ja ennakointitiimin asiantuntija Otto Tähkäpää. Tilaisuus on omakustanteinen.
24.1.2024
klo 16-18

Mediakasvatusseura & DECA
ravintola juttutupa, säästöpankinranta 6, helsinki
Vaalien alla keskustelujen polarisoituminen, somealustojen valta sekä tekoäly, algoritmit ja vaalihäirintä herättävät huolta demokratian rapautumisesta. Turhaa uhkakuvien maalailua vai totisinta totta?

Tapahtumassa kuulemme demokratia- ja oikeusvaltiotuen tarkastaja Jussi Kannerin (Ulkoministeriö) sekä Mediataitoviikon projektipäällikkö Rauna Rahjan (KAVI) näkemyksiä mediataitojen merkityksestä demokratialle. Puheenvuorojen lisäksi ohjelmassa on vapaata keskustelua ja verkostoitumista.
 
Demokratiadrinkit: Mediataidot ovat demokratiataitoja on osa Mediataitoviikon 2024 ohjelmaa. Ilmoittaudu mukaan täältä.

Mukana tapahtumaa järjestämässä on DECA-hanke. Demokratian episteeminen toimintakyky algoritmien aikakaudella (DECA) -hanke tutkii yhteiskunnan tiedollisia järjestelmiä, käytänteitä ja ongelmia yksilöiden, instituutioiden ja digitaalisten infrastruktuurien tasoilla.
13.12.2023
klo 17-19

Yle
The tower, kauppakeskus tripla, firdonkatu 2b, helsinki
Vastuullisen median ja toimivan demokratian yhteys on kiistaton.  Riippumaton, monipuolinen journalismi, elinvoimainen kulttuuritarjonta ja erilaiset sivistyksen ja oppimisen mahdollisuudet ovat keinoja ylläpitää ja vahvistaa yhteiskunnallista keskustelua, kehitystä ja demokratiaa. Luotettava media on myös yksi parhaista vastavoimista valeuutisille ja disinformaatiolle.

Mikä sitä haastaa kiihtyvässä teknologian ja digitaalisen informaatioympäristön murroksessa? Mitä mahdollisuuksia piilee datan ja tekoälyn hyödyntämisessä niin median kuin demokratian kannalta?

Koollekutsujana joulukuussa toimii Ylen yhteiskuntasuhteet.
1.12.2023
klo 15

Nordic Democracy Day
hanasaaren kulttuurikeskus, hanasaarenranta 5, espoo
Joulukussa järjestetään poikkeuksellisesti myös toiset Demokratiadrinkit, jotka kokoontuvat Hanasaaren kulttuurikeskuksen järjestämän Pohjoismaisen demokratiapäivän seminaarin yhteydessä. Lue lisää seminaarista ja ilmoittaudu mukaan täällä.
8.11.2023
klo 17
Ylva
Myöhä Café & Bar, Mannerheimintie 3, Helsinki (Sisäänkäynti Kolmen sepän aukiolta tai Kaivopihalta)
Marraskuun Demokratiadrinkit kokoontuvat normaalista poiketen kuun toisena keskivikkona.

Kenen ääni kaupungissa kuuluu? Tällä kertaa Demokratiadrinkkien teemana on kaupunkidemokratia.

Ylvan tavoitteena on ylihuomisen Helsingin rakentaminen. Liiketoimintamme keskittyvät kiinteistö- ja ravintola-alaan.
4.10.2023
klo 17
DECA
Thirsty Scholar, Fabianinkatu 37, Helsinki
Lokakuussa Demokratiadrinkit järjestää Demokratian episteeminen toimintakyky algoritmien aikakaudella -tutkimushanke (DECA). 

Hanke tutkii yhteiskunnan tiedollisia järjestelmiä, käytänteitä ja ongelmia yksilöiden, instituutioiden ja digitaalisten infrastruktuurien tasoilla. Lue lisää DECA-hankkeesta heidän verkkosivuiltansa
15.9.2023
klo 15-
Demokratiadrinkkien vuosijuhla Sitrassa
Sitra, Itämerenkatu 11-13, Helsinki
Kansainvälisenä Demokratiapäivänä 15.9.2023 Demokratiadrinkit Suomessa viettää 1-vuotissyntymäpäivää!

Drinkit kutsuu kokoon konseptin Suomeen tuonut Sitra. Demokratiadrinkit kokoontuvat Sitran Eroon digidystopioista — Teknologia osallisuuden ja demokratian voimavaraksi -seminaarin jälkeen.

Tästä linkistä löydät ilmoittautumisen Demokratiadrinkeille.
9.8.2023
klo 17
Suomen Operaatio Libero ry
ravintola telakka, Tullikamarin aukio 3, Tampere
Suomen Demokratiadrinkit laajenevat ensimmäistä kertaa Helsingin ulkopuolelle, kun Suomen Operaatio Libero ry järjestää Tampereen ensimmäiset Demokratiadrinkit elokuussa!

Lue lisää Suomen Operaatio Liberosta heidän nettisivuiltansa. Voit ilmoittaa osallistumisestasi Suomen Operaatio Liberolle osoitteeseen info[at]operaatiolibero.fi .
7.6.2023
klo 17
Kantar Public
belge, kluuvikatu 5, helsinki
Kesäkuussa demokratiadrinkit järjestää Kantar Public.
3.5.2023
klo 17
Naisjärjestöt yhteistyössä NYTKIS ry
ravintola lasipalatsin lounge, 2. krs, mannerheimintie 22-24, helsinki, esteetön tila
Toukokuun demokratiadrinkit järjestää naisjärjestöjen yhteistyöjärjestö NYTKIS ry.
5.4.2023
klo 17
Opintokeskukset ry
Bier-Bier, Erottajankatu 13, Helsinki
Huhtikuun tapahtuman järjestäjä on opintokeskusten edunvalvoja ja kehittäjä Opintokeskukset ry.
1.3.2023
klo 17
Kriittinen Korkeakoulu
Bryggeri (Sofiankatu 2, 00170 HKI)
Maaliskuun tapahtuman järjestäjä Kriittinen korkeakoulu on sitoutumaton koulutus- ja kulttuurikeskus.
1.2.2023
klo 17
Rethinking Economics Finland
SKÖNE, Kanavaranta 7 D
Tutustu helmikuun tilaisuuden järjestäjään Rethinking Economics Finlandiin heidän verkkosivuillaan.
11.1.2023
klo 17
MyData Global
Panimoravintola Bruuveri, Fredrikinkatu 63 AB, 00100 Helsinki
Tammikuun Demokratiadrinkit järjestetään poikkeuksellisesti vasta kuun toisena keskiviikkona. Tutustu MyData Globaliin heidän verkkosivuillaan.

Ota yhteyttä

Haluaisitko järjestää Demokratiadrinkit? Kerromme mielellämme lisää!

ihmiset
Joel Lindqvist
Projektikoordinaattori (pitkällä vapaalla), Digitaalinen valta ja demokratia
ihmiset
Jukka Vahti
Projektijohtaja, Digitaalinen valta ja demokratia

Mistä on kyse?