Ensimmäinen Elinvoima-foorumi päätti kevään 2011 kestäneen työskentelynsä. Vaikka intensiivityöskentely päättyy, on työ vasta alkamassa. Nyt keksityt ratkaisut ja ideat viedään kokeiluiksi tulevan syksyn aikana. Kokeiluista katsotaan, millaisia oppeja kokeiluista saadaan ja millaisista ratkaisuista vosii olla aineksia suuremmankin kokoluokan hyviksi ratkaisuiksi uuden työn haasteisiin.
Kevään aikana 23 terävää päätä yhteiskunnan eri aloilta kokoontui työskentelyrutistuksiin etsimään sitä, mitä Suomelle tarkoittaa tänä päivänä uusi työ. Pelkkä ajattelu ei kuitenkaan riittänyt, vaan ryhmän tehtävänä oli tuottaa uuden työn haasteisiin sellaisia ratkaisuja, joita voidaan kokeilla käytännössä.
– Työ on tämän kevään osalta saatu päätökseen. Tuloksena on syntynyt tukku ideoita ja ratkaisuja joiden kokeilemiseen osallistujat ovat itse sitoutuneet. Apuna työssä ovat Sitra sekä Aalto-yliopiston Mind-Lab, joka on erikoistunut ketteriin ja yksinkertaisiin kokeiluihin, kertoo Elinvoima-kehitysohjelman johtaja Mika Kalliomaa.
Mitä kevään aikana sitten on tapahtunut? Elinvoima-foorumin porukka aloitti työskentelynsä maaliskuun alussa. Tuolloin käytiin läpi foorumin taustalla olevaa Elinvoima-ajattelua ja työn murrosta. Maaliskuun lopussa pidettiin luentopäivä, jolloin osallistujia suorastaan pommitettiin ja eri tahojen ajatuksilla siitä mitä uusi työ oikeastaan kenenkin näkökulmasta on. Aiheeseen tutustuminen jatkui huhtikuussa ekskursiolla Tanskaan, jossa kolmen päivän ajan tutustuttiin siihen, millaista on tanskalainen joustava työelämä ja palvelutalous. Lopulta touko- ja kesäkuussa oli aika toden teolla tarttua lapioon ja lähteä työstämään ajatuksiksi ja ratkaisuiksi sitä miten uuden työn haasteisiin tartutaan.
Videoita, webcasteja, luentoja, blogauksia, tviittejä ja materiaaleja kuluneen kevään työstä löytyy Elinvoima-verkkosivulta sisältövirrasta.
Ratkaisuideoista kohti kokeilua
Tuloksena syntyi seuraavanlaisia ratkaisuja, joita tullaan minikokoisina kokeilemaan tulevana syksynä ja joita osallistujat vievät eteenpäin. Osalla kokeiluista on jo omistaja, osa on prototyyppitasolla, osaa vielä kehitellään eteenpäin. Kokeilujen tuloksista, sujumisesta sekä myös mahdollisista epäonnistumisista kerromme työn edetessä. Uskomme, että vain yritys ja erehdys ovat ainoat tavat selvittää, millaiset ideat voivat olla aidosti käyttökelpoisia!
Työkierto ministeriöiden ja eduskunnan virkamiesten kesken. Koppia ottavat ministriöitä mukana olleet elinvoimalaiset.
Ammatillisen palvelukioskin kokeilu kahteen otteeseen nuorille elokuussa keskeisellä paikalla. Kumppanina alustavasti Helsingin kaupunki ja Elinvoima-ryhmän nuorisonäkökulman osaajat.
Haastekampanja: ota maahanmuuttajanuori TET-harjoitteluun. Haastekampanja lähtee liikkeelle Elinvoima-porukasta ja leviää toivottavasti eteenpäin.
Hanke-arviointi liittyen maahanmuuttajiin kohdistuvista hankkeista. Toteutetaan työpajana jossa eri toimijat kerätään yhteen ja kartoitetaan sitä, tarvitaanko alan toimijoiden kesken yhteistä koordinointia ja arviointia.
Draamaretkikokeilu päättäjille, jossa kokeillaan sitä, auttaisiko draamapedagogiikka, jossa opettajina ja tekijöinä ovat maahanmuuttajat ja oppijina päättäjät. Ajatuksena on etsiä polkuja kohti parempaa ymmärrystä tarpeellisista toimista aiheen tiimoilla. Hankkeeseen on jo olemassa draamaryhmä, jonka kanssa Elinvoima-ryhmä kokeili draamaretkeä itse ja vaikuttui.
