archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Hiilikädenjäljestä uuden kasvun kimmoke

Hiilikädenjäljen avulla yritykset voivat osoittaa johtajuutta ja edelläkävijyyttä sekä parantaa omaa kilpailukykyään.

Kirjoittaja

Jaana Pelkonen

Johtava asiantuntija, hiilineutraali teollisuus, Hiilineutraali teollisuus

Julkaistu

Teollisuudella ja elinkeinoelämällä on ratkaisevan tärkeä rooli globaalissa muutoksessa kohti hiilineutraalia yhteiskuntaa. Yrityksillä on kyky innovoida ja luoda uusia tuotteita ja ratkaisuja tulevaisuuden tarpeisiin. Samaan aikaan tämä toiminta saa kuitenkin lähes aina aikaan jonkin kokoisen hiilijalanjäljen, vaikka yritykset pyrkisivätkin sitä koko ajan pienentämään.

 

Hiilikädenjälki on uusi käsite, joka kuvaa yritysten tuottamien ratkaisujen päästövähennysvaikutusta käyttäjälle. Keskiössä on se, mitä voimme tehdä ilmastonmuutoksen torjumiseksi ja miten autamme muita tässä työssä. Hiilijalanjälki puolestaan kuvaa toimintamme synnyttämiä haitallisia vaikutuksia, jotka kiihdyttävät ilmastonmuutosta.

You need to accept marketing-cookies to watch this video

Open cookie settings

Unohtamatta omaa hiilijalanjälkeä pienentävien toimien tärkeyttä, yrityksen kannalta on ensiarvoisen tärkeää ymmärtää, miten se omilla tuotteillaan mahdollistaa päästövähennyksiä asiakkailleen tai muille arvoketjun osapuolille. Hiilikädenjälki antaa mahdollisuuden arvioida yrityksen toiminnan kestävyyttä tästä näkökulmasta. Kokonaisuuden kannalta on olennaista, että hiilikädenjälki on (merkittävästi) isompi kuin hiilijalanjälki.

Hiilikädenjäljen avulla yritykset voivat osoittaa johtajuutta ja edelläkävijyyttä sekä parantaa omaa kilpailukykyään. Se auttaa heitä keskittämään prosessi-, tuote- ja palvelukehityksensä sellaisiin lopputuotteisiin, joilla luodaan pohjaa pitkäaikaisille ja laajakantoisille päästövähennysvaikutuksille. Hiilikädenjälki-konseptin avulla voi esimerkiksi määrittää ja mitata Suomessa kehitettyjen cleantech-teknologioiden globaaleja vaikutuksia. Näin rakennamme pohjaa puhtaiden ratkaisujen viennille.

Sitra haluaa auttaa suomalaista teollisuutta ja yrityksiä luomaan kasvua hiilineutraalin ilmastobisneksen avulla. Tässä muutoksessa hiilikädenjälki ja sen hyödyntäminen ovat suuressa roolissa.

Teetimme VTT:llä selvityksen lisäämään suomalaisen elinkeinoelämän ymmärrystä hiilikädenjäljestä ja sen tuomista mahdollisuuksista. Jatkamme yhteistyötä VTTn ja yritysten kanssa, kun syksyllä käynnistyy kaksivuotinen, osittain Tekesin rahoittama tutkimushanke, jossa kehitetään menetelmiä hiilikädenjäljen määrittelemiseksi. 

Mistä on kyse?