archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

E-luku ja eurot esillä Tampereen asuntomessutalojen energiatauluissa

Uudisrakentamisen kokonaisenergian käyttöä ohjaava E-luku on esillä kesän asuntomessutalojen energiatauluissa. Energiatauluissa näkyvät myös talojen energiankulutuksen vuosikustannukset.

Kirjoittaja

Tuula Sjöstedt

Asiantuntija, Viestintä ja yhteistyösuhteet

Julkaistu

Asuntomessujen ja Sitran tiedote medialle 23.4.2012
 

Uudisrakentamisen kokonaisenergian käyttöä ohjaava E-luku on esillä kesän asuntomessutalojen energiatauluissa. Energiatauluissa näkyvät myös talojen energiankulutuksen vuosikustannukset.

– Messutalojen edustalla olevat energiataulut kertovat kävijöille talon kokonaisenergian kulutuksen. Taulujen avulla kävijät voivat verrata esittelytalojen energiatehokkuutta ja kustannuksia, Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Pasi Heiskanen kertoo.

Energiatauluissa esitellään talojen kokonaisenergiankulutus, ostoenergian kulutukset käyttökohteittain eriteltynä sekä myös paikallisesti tuotettu omavaraisenergia.

– Tekniset tiedot ja kustannukset näkyvät energiatauluissa selkeästi ja ymmärrettävällä tavalla. Näin kävijät saavat tarkan kuvan siitä, mitä energiaratkaisuja taloihin on valittu, Sitran johtava asiantuntija Jarek Kurnitski sanoo.

– Se pitää kuitenkin muistaa, että vaikka näyttelytaloissa on käytetty energiatehokkaan rakentamisen uusimpia ratkaisuja, niitä ei ole rakennettu uusien määräysten mukaan, sillä uudet määräykset astuvat voimaan vasta 1.7.2012. Haluamme kuitenkin tuoda energiatehokkuutta ohjaavaa E-lukua vahvasti esille, koska sen avulla heltiää rakennuslupa jatkossa, Pasi Heiskanen jatkaa.

Tampereen Vuorekseen rakentuvien messutalojen lämmityksessä käytetään uusiutuvan energian ratkaisuja, kuten maa- ja ilmalämpöpumppuja, aurinkokeräimiä ja erilaisia puulämmitysjärjestelmiä, jotka alentavat E-lukua. Nollaenergiatasoa tavoittelevissa taloissa tuotetaan lisäksi sähköä aurinkopaneeleilla. Taloissa pyritään myös minimoimaan veden ja valaistuksen sekä kodinkoneiden käyttämän energian kulutus. Lisäksi suositellaan käytettäväksi kotimaisia, uusiutuvia ja kierrätettäviä materiaaleja.

TaloPelistä apua rakennushankkeen suunnitteluun

Heinäkuun alussa voimaan astuvat uudet rakentamismääräykset muuttavat talorakentamista huomattavasti. Kokonaisenergian kulutukselle ylärajaksi asetettu E-luku ohjaa siten suunnittelua, mutta toisaalta rakentaja pystyy valitsemaan vapaammin, miten sallituissa rajoissa pysytään.

Visual computing Oy:n kehittämä TaloPeli auttaa perheitä internetissä rakennushankkeen suunnittelussa. Palvelu on perheille maksuton. Uudessa julkaistavassa versiossa on huomioitu E-luku ja uudet määräykset, joten perheet pystyvät tekemään sillä taloonsa kauaskantoisia, energia- ja kustannustehokkaita valintoja.

– TaloPeli laskee automaattisesti kustannukset, kun käyttäjä tekee valintoja huonetiloihin, rakenteisiin, talotekniikkaan tai energiatehokkuuteen. Samalla perhe saa tärkeää tietoa päätöksentekoa varten ja raamit kustannuksille. Hyvä suunnitelma ja tulosteet auttavat perhettä myös pankissa lainan haussa, Visual computing Oy:n toimitusjohtaja Petri Jyrkkä sanoo.

Lisätietoja

Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Pasi Heiskanen, puh. 040 848 6200
Sitran Energiaohjelman johtava asiantuntija Jarek Kurnitski, puh. 040 574 1870
Visual computing Oy, toimitusjohtaja Petri Jyrkkä, puh. 040 7033 400

Mistä on kyse?