Live
Vahvat vanhusneuvostot -loppuseminaari
tapahtumat

Vahvat vanhusneuvostot -loppuseminaari

Eläkeläisliittojen etujärjestö EETU ry:n 1,5 vuotta kestänyt Aktiivinen ja hyvinvoiva ikäihminen -hanke päättyy maaliskuun lopussa.

Hankkeen päätavoitteena oli etsiä ideoita kuntien lakisääteisten vanhusneuvostojen toiminnan ja toimintamuotojen kehittämiseksi. Ideat kerättiin kolmentoista kaupungin Vahvat vanhusneuvostot -seminaarikiertueella. Lähes 1 300 vanhusneuvosto- ja eläkeläisjärjestöaktiivia antoivat näkemyksensä siitä, miten vanhusneuvostojen toimintaa tulisi parantaa. Kehittämiskohteita löytyi useita, joista esimerkkinä mainittakoon yhteistyö kunnan viranhaltijoiden ja vanhusneuvostojen välillä. Paljon huomiota sai myös yleinen suhtautuminen vanhusneuvostoihin ja niiden toimintaan.

Sitra ja EETU toteuttivat hankkeen lopussa myös internetkyselyn, jossa selvitettiin ikäihmisten palvelutoiveita ja -tarpeita kotitalousvähennykseen liittyen. Kysymys oli yksinkertainen: ”Jos vain taivas olisi rajana, mitä palveluita haluaisit käyttää tai tarvitsisit jos ne kuuluisivat kotitalousvähennyksen piiriin?” Tulokset esitellään päätösseminaarissa.

Ohjelma

12.30  Johdanto päivän aiheisiin
Toimittaja Hannu Lehtilä, tilaisuuden puheenjohtaja

12.40 Sitra-yhteistyön merkitys ja vaikutus eläkeläisjärjestöille ja ikäihmisille
Puheenjohtaja 2014 Tapani Mörttinen, EETU ry

13.00  Sitran Aktiivinen kansalainen – kaiken ikäisenä -avainalue nosti ihmiset keskiöön. Miten rahoittaja hyödyntää mm. EETU-hankkeen tuloksia?
Avainalueen vetäjä, johtava asiantuntija Tuomo Melin, Sitra

13.30 Vahvat vanhusneuvostot -seminaarikiertue kuuli ja kokosi lähes 1 300 aktiivisen kansalaisen näkemykset ja kokemukset vanhusneuvostojen toiminnan kehittämiseksi
Projektipäällikkö Jari Latvalahti, EETU ry

15.00 Kuntaliitto kehittää aktiivisesti lähidemokratiaa sekä kuntalaisten
mahdollisuuksia osallistua ja vaikuttaa kunnan toimintaan
Tutkimus- ja kehitysjohtaja Kaija Majoinen, Suomen Kuntaliitto

15.20  EETU-hankkeen yhteydessä selvitettiin myös ikäihmisten palvelutarpeita ja -toiveita kotitalousvähennysoikeuden laajentamiseksi
Varatoimitusjohtaja Tuomo Lähdeniemi, Fountain Park Oy

15.50  Hanke päättyi, mutta EETU jatkaa valtakunnallista ja paikallista
vaikuttamista
Varapuheenjohtaja 2015 Kalevi Kivistö, EETU ry

Mistä on kyse?