Live
Uusi demokratia -foorumin osallistavan budjetoinnin päätöksentekotilaisuus
tapahtumat

Uusi demokratia -foorumin osallistavan budjetoinnin päätöksentekotilaisuus

 Osallistuva budjetointi oli yksi Sitran Elinvoima –foorumin kokeilu. Sitra päätti asettaa päätöksen foorumin jälkeen käynnistettävistä hankevauhdituksista osallistuvaan budjetointiin.

Foorumilaiset valitsivat 27 hanketta hankevauhditusvaiheeseen. Kaikkiaan 16 hanketta jätti hanke- ja rahoitussuunnitelman. Osallistuvan budjetoinnin periaatteen mukaan päätöksentekijöiden joukko on laajempi kuin perinteisessä päätöksenteossa. Tässä prosessissa on päädytty siihen, että päätöksen tekevät foorumilaiset, rahoitusta hakevien hankkeiden edustajat sekä Sitran Elinvoima –tiimi.  

 

Tilaisuuden kulku

12.30 – 13.00 Kahvitus

13.00 – 13.10 Tilaisuuden avaus

13.10 – 14.30 Hankkeiden esittelyt ja keskustelu

14.30 – 14.40 Äänestys

14.40 – 14.50 Tauko / Ääntenlaskenta

14.50 – 15.00 Tulosten julkistus

 

Päätössääntö

Päätöksentekijöitä ovat Uusi demokratia -foorumin jäsenet (30), hankkeiden nimeämät edustajat (16) ja Sitran Elinvoima-kehitysohjelman edustajat (5). Äänioikeutettuja on yhteensä 51.

Päätöksentekijät järjestävät suosituimmuusjärjestykseen kymmenen suosituimman hankkeen listan.

Hankkeet arvotetaan sen suuruisina kuin hankehakemuksissa haettava summa on ilmoitettu.

Sitra tekee rahoituksesta sopimukset hankkeiden kanssa alkaen suosituimmaksi tulleesta hankkeesta, niin kauan kuin rahaa on jaettavana.

Jaettava hankevauhditusraha on suuruudeltaan 115 000 euroa sisältäen alv:n.

Päätöksentekijän tekemän listan ei tule rajoittua rahalliselta suuruudeltaan jaettavan rahoituksen suuruuteen, vaan listan yhteenlaskettu arvo voi olla suurempi.

Ääntenlaskennassa käytetään suhteellista henkilökohtaista ääntenlaskua, joka noudattaa samaa periaatetta kuin kunnallis- ja eduskuntavaaleissa. Ensimmäinen vaihtoehto saa vertausluvukseen kokonaisen äänen, seuraava vaihtoehto puolikkaan, sitä seuraava kolmasosan ja niin edelleen. Hankkeiden järjestys määräytyy vertausluvun mukaan suurimmasta alkaen.

Äänestys on suljettu. Äänestyksessä käytetään äänestyslippuja, joille lista kirjataan. Äänestysajan jälkeen äänestysliput laitetaan uurnaan. Kaikkien äänestämisen jälkeen uurna avataan ja ääntenlaskijat laskevat tulokset. Tulosten laskennan jälkeen tulos julkaistaan kaikkien nähtäväksi.

Ennakkoäänestys järjestetään sähköisellä lomakkeella. Ennakkoäänestys päättyy 24.4. klo 16.00 mennessä.

Äänestyksen valvojana toimii Mika Kalliomaa. Valvoja vastaa ongelmatilanteiden ratkaisusta ja sääntöjen tulkinnasta.

Päätöksentekijä tai hanke voidaan sulkea pois osallistuvasta budjetoinnista jos tämän todetaan syyllistyneen vilppiin tai sen yritykseen.

Sitra varaa oikeuden tarkentaa hankesuunnitelmia hankkeiden omistajien kanssa.