archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Hiilipihi Harakka tutustuttaa uusiutuvaan energiaan

Kirjoittaja

Tuula Sjöstedt

Asiantuntija, Viestintä ja yhteistyösuhteet

Julkaistu

Uutinen 23.5.2012
 

Tiedätkö, minkä kokoinen on omakotitalon sähköt jauhava pientuulivoimala? Miten eroavat toisistaan aurinkokeräin, -paneeli ja -puhallin? Miksi uusiutuvia energiamuotoja tarvitaan?

Näihin ja moniin muihin kysymyksiin saat vastauksen Suomen ensimmäisellä energialuontopolulla ja Hiilipihi Harakka -näyttelyssä Harakan saaressa Helsingissä. Näyttely ja polku kertovat uusiutuvasta energiasta uudella tavalla.

Helsingin ympäristökeskuksen ylläpitämä Harakan luontokeskus astui viime vuoden lopussa hiilineutraaliin aikaan. Harakan saaressa käynnistettiin pientuulivoimala ja valjastettiin aurinko useilla tavoilla energiantuotantoon. Luontokeskuksen ostoenergian tarve laski yli 60 prosenttia.

Harakan saaresta on kehitetty pienimuotoisen uusiutuvan energian esimerkki- ja esittelykohde. Tavoitteena on kertoa energiatehokkuudesta ja uusiutuvasta energiasta konkreettisten esimerkkien avulla selkeästi ja innostavasti. Saarella kaiken ikäiset kuluttajat ja ammattilaiset voivat tutustua uusiin uusiutuviin energiatekniikoihin mittakaavassa 1:1 olevien laitteiden avulla.

– Joka neljäs asunnonomistaja pitää lämmitykseen ja energiansäästöön liittyvää uudistusta ajankohtaisena kahden vuoden sisällä. Juuri nyt on tärkeä hetki kannustaa ihmisiä hyödyntämään järkeviä uusiutuvan energian ratkaisuja, sanoo Sitran johtaja Jukka Noponen.

Elämyksiä ja energiaa

Näyttelyssä ja polulla etsitään innostavasti ja elämyksellisesti ratkaisuja hiilikuorman vähentämiseksi. Kävijät saavat tuntumaan luonnonvoimiin mm. tuulimittarilla, joka näyttää tuulen voimakkuuden ja suunnan. Eväät voi lämmittää aurinkogrillillä ja kännykän ladata veivaamalla.

Polun varrella voi tutustua myös pientuulivoimalaan, aurinkolämpökeräimeen, aurinkopaneeliin, aurinkopuhaltimeen ja ilmalämpöpumppuun.

Harakan luontokeskus järjestää energianeuvontaa ja opastuksia yhteistyössä Ilmastoinfon ja Suomen luonnonsuojeluliiton Negawattineuvonnan kanssa.

Lue lisää Helsingin kaupungin tiedotteesta 

Lisätietoja

Aukioloajat ja lisätietoa hankkeesta löydät Hiilineutraali Harakka -sivuilta

Lisätietoja Harakan saaresta ja luontokeskuksesta löydät Helsingin kaupungin sivuilta