archived
Arvioitu lukuaika 3 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

EEMontti – Lämmityskulut puoleen -kilpailu paljasti karun totuuden

EEMontti-kilpailu julistettiin pientalojen energiaremonttien tarjoajille syyskuun alkupuolella ja voittajaratkaisut kilpailun neljään, vaikeasti saneerattavaan sähkölämmitteiseen kohdekiinteistöön valittiin 8.11. Hyväksyvätkö kiinteistöjen omistajat hinnakkaat tarjoukset vai jättävätkö remontin sikseen – se jää nähtäväksi.

Julkaistu

EEMontti-kilpailu julistettiin pientalojen energiaremonttien tarjoajille syyskuun alkupuolella ja voittajaratkaisut kilpailun neljään, vaikeasti saneerattavaan sähkölämmitteiseen kohdekiinteistöön valittiin 8.11. Hyväksyvätkö kiinteistöjen omistajat hinnakkaat tarjoukset vai jättävätkö remontin sikseen – se jää nähtäväksi.

Green Net Finland ry:n järjestämään ja Sitran sekä Tekesin rahoittamaan EEMontti – Lämmityskulut puoleen -kilpailuun osallistui vain kourallinen palveluntarjoajia ennakko-odotuksista poiketen. Vain neljältä palvelutarjoajalta saatiin kaikkiaan seitsemän tarjousta. Tarjousten vähäisyys oli asiantuntijaraadille yllätys, mutta vielä karvaampi yllätys oli, etteivät kaikki tarjoukset täyttäneet kilpailun kriteerejä.

– EEMontti-kilpailun tavoitteena oli tarkastella kohdekiinteistöjen tilannetta kokonaisvaltaisesti ja tehdä kuntokartoitukseen ja asukkaiden toiveisiin perustuva tarjous lämmityskulut puolittavista saneeraustoimenpiteistä. Valitettavasti kaikki tarjoajat eivät pystyneet tarjoamaan kokonaispalveluratkaisua, vaan pitäytyivät vain perinteisissä tuotelähtöisissä ratkaisuissa. Sisäilman laadusta huolehtiminen oli unohtunut useassa tarjouksessa, vaikka on ehdottoman tärkeää ottaa ilmanvaihto huomioon lämmitysratkaisun lisäksi. Toisaalta parhain tarjous oli täydellinen eikä raati kohdistanut ratkaisuun yhtään parannusehdotusta, asiantuntijaraadin puheenjohtaja, TkT Jarek Kurnitski Sitran Energiaohjelmasta kertoo.

Kilpailu paljasti karun totuuden: pientalojen energiaremonttien tarjoajat eivät tällä hetkellä kykene joko resurssipulan tai osaamisen puuttumisen vuoksi ratkomaan pientaloasukkaiden remonttiongelmia kokonaisvaltaisesti. Tämän seurauksena pientaloasukkaan tulee itse paneutua voimallisesti tarjolla oleviin lämmitysjärjestelmiin, ilmanvaihdon lämmön talteenottoon ja muihin energiatehokkuutta parantaviin ratkaisuihin. Uudisrakentajan tukena ovat direktiivit, määräykset ja ohjeet, mutta saneerausmarkkinat ovat rakentamisen villiä länttä.

Kurnitski kuitenkin iloitsee kilpailuun uskaltautuneiden palveluntarjoajien rohkeudesta ja pioneerihenkisyydestä. He ovat tiennäyttäjiä kollegoilleen ja heidän ratkaisuehdotustensa toteutuminen käytännössä merkitsee dokumentoituja esimerkkiratkaisuja tulevaisuuden saneeraajien hyödyksi. Voittajaratkaisut osoittavat, että vaikeasti saneerattaviin suorasähkölämmitteisiin pientaloihin on mahdollista löytää energiatehokkuutta parantavat ratkaisut.

Suuri yllätys oli kilpailun uusimman, nelisen vuotta sitten valmistuneen kohdeasunnon remonttilaskelma. Siinä energiaremontin toteutuksella saadaan yli 13 %:n tuotto sijoitetulle pääomalle ja 60 %:n säästö lämmitysenergiassa. Lisäksi remontti parantaa asumismukavuutta.

– EEMontti-kilpailun kiistämättömät hyödyt ovat nykymuotoisen saneerausmarkkinan epäkohtien paljastuminen ja toisaalta esimerkillisten voittajaratkaisujen julkistaminen. Tämä on selkeä oppimisprosessi palveluntarjoajille ja pohdinnan paikka päättäjille, jotka erilaisia rakennusmääräyksiä voimaan saattaessaan eivät välttämättä huomaa ajatella niiden käytännön vaikutuksia ruohonjuuritasolle saakka. Erittäin tärkeää olisi kehittää tarjousmalleja, jotta tarjotut ratkaisut ja saavutettavat säästöt olisivat selkeästi esillä. Nykyiset tarjoukset ovat niin vaikeaselkoisia, että pientaloasukkaan on lähes mahdotonta arvioida itse hankkimiaan energiaremonttitarjouksia ja niiden sisältämiä ratkaisuja, Kurnitski toteaa.

EEMontti-kilpailun voittajaratkaisut, niiden tarjoajat ja asiantuntijaraadin arviot on koottu julkaisuun, johon voi tutustua kilpailun verkkosivuilla. Voittajaratkaisujen toteutuminen varmistuu joulukuun aikana ja remonttien edistymistä on mahdollista seurata kilpailun internetsivuilla tammikuusta 2012 lähtien. Remonttien valmistuttua kiinteistönvälittäjät antavat arvionsa kiinteistöjen arvonnoususta. 

EEMontti-kilpailun voittajat / kohdekiinteistö: 

  • VIHREX-konsortio: 60-luvun tyyppitalo, Pukinmäki, Helsinki (Vesijohtoliike Halmesvaara Oy, Itula Oy, Lämpöässä, Pastelli Oy ja Projectus Team Oy)
  • Ensto: 70-luvun omakotitalo, Korso, Vantaa
  • Senera Oy: 2000-luvun omakotitalo, Kivistö, Vantaa
  • VIHREX-konsortio: 2000-luvun paritalo, Nöykkiö, Espoo

Lisätietoja

Energia-asiantuntija Suvi Häkämies, Green Net Finland ry, puh. 050 331 1495, suvi.hakamies@greennetfinland.fi

Tutustu kilpailun voittajaratkaisuihin »

Tutustu raadin arviontilausuntoihin lataamalla arviointidokumentti »