archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Kiinteistö- ja rakennusala saa pelisäännöt kestävän kehityksen mittaamiseen

Pelisäännöt auttavat huomioimaan kestävän kehityksen mukaisen toimintatavan rakentamisessa ja kiinteistöjen käytössä.

Kirjoittaja

Tuula Sjöstedt

Asiantuntija, Viestintä ja yhteistyösuhteet

Julkaistu

Green Building Council Finland ja Sitra tiedottavat

Kiinteistö- ja rakentamisalalta on puuttunut yhtenäinen tapa arvioida kiinteistöjen ympäristötehokkuutta ja kestävän kehityksen mukaista toimintatapaa. Green Building Council Finland on nyt laatinut pelisäännöt, joiden avulla voidaan huomioida kestävän kehityksen mukainen toimintatapa rakentamisessa ja kiinteistöjen käytössä. Kahdeksan mittaria julkaistiin torstaina 17.1. Sitran kanssa järjestetyssä tilaisuudessa.

Nyt julkaistavat kahdeksan elinkaarimittaria tukevat ja täydentävät lainsäädännön kautta tapahtuvaa kestävän rakentamisen ohjausta kansainvälisiin standardeihin perustuvilla mittareilla. Suomalainen lainsäädäntö ei ota kantaa hiilijalanjälkeen tai velvoita mittaamaan rakennusten todellista energiankulutusta.

Yhtenä tavoitteena on ollut tarjota kiinteistö- ja rakentamisalan toimijoille mahdollisuus olla lainsäädännön edellä. Useat toimijat ovat olleet jo vuosia kiinnostuneita laskemaan omien tuotteidensa tai toimintansa kasvihuonekaasupäästöt, mutta tapa laskea hiilijalanjälki on vaihdellut toimijasta riippuen. Rakennusten elinkaarimittarit ovat suomalaiseen lainsäädäntöön ja ilmasto-olosuhteisiin soveltuvat, yhtenäiset laskentaohjeet rakennusten elinkaaritehokkuuden mittaamiseksi ja ympäristövaikutusten arvioimiseksi.

Rakennusten elinkaarimittarit soveltuvat sekä rakennusten suunnittelu- että käyttövaiheeseen. Ne tukevat päätöksentekoa neljällä eri osa-alueella: ilmastovaikutukset, energiankulutus, talous ja käyttäjien hyvinvointi.

– Olemme erittäin tyytyväisiä, että GBC Finland tarttui heti toimintansa alussa mittavaan työhön Suomeen soveltuvien kestävyyden kriteerien kehittämiseen. Kiinteistö- ja rakennusalan laaja liittyminen GBC Finlandiin ja omaehtoinen kestävyystyö ovat tae alan kilpailukyvyn vahvistumiselle, toteaa johtaja Jukka Noponen Sitrasta.

Kestävän kehityksen mittareiden saaminen kiinteistö- ja rakennusalalle on myös merkittävä näyttö kansallisen ERA17-toimintaohjelman toteutumisesta. Rakennusten elinkaarimittarien taustalla on Sitran rahoittama ja GBC Finlandin toteuttama Värkki-projekti, joka vastaa asuntoministeri Jan Vapaavuoren johdolla vuonna 2010 valmistellun ERA17-toimintaohjelman kiinteistöjen käyttöä ja omistusta koskevaan toimenpiteeseen.

Lisätietoja     

Heli Kotilainen
toimitusjohtaja, Green Building Council Finland
etunimi.sukunimi@figbc.fi, puh. 040 579 3611

Antti Lippo
projektipäällikkö, Green Building Council Finland
etunimi.sukunimi@figbc.fi, puh. 046 810 4034

Jukka Noponen
johtaja, Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra
etunimi.sukunimi@sitra.fi, puh. 040 587 4323

Julkaisun tiedot

Rakennusten elinkaarimittarit

Tytti Bruce, Petri Jaarto, Risto Kosonen, Antti Lippo, Panu Pasanen, Maija Virta
Green Building Council Finland
Helsinki 2013

Lataa sähköinen julkaisu tästä.