archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Kiinteistönvälittäjän arvio: Energiaremontti lisää kiinteistön markkina-arvoa 10 000 – 15 000 €

Kirjoittaja

Jarek Kurnitski

Johtava asiantuntija, rakennettu ympäristö ja energia, Avainaluekehitys

Julkaistu

EEMontti – Lämmityskulut puoleen -kilpailu todistaa energiaremonttien kannattavuuden. Energiansäästön ja kulujen pienenemisen lisäksi totta on myös kiinteistön huomattava arvonnousu – esimerkkikiinteistössä jopa 15 000 euroa.

EEMontti-kilpailussa mukana olleet kaksi kohdekiinteistöä ovat eri vuosikymmeniltä ja edustavat eri tyylilajeja, mutta yhteistä niille on suoritetun energiaremontin tuoma lisäarvo. Huoneistokeskuksen kiinteistönvälittäjä Jarmo Jaatinen, LKV, arvioi Vantaalla sijaitsevat EEMontti-kilpailun kohdekiinteistöt ennen energiaremontin toteutusta ja uudelleen remontin jälkeen. Ero oli tuntuva.

”Arvioin Vantaan Korsossa sijaitsevan, vuonna 1974 valmistuneen yksikerroksisen omakotitalon 17.11.2011. Silloin sen käypä markkinahinta oli 290 000 euroa. Energiaremontin jälkeen kiinteistön arviohinta on 300 000 euroa. Hinnannousu perustuu puhtaasti suoritettuun energiaremonttiin: ilmanvaihdon koneellistamiseen, uusien lämpöpattereiden asentamiseen ja järjestelmään, joka mahdollistaa talon energiankulutuksen reaaliaikaisen seurannan”, Jaatinen kertoo. 

Hänen mukaansa kyseisen talon myynti olisi nyt aiempaa helpompaa ja 10 000 euron arvonnousu saattaisi jopa ylittyä. Syynä hän pitää taloon lisättyä tekniikkaa, joka yleensä puuttuu samanikäisistä omakotitaloista. Pieni energiankulutus on tällä hetkellä ehdoton myyntivaltti, eikä tilanne Jaatisen mielestä muuksi muutu tulevinakaan vuosina.

”Vantaan Kivistössä sijaitsevan toisen EEMontti-kohdekiinteistön arvioin 03.11.2011. Silloin vuonna 2006 valmistuneen, kaksikerroksisen erillistalon käypä hinta oli 330 000 euroa. Arvioni remontin jälkeen on 15 000 euroa korkeampi eli 345 000 euroa. Syynä korotukseen on maalämpöjärjestelmän asennus, joka tekee talosta halutumman verrattuna alueen vastaavanlaisiin suorasähkölämmitteisiin pientaloihin.”

Molempien EEMontti-kohdekiinteistöjen energiankulutusta seurataan koko kevään 2012 ja raportti toteutuneesta kulutuksesta julkaistaan alkusyksystä. 70-luvun omakotitalossa energiaa arvioidaan säästyvän vuositasolla 30 % entiseen verrattuna; 2000-luvun erillistalossa säästöjen odotetaan nousevan 6o %:n suuruisiksi. Mahdollisessa myyntitilanteessa kyseiset kiinteistöt olisivat todennäköisesti vastaaviin remontoimattomiin kohteisiin nähden ylivoimaisia.

Kumpikaan EEMontti-kohdekiinteistöistä ei kuitenkaan ole tällä hetkellä myynnissä, vaan niiden omistajat nauttivat tuottavan investointinsa tuloksista pienempinä energialaskuina ja parempana sisäilmana. EEMontti-kilpailun internetsivuilla on nähtävissä energiaremonttien investointilaskelmat. Ne osoittavat omalla rahalla tehtyjen energiaremonttien sijoitetun pääoman tuoton nousseen moninkertaiseksi muihin sijoitusmuotoihin verrattuna ja lainarahalla tehtyjen remonttien takaisinmaksuaikojen jäävän maksimissaan vajaaseen viiteen vuoteen. Ekologisen ratkaisun tuoma puhdas omatunto on omistajille heti lankeava lisäbