archived
Arvioitu lukuaika 3 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Helsinki Region Infoshare sai Euroopan komission innovaatiopalkinnon

Julkaistu

Pääkaupunkiseudun avoimen tiedon palvelu on palkittu EU:n julkishallinnon innovaatiokilpailussa kansalaisia hyödyttävien palvelujen sarjassa.

Avoimen tiedon palvelu Helsinki Region Infoshare -palvelu palkittiin torstaina Irlannissa EU:n julkishallinnon innovaatiokilpailussa kansalaisia hyödyttävien palvelujen sarjassa. Palkintosumma on 100 000 euroa, ja sillä kehitetään HRI-palvelua edelleen ja edistetään muun muassa kaupunkilaisten tiedonsaantia kaupunkien päätöksenteosta.

Pääkaupunkiseudun kaupungit Helsinki, Espoo, Vantaa ja Kauniainen toteuttavat Helsinki Region Infoshare -palvelua yhteistyössä Forum Virium Helsingin kanssa. HRI-palvelussa julkiset tietovarannot löytyvät yhdestä paikasta: palvelun kautta on saatavilla jo yli tuhat tietoaineistoa, kuten esimerkiksi tilastoja, karttoja, kaupunkien taloustietoja sekä paikkatietoja. Palvelu on avoin ja maksuton kaikille käyttäjille. Helsinki Region Infoshare -palvelun ovat perustaneet ja rahoittaneet pääkaupunkiseudun kaupungit sekä Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra.

Sitra uskoo, että tiedon avoimuus lisää yhteiskunnan toimivuutta ja sen avulla on mahdollista rakentaa entistä parempia palveluita. Avoimilla toimintamalleilla tuotetut palvelut voivat olla Suomen uusi menestystarina niin talouskasvun luomisessa kuin julkisen sektorin kestävyydenkin kannalta.

Helsinki Region Infoshare -palvelun ansiosta pääkaupunkiseudun kaupungit ovat avoimen datan edelläkävijöitä Suomessa. Avoin data on julkishallinnolle, yrityksille, organisaatioille ja yksityishenkilöille kertynyttä jalostamatonta informaatiota, joka on avattu organisaation ulkopuolisille helposti, maksuttomasti ja vapaasti hyödynnettäväksi. Julkisen tiedon avaaminen tehostaa hallintoa, lisää läpinäkyvyyttä ja demokratiaa sekä synnyttää seudulle uusia palveluita ja liiketoimintaa.

”Julkisen tiedon avaaminen lisää kansalaisten tietoa ja ymmärrystä asuinseutunsa kehityksestä. Avoin ja läpinäkyviä tieto parantaa ihmisten osallistumismahdollisuuksia, lisää kansalaisaktiivisuutta sekä luo edellytyksiä uusille palveluille ja yritystoiminnalle. Esimerkiksi avattuun kartta-aineistoon kannattaa ehdottomasti tutustua”, sanoo johtava asiantuntija Marja Pirttivaara Sitrasta. Sitran tavoitteena on levittää HRI-toimintamalli muillekin suomalaisille kaupunkiseuduille ja synnyttää avoimen datan ympärille liiketoimintaa.

Yksi kansainvälisestikin ainutlaatuinen avaus on maaliskuussa julkistettu avoin pääsy, ohjelmointirajapinta, Helsingin kaupungin sähköisen päätöksentekojärjestelmän, Ahjon, asiakirjatietoihin. Open Ahjo tarjoaa julkista asiakirjatietoa yhdessä osoitteessa koneluettavassa muodossa kaikkine liitetiedostoineen. Saatavilla on Helsingin kaupunginvaltuuston, kaupunginhallituksen ja lautakuntien esityslistat ja pöytäkirjat. Ahjoon tuottaa sisältöä noin  5 000 kaupungin viranhaltijaa ja valtuutettua.

”Palkintorahalla on tarkoitus edistää Ahjossa olevien päätöksentekotietojen yhteensopivuutta kaupungin muiden tietojen, kuten talous- ja paikkatietojen sekä tilastojen kanssa. Haluamme myös, että avoin tieto innostaa kehittämään uusia innovatiivisia palveluja kansalaisille”, Helsingin kaupungin tietokeskuksen johtaja Asta Manninen toteaa.

Palkinnon vastaanottivat 6.6.2013 Corkissa, Irlannissa järjestetyssä Week of Innovative Regions in Europe (WIRE 2013) -konferenssissa Helsingin kaupungin tietokeskuksen johtaja Asta Manninen ja projektipäällikkö Ville Meloni Forum Virium Helsingistä.

Innovaatiokilpailuun osallistui 203 ehdotusta ympäri Eurooppaa. Euroopan komission järjestämässä European Prize for Innovation in Public Administration -kilpailussa etsittiin uusia tapoja parantaa julkishallintoa. Kaikkiaan palkintoja myönnettiin yhdeksälle hankkeelle. Palkintorahat on kilpailun sääntöjen mukaan käytettävä hankkeen jatkokehitykseen ja tunnetuksi tekemiseen.

 

Sitran Helsinki Region Infoshare -hankkeen sivulle pääset täältä.

 

Lisätiedot

Projektipäällikkö Ville Meloni, Forum Virium Helsinki,
p. 0400-260 000, email ville.meloni@forumvirium.fi

Helsinki Region Infoshare -verkkosivusto: http://www.hri.fi/,
http://www.hri.fi/fi/ajankohtaista/hri-sai-euroopan-komission-innovaatiopalkinnon

European Prize for Innovation in Public Administration -kilpailun verkkosivut:
www.ec.europa.eu/admin-innovators