archived
Arvioitu lukuaika 3 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Ensimmäiset Datademo-rahoitukset valittiin vertaisarvioimalla

Julkaistu

Datademon ensimmäisen kierroksen äänestys on päättynyt. Omalla ehdotuksella osallistuneet sovelluskehittäjät ja avoimen datan asiantuntijat valitsivat kahdeksan toteutettavaa ideaa, jotka kukin saavat kahden tuhannen euron rahoituksen. Suosituimmaksi ehdotukseksi nousi Sitran Suomi-kategoriasta ehdotus, joka visualisoi EU-hankerahoitukset helposti ymmärrettävään muotoon. 

Mikko Markkasen Hankeaika tiivistää EU:n rakennerahastotietokannan lähes 20 000 raportin sisällön kokonaiskuvan ymmärtämistä helpottaviksi sanapilviksi, jotka auttavat hahmottamaan mitä hankkeita milloinkin on rahoitettu. Ehdotuksen tavoitteena on osoittaa yhdellä esimerkillä, miten ohjelmistokehittäjät voisivat jalostaa hallinnon palveluita eteenpäin, jos niiden tiedot olisivat saatavilla automaattisesti rajapinnan kautta.

Sitran rahoittamassa Suomi-kategoriassa valittiin toteutettavaksi myös kaksi muuta ehdotusta, jotka kumpikin olivat Juha Yrjölän tekemiä. Rajapinta kansanedustajadataan hakee kansanedustajien tiedot eduskunnan sivuilta ja tarjoaa ne eteenpäin avoimena datana. Saman toiminnallisuuden tuottaa ehdotus valtioneuvoston hankerekisterin avaamiseksi.

Sitran Lilli Linkolan mukaan Datademo-ehdotusten toteutuminen tekee suomalaisesta hallinnosta huomattavasti läpinäkyvämmän ja ymmärrettävämmän. Erityisen innolla odotan valtionhallinnon hankerekisterin ja EU:n rakennerahastojen tietopalvelun avaamisia. Tilannekuvien avulla eri hankkeita suunnittelevat organisaatiot löytävät helpommin osaajien ja tiedon äärelle, eikä pyörää tarvitse aina keksiä uudelleen“, hän sanoo.

Datademon toisessa, pääkaupunkiseudun avointa dataa hyödyntävässä kategoriassa eniten ääniä sai Jaakko Korhosen vetämän tiimin ehdotus avoin osoitetietopalvelu. Ehdotuksen tarkoituksena on jalostaa muiden muassa Itellan, Maanmittauslaitoksen ja Helsingin kaupungin osoite- ja paikkatietoaineistoja ja tarjota ne ajantasaisesti rajapinnan kautta.

Tänään julkistetussa Datademossa etsitään demokratiaa edistäviä, avointa dataa hyödyntäviä ideoita ja kannustetaan niiden toteuttamiseen jakamalla 2000 euron rahoituspaketteja sovellusten ja visualisaatioiden kehittäjille. – See more at: http://fi.okfn.org/2014/02/07/kehittajat-jakavat-toisilleen-julkista-rahaa-avoimen-demokratian-nimissa/#sthash.JyFRvssh.dpuf

Datademon rahoitukset jaettiin osallistuvan budjetoinnin periaatteita noudattavalla menettelyllä. Rahoituspäätökset tehtiin virkamiestyön sijaan verkkoalustalla avoimen keskustelun ja äänestyksen perusteella. Tasa-arvoisina päätöksentekijöinä toimivat ehdotusten tekijät, rahoittajien edustajat ja joukko avoimen datan asiantuntijoita.

Valittujen ehdotusten tekijöillä on nyt kolme kuukautta aikaa toteuttaa työnsä. Rahoitukset maksetaan etukäteen, joten toimitusvarmuus jää vertaispaineen varaan.

Seuraava Datademo-kierros alkaa myöhemmin keväällä ja siitä tiedotetaan muun muassa datademo.fi-sivulla ja Twitterissä. Hankkeen budjettia voi seurata reaaliajassa osoitteessa holvi.com/avoinbudjetti/OKFFI-Datademo/.

Datademossa etsitään demokratiaa edistäviä, avointa dataa hyödyntäviä ideoita ja kannustetaan niiden toteuttamiseen jakamalla 2000 euron rahoituspaketteja sovellusten ja visualisaatioiden kehittäjille. Datademo-hankkeen toteutuksesta vastaa avointa tietoa ja demokratiaa edistävä OKFFI. Rahoittajina ovat julkisen datan avaamiseen keskittyvä pääkaupunkiseudun kuntien Helsinki Region Infoshare -palvelu (HRI) ja Sitra. Rahaa jaetaan vuoden aikana yhteensä 48 000 euroa.

Datademossa etsitään demokratiaa edistäviä, avointa dataa hyödyntäviä ideoita ja kannustetaan niiden toteuttamiseen jakamalla 2000 euron rahoituspaketteja sovellusten ja visualisaatioiden kehittäjille. – See more at: http://fi.okfn.org/2014/02/07/kehittajat-jakavat-toisilleen-julkista-rahaa-avoimen-demokratian-nimissa/#sthash.JyFRvssh.dpuf