archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Henkilökierto-oppaasta eväitä työkulttuuriin kehittämiseen

Kirjoittaja

Jonna Stenman

Johtava asiantuntija, Uudistuminen, Avainaluekehitys

Julkaistu

Henkilökierto vahvistaa kiertoon osallistuvien organisaatioiden sekä viime kädessä valtionhallinnon osaamispääomaa. Henkilökierron myötä laajenevat verkostot tukevat työntekijän ammatillista kehittymistä ja lisäävät hänen mahdollisuuksiaan sijoittua työelämässä. Myös organisaatioiden verkostoitumisen vahvistaminen on tärkeää hallinnonalojen välisen tiivistyvän yhteistyön ja yhtenäistyvän valtioneuvoston aikoina. Valtion työmarkkinalaitos on Sitran myötävaikutuksella koonnut uuden, ajantasaisemman henkilökierto-oppaan.

Valtionhallinnon henkilökierto-opas kokoaa hyviä käytänteitä ja yhteisiä pelisääntöjä henkilökierron systemaattiselle kehittämiselle. Opasta valmisteltaessa henkilöstöä on kuultu laajasti sekä kaikista ministeriöistä että eräistä virastoista.

– Mahdollisuus henkilökiertoon ja siten osaamisen laajentamiseen ja syventämiseen sekä uusiin kokemuksiin ja näköaloihin, lisää myös valtionhallinnon houkuttelevuutta työpaikkana. Erilaiset ajatusten kohtaamiset, uudet näkökulmat ja etäisyys omaan työhön ovat innovaatioiden synnyn edellytyksiä. Unohtaa ei sovi, että mukavia yllätyksiäkin matkan varrelta varmasti löytyy, valtion työmarkkinajohtaja Teuvo Metsäpelto sanoi valtionhallinnon henkilökierto-oppaan julkistamisseminaarissa Helsingissä 7.11.2012.

– Oppaan sisältö rakentuu vuosien varrella kertyneisiin kokemuksiin eri puolilla valtioneuvostoa, joten emme suinkaan aloittaneet työtä nollasta, kertoi Sitran johtava asiantuntija Jonna Stenman. Opas on luotu osallistavan prosessin avulla, jolloin myös yhteiset pelisäännöt ovat löytyneet. Tämä luo paljon kaivatun yhteisen pohjan henkilökierron systematisoinnille. Henkilökierto ei saa olla pelkän korulauseen tai yksilön aktiivisuuden varassa. Vastuut ja riittävä resursointi pitää olla kohdallaan, ja tarvitaan myös erilaisia toimivia malleja ja työkaluja. Niitä olemme nyt päässeet jakamaan, Kuuttiniemi kertoo. Tavoitteena on nimenomaan sektorirajoja rikkova henkilökierto, miksei jopa kunta- ja valtionhallinnon rajoja ylittävä kierto tai yksityisen ja julkisen sektorin välinen henkilökierto, Stenman miettii.

Lisätietoja

VM:n tiedote: Ministeri Virkkunen: Henkilökierto lisää osaamista valtionhallinnossa

Valtionhallinnon henkilökierto-opas (PDF)