archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Helsinki Region Infoshare palkittiin

Kaupunginjohtajan vuoden saavutuspalkinto myönnettiin Helsinki Region Infoshare -hankkeelle 20.11. Usean toimijan yhteishankkeessa avataan Helsingin seutua koskevaa julkista tietoa koneluettavana datana kaikkien saataville, vapaasti ja maksutta hyödynnettäväksi.

Kirjoittaja

Marja Pirttivaara

Johtava asiantuntija, Reilu datatalous

Julkaistu

Avoin julkinen tieto mahdollistaa monipuolisemmat ja entistä halvemmat sähköiset palvelut. Hankkeessa ovat mukana Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupungit, Forum Virium Helsinki sekä Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra. Projektia koordinoi Helsingin kaupungin tietokeskus.

 Kilpailun tuomariston perustelut

Hanke on toiminut uraauurtavana esimerkkinä avoimen datan avaamisessa Helsingin kaupungin lisäksi niin kuntasektorilla kuin valtionhallinnossakin. Tiedon avaaminen lisää hallinnon sisäistä tehokkuutta sekä parantaa demokratiaa ja kansalaisaktiivisuuden edellytyksiä. Hankkeessa on luotu pohja laajalle yhteistyöverkostolle Helsingin ja muiden kaupunkien välille, ja esimerkiksi opetustoimessa on käynnistetty yhteishanke julkaistavan tiedon harmonisoimiseksi.

Kilpailu järjestettiin kaupungin työyhteisöjen kesken nyt viidettä kertaa. Osallistujia oli 19, kaikkiaan kahdeksasta kaupungin virastosta tai liikelaitoksesta.

Helsinki Region Infoshare -hankkeessa on muun muassa luotu tiedon omistajien ja hyödyntäjien yhteistyöverkosto. Verkosto on yhdessä sopinut pelisäännöt julkisen avoimen tiedon avaamiselle ja hyödyntämiselle. Hankkeessa yhdistyvät erinomaisesti avoimuus, pelisäännöistä sopiminen ja liiketoiminnan lainalaisuudet.

”Avoimen datan alueella Sitra tavoittelee julkisten tietovarantojen yhdistelemistä uudella tavalla ja sitä kautta uusia parempia palveluita kansalaisille”, kuvaa johtaja Antti Kivelä Sitran tavoitteita.

Lisätietoja

Helsinki Region Infoshare ja Uusix-verstaat vuoden 2012 huiput (Helsingin kaupungin tiedote 20.11.2012)

Helsinki Region Infoshare

Pekka Vuori, projektipäällikkö, Helsinki Region Infoshare, Helsingin kaupungin tietokeskus
puh. 09 310 36300, etunimi.sukunimi@hel.fi

Lisätietoja kilpailusta

Hannu Tulensalo, henkilöstöjohtaja, Helsingin kaupungin henkilöstökeskus
puh. 09 310 37959, etunimi.sukunimi@hel.fi