archived
Arvioitu lukuaika 3 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Herring ja Ravintoguru Sitran pelikilpailun aatelia

Kirjoittaja

Tiina Heinilä

Viestintä ja yhteistyösuhteet

Julkaistu

Kuulontutkimisen hauskemmaksi tekevä Herring on voittanut Sitran Gesundheit 2013 -kilpailun pelisarjan pääpalkinnon. Ideasarjan parhaaksi on valittu Ravintoguru, joka asettaa pelaajan ravintoneuvojan saappaisiin. Pelikilpailun suosio yllätti Sitran odotukset niin osallistujien määrän kuin ideoiden korkean tason osalta. ”Järjestimme kilpailun, sillä hyvinvoinnista huolehtiminen saa olla hauskaa”, Antti Kivelä Sitrasta kertoo. Voittajat saavat rahapalkinnon lisäksi palkintomatkan Piilaaksoon Health 2.0 –konferenssiin.

Johannes Koposen ja Ville Sundbergin ideoiman Herring-pelin tarkoituksena on tehdä kuulontutkimisesta hauskaa. Herring on neljän pelin kokonaisuus, jossa jokainen peli on tarkoitettu eri ikäryhmille. Pelin ideana on antaa lapselle myönteinen palaute oikea-aikaisesta vastauksesta kuulontutkimuksen merkkiääneen, ja tehdä näin monotonisesta, tarkkuutta vaativasta suorituksesta leikin avulla hauskaa.

”Kilpailun voittaminen on hyvä juttu, ja tapahtui meille juuri oikeaan aikaan”, Koponen ja Sundberg kertovat. ”Seuraava askeleemme on palkintomatka Kaliforniaan, ja saada tärkeää palautetta sieltä.” Koposen ja Sundbergin tähtäimessä on lisäksi Suomessa lähitulevaisuudessa tehtävä kliininen tutkimus, ja samalla Herringin levittäminen jo olemassa olevilta markkinoilta laajemmalle.

Gesundheit 2013 –kilpailun ideasarjan voittaneessa Ravintogurussa pelaajan tehtävänä on edetä ravintoneuvojan uralla harjoittelijasta kovan luokan huippuosaajaksi. Pelissä edetään laatimalla määräajassa yhden päivän ateriakokonaisuus aina yhdelle asiakkaalle kerrallaan. Vaikeustaso kasvaa asteittain asiakkaiden tarpeiden muuttuessa haastavammiksi – kuvitteellisella asiakkaalla voi olla esimerkiksi ali- tai ylipainoa, allergioita tai erityisruokavalioita.

Pelin viihdyttävyydestä huolimatta kaikki siinä esiintyvä tieto on tutkittua ja perustuu virallisiin suosituksiin. Esimerkiksi ruoka-aineiden ravintoarvot kerätään Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Fineli-tietokannasta. ”Jos peli olisi jo olemassa, se helpottaisi omaa elämääni auttamalla hahmottamaan arjen tasolla, mistä terveellinen ruokavalio kokonaisvaltaisesti koostuu”, peli-idean kehittänyt Samuli Viitasaari kertoo.

Sitran järjestämän Gesundheit 2013 –pelikilpailun tavoitteena oli löytää ideoita hauskoista ja toteuttamiskelpoisista peleistä tai sovelluksista, jotka koukuttavat terveisiin elämäntapoihin.  Pelisarjaan tuli yhteensä 25 ehdotusta ja ideasarjaan 112, mikä ylitti järjestäjien odotukset.

”Toteutuksen taso oli korkea”, kertoo pelikilpailun isä ja tuomariraadin jäsen Tapio Tuomi Sitrasta. ”Herringissä olennaista oli se, että oli tunnistettu idea, onnistuttu löytämään siihen ratkaisu, toteuttamaan se ja ottamaan peli käyttöön. Tuomaristo näkee, että pelin levittämisessä on tolkuton potentiaali.”

Ravintoguru puolestaan valikoitui ideasarjan parhaaksi tuomareiden yhteispisteiden perusteella, kun suuresta määrästä ideoita oli ensin haravoitu viisi parasta. Jokainen tuomari laittoi nämä ideat paremmuusjärjestykseen, antaen parhaalle 5 pistettä, toiseksi parhaalle 4 pistettä jne.

Gesundheit 2013 –kilpailun voittajat julkistettiin Finlandia-talolla 3.9.2013 Sitran järjestämässä Terveydenhuollon tulevaisuus –seminaarissa. Kilpailun palkintojenjakotilaisuus järjestetään 5.10.2013 Helsingissä WÄRK-festivaalin yhteydessä.

Gesundheit 2013 -kilpailun pelisarjan kolme parasta ovat:

  1. Herring. Kokonaisuus sisältää neljä peliä, joista jokainen on tarkoitettu eri ikäryhmille. Pelien idea on antaa lapselle positiivinen palaute oikea-aikaisesta vastauksesta kuulontutkimuksen merkkiääneen.  Johannes  Koponen ja  Ville Sundberg 
  2. OutCatch. OutCatch innostaa aarteenetsintään, se vie sinut ulos tutustumaan ympäristöösi ja auttaa sinua näkemään sen aivan uudessa valossa. Nyt sinä olet lähiön Indiana Jones, vain muutaman ruudun päässä aarteesta. Planetboard Oy
  3. Vital Quest. Peliin on valittu muutamia suomessa käytettyjä ruoka-aineita, jotka sisältävät runsaasti vitamiineja. Pelaajan tehtävänä on pelin tiimellyksessä lajitella ruoka-aineet niiden sisältämien vitamiinien mukaan. Elias Rantanen

Gesundheit 2013 -kilpailun ideasarjan kolme parasta ovat:

  1. Ravintoguru.  Ravintoguru on mobiilipeli / web app, jossa pelaajan tehtävänä on edetä ravintoneuvojan uralla harjoittelijasta kovan luokan huippuosaajaksi – Ravintoguruksi – asti. Samuli Viitasaari
  2. QuiDDit. Tupakoinnin lopettamisen tai vähentämisen avustaminen. Jutta Ollila ja Joni Anttalainen.
  3. Laulis. Laulis on laulunopettaja taskussasi – mobiilisovellus joka on suunnattu innoittamaan erityisesti lapsia ja nuoria laulamaan. Susanna Tikkanen, Heini Honkaniemi ja Arttu Volanto

Mistä on kyse?