archived
Arvioitu lukuaika 3 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Apps4Finland-kilpailun finalistit julkaistiin

Toista kertaa järjestettävän Apps4Finland-kilpailun tavoitteena on löytää uusia tapoja hyödyntää julkishallinnon avoimia tietovarantoja, ja konkretisoida vilkkaasti käynnistynyttä keskustelua aiheesta. Tämän vuoden kilpailu suunnataan yksityisten ideanikkarien ohella myös yrityksille. Kilpailun pääorganisaattorina toimii Suomen Verkkodemokratiaseura ry ja järjestelyissä on mukana Forum Virium Helsinki. Myös Sitra tukee kilpailua.

Julkaistu

Toista kertaa järjestettävän Apps4Finland-kilpailun tavoitteena on löytää uusia tapoja hyödyntää julkishallinnon avoimia tietovarantoja, ja konkretisoida vilkkaasti käynnistynyttä keskustelua aiheesta. Tämän vuoden kilpailu suunnataan yksityisten ideanikkarien ohella myös yrityksille. Kilpailun pääorganisaattorina toimii Suomen Verkkodemokratiaseura ry ja järjestelyissä on mukana Forum Virium Helsinki. Myös Sitra tukee kilpailua.

Apps4Finlandin tuomaristo valitsi finalistit 15.9.2010. Tuomaristossa ovat Taru Rastas liikenne- ja viestintäministeriöstä, Ville Peltola IBM:stä, Antti Eskola työ- ja elinkeinoministeriöstä, Peter Vesterbacka Slush Helsinki -tapahtumasta, Pekka Koponen Forum Virium Helsingistä, Ari Tammi Suomen Verkkodemokratiaseura ry:stä ja Karoliina Luoto Sitrasta.

Finaaliin valittiin yhteensä 13 ehdotusta. Alla finalistit sarjoittain satunnaisessa järjestyksessä:

Yritysten sovellussarja

Pikkuparlamentti.fi: Pikkuparlamentti.fi-varjoäänestyksessä voit kertoa mielipiteesi eduskunnan käsittelemistä asioista.

Tässä.fi: Tässä.fi kertoo, mitä kaikkea tapahtuu lähelläsi. Julkisen liikenteen reititys kohteisiin helposti ja aina saatavilla, myös mobiilisti.

DataSuomi.fi: DataSuomi tarjoaa yhteisöllisen, yhdistetyn avoimen tiedon julkaisukanavan ja hakukoneen semanttisessa webissä.

Yksityisten sovellussarja

Junat Suomessa: Mihin aikaan juna lähtee asemalta ja onko se myöhässä? Jos juna on myöhässä, niin mikä on myöhästymisen syy? Junaliikenteen poikkeustilanteissa sovellus antaa visuaalisen kuvan junaliikenteen tilasta ja käyttäjä saa kokonaiskuvan yhdellä silmäyksellä.

Koirankakkaroskis.fi: Koirankakkaroskis on pientalon ulkoroskis, jonka omistaja antaa koiranulkoiluttajille luvan pudottaa koirankakkapussiin noukitut jätökset.

Sivulista.fi: Sivulista.fi kokoaa Facebookin eduskuntavaaliehdokkaat yhdelle sivulle. Selaa suosikkeja sekä fanita puolueita ja ehdokkaita helposti.

Eduskuntarajapinta – äänestyskone ja visualisointipalvelu: Eduskuntarajapinta avaa äänestystulokset sovellusten käyttöön. Äänestyskone ja visualisointipalvelu esittävät tulokset helppolukuisesti.

HelMet Viivakoodinlukija: Jos henkilö löytää kiinnostavan teoksen, kirjan tai levyn, jota ei voi ostaa, hän voi selvittää HelMet Viivakoodinlukijalla helposti ja nopeasti, onko teos lainattavissa kirjastosta. Puhelimen viivakoodinlukuohjelma lukee kirjasta tai levystä viivakoodin ja selvittää, mistä kirjastoista kyseinen teos on lainattavissa.

Kansanmuisti: Kansalaiset voivat seurata palvelussa kansanedustajien valintoja ja toimintaa. Palveluun koottu tieto on myös avuksi, kun etsit vaaleissa omaa ehdokastasi. Palvelusta näkyvät kansanedustajina toimineiden äänestyskäyttäytyminen, vaalirahoitus ja muuta julkista tietoa.

Ideasarja

Kyyti: Kun olet kyytiä vailla, avaa Kyyti-sovellus. Se näyttää automaattisesti kartan paikasta, jossa olet. Kartalla näkyy reaaliajassa lähistön bussit ja ratikat. Pääset myös katsomaan vuoron numeron ja kohteen, mihin se on menossa.

Carnegie: Palvelussa on valmiita, käyttäjien luomia listoja kirjoista, esimerksi Jack Kerouackin kirjat, top 50 maailmankirjallisuuden klassikkoa, scifi-kirjojen parhaat, Tarja Halosen suosikkikirjat jne.

Karttavahti: Käynnistettäessä suunnitteluhanketta, haettaessa rakennus-, kaivuu- yms -lupaa kohdetta tai aluetta ‎koskevan paikkaan sidotun muun tiedon hankinta on erittäin vaativa tehtävä ja usein monta tärkeää tietoa jää löytymättä. ‎Myös kansalaisen kannalta esim. lähiympäristössä meneillään olevien suunnitteluhankkeiden säännöllinen seuranta tai muun paikkatiedon saanti on nykyisellään paljon aikaa vievää.‎

LiveInfoBoard: Mistä tiedät, onko juna myöhässä? Miltä raiteelta se menee? Nykyään ainoa mahdollisuus on kävellä paikan päälle ja tarkistaa näyttötaululta, mikä on tilanne. Olisi hyvä, jos olisi yleinen palvelu, johon kaikkien näyttötaulujen tiedot voitaisiin lähettää ja tiedot olisivat vapaasti käytettävissä esim. verkkosivuilla ja mobiilisovelluksissa.

Lisätietoja

Kilpailukoordinaattori: Ville Keränen, 040 731 2084, etunimi@banana.fi  

Kilpailusivusto 
Kilpailusivusto suomeksi
Twitter
Wikisivu