Koulutusta toimittajille liittyen maahanmuuttajiin ja maahanmuuttoasioihin. Elinvoima-ryhmän toimittajavahvistukset työstävät ehdotusta mahdolliseksi ohjelmaksi tällaiseen koulutukseen ja käyvät läpi eri toimituksia olisiko koulutukseen halukkuutta ja rahoitusta.
Avoin ammattikoulu, jossa pääsee kokeilemaan erilaisia ammatteja lyhyinä pätkinä ikään kuin tekemään ”ammattien approja”. Näin oman työelämäpolun etsiminen helpottuisi niillä, joille se on vaikeaa.
HR-ammattilaisten valmennus ja mentorointi, jossa valmentajina ja mentoreina toimivat maahanmuuttajat. Tätä hanketta on lähtemässä kokeilemaan eräs suuri mediatalo muutaman hengen voimin.
Junnut neuvoo -idea. Nuoret opettavat vanhemmille työpaikoilla osaamista, jota heillä ei ole. Vastavuoroisesti nuoret saavat kokeneempien osaamista käyttöön ja työkokemusta. Mukaan etsitään sopivia tahoja.
Uuden työn keskus. Uusi työ on ja elää yhteiskunnassa epätyypillisinä työsuhteina, itsensä työllistäjien, downsiftaajien, osuuskuntien tai muuten uudenlaisen tekemisen kautta. Siksi jo olemassa olevien työtä koskevien neuvontapalvelujen oheen rakennetaan neuvontaa ja tietoa koskien uutta työtä ja sen tekemistä. Vipuvoimaa tähän etsitään Aallon Mind Labista sekä Elinvoimaryhmän osuuskunta- ja vapaaehtoistyön osaajien voimin.
Vuoden innovatiivisin rehtori -kilpailu lanseerataan edistämään kokeilukulttuurin levittämistä kouluissa. Kokeilussa voisi olla mukana ensin vaikkapa jonkin alueen koulut. Ajatuksena on etsiä keinoja levittää ajatusta, että kouluissa ollaan oppimassa, ei opiskelemassa ulkoa.
Failure Campaign muistuttamaan meitä että vain yrittämällä voi onnistua ja onnistuminen vaatii usein ensin epäonnistumisia. Suomessa epäonnistumiset ovat edelleen enemmän häpeä kuin ylpeydenaihe. Mietitäänpä vaikka kuinka monta kertaa Mikael Granlundin ilmaveivi on epäonnistunut ennen kuin tuli nappisuoritus? Videokampanjaan pitää saada mukaan tunnettuja ihmisiä kertomaan epäonnistumisistaan.
Työelämäreserviläiset ja hyvät käytännöt kehiin. Promotoidaan niitä jo olemassa olevia hyvä käytäntöjä joita jo tehdään eläkeläisten ja firmojen taholla vanhempien ihmisten mukana olemiseksi työelämässä. Miten ja missä, sitä vielä muokataan.
Avoimen verkostojohtamisen valmennusohjelma. Verkostojohtamisen osaaminen on se mitä Suomessa tarvitaan kipeästi. Siksipä aloitetaan avoin verkosto, johon kuka tahansa asiaan kiinnostusta tunteva voi tulla mukaan. Verkoston konseptia ja ideaa ovat työstämässä Elinvoimaryhmän johtamiseen ja innovaatioihin erikoistunut porukka.
Julkisen sektorin hyvien käytäntöjen tunnistaminen, paketointi ja tuotteistaminen vientituotteiksi. Tähän etsitään tahoa joka on halukas kokeilemaan uudenlaisen liiketoiminnan mahdollisuuksia.
Born Global -sertifikaatti, jonka saavat yritykset, jotka ovat lähtökohtaisesti tähtäämässä kansainvälisille. Sertifikaatin saisivat vain harvat ja valitut, jolloin kriteeristön tulisi olla aidosti laadukas. Sertifikaatti helpottaisi halukkaita sijoittajia ja yrityksiä löytämään heitä. Vakavasti otettavia tahoja jotka sertifikaatin voisivat myöntää ja kehittää kriteeristön konsultoidaan.
Elämänpelissä kokeillaan simulaation avulla, miltä tuntuu ottaa riskejä ja pelata vähän kovempaa yrityselämässä sen sijaan että ottaisi asuntolainan ja grillailisi takapihalla. Koska pelin avulla se on turvallista ja kokeiltavissa ennen kuin hommaan lähtee oikeasti.