archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Fiksut yritykset luovat arvoa ilman jätettä

Nyt aktivoidaan lounaisrannikon yrityksiä hyödyntämään toistensa sivuvirtoja tai jätteitä.

Julkaistu

Teollisten symbioosien aktivointipäivä 17.5.2013

Yritykset vievät vuosittain kaatopaikalle tonnikaupalla käyttökelpoisia raaka-aineita – ja vieläpä maksavat siitä. Yritysten tuottamia sivuvirtoja tai jätteitä on mahdollista hyödyntää raaka-aineena nykyistä tehokkaammin. Sitra ja Turun ammattikorkeakoulu järjestävät 17.5. aiheesta seminaarin.

Resurssitehokkuuteen liittyy valtavasti mahdollisuuksia. Eurooppa 2020 -strategiassa tavoitteena on muuttaa kulutusyhteiskunta kierrätysyhteiskunnaksi. Kierrätyskelpoisia uusioraaka-aineita hävitetään Euroopassa joka vuosi 5,25 miljardin euron arvosta. Jos nämä saataisiin talteen, hiilidioksidipäästöt vähenisivät 148 miljoonalla tonnilla vuodessa. Jos kierrätysaste saataisiin nostettua 70 prosenttiin, EU:n alueelle syntyisi peräti 500 000 uutta työpaikkaa.

”Teolliset symbioosit on erittäin hyväksi todettu yhteistyön malli, jota käytetään jo ympäri maailmaa, sanoo johtava asiantuntija Jyri Arponen Sitrasta.

Resurssitehokkuuden parantaminen lisää yritysten kilpailukykyä

Energia- ja ympäristöala on tunnistettu yhdeksi lounaisrannikon vahvuudeksi. Viime vuoden lopulla valmistuneen selvityksen mukaan alaan liittyy paljon käyttämättömiä kasvumahdollisuuksia . Jäte- ja sivuvirroissa on iso hyödyntämispotentiaali, johon tarvitaan alueellista yhteistyötä.

”Visiomme on kestävän logistiikan ja energian tuottaminen”, toteaa Meriaura Oy:n toimitusjohtaja Jussi Mälkiä. Kuljetuksia ja muuta logistiikkatoimintaa Euroopan merillä harjoittavalle Meriauralle ovat kestävän kehityksen arvot olleet alusta asti tärkeitä. Kuljetusala on erittäin iso energian käyttäjä. Kun yritys onnistuu vähentämään energian kulutusta ja käyttämään ympäristöystävällisempiä polttoaineita, on sillä suuri merkitys ympäristölle. Lisäksi se on liiketaloudellisesti kannattavaa.

”Resurssiviisaus on bisnestä ja huikeita mahdollisuuksia”, vakuuttaa CrisolteQ Oy:n toimitusjohtaja Kenneth Ekman. CrisolteQ kehittää menetelmiä ottaa talteen arvokkaita ainesosia kemianteollisuuden sivuvirroista. Se käyttää kehittämiään materiaaleja erotellakseen ja kierrättääkseen teollisia metalleja, joita on yleensä vaikea kierrättää. Näitä metalleja voidaan käyttää uudelleen mm. tietokoneiden ja älypuhelinten akuissa.

”Meille jäte on resurssi, ei ongelma”, kertoo BMH Technology Oy:n johtaja Jouni Valovuo. Raumalainen BMH Technology suuntautui kymmenisen vuotta sitten jätteenkäsittelyteknologiaan ja siihen liittyvien palveluiden tuottamiseen. Tuotekehitystyön tuloksena syntyi kiintojätteen käsittelyprosessi TYRANNOSAURUS®. Prosessissa raakajätteestä valmistetaan korkealaatuista kierrätyspolttoainetta.

Tilaisuuden ojelma ja lisätietoja

Lisätiedot

Projektipäällikkö Piia Nurmi, piia.nurmi@turkuamk.fi, p. 040 355 0931
Projektipäällikkö Henna Knuutila, henna.knuutila@turkuamk.fi, p. 040 355 0827
Johtava asiantuntija Jyri Arponen, etunimi.sukunimi@sitra.fi, puh. 040 766 2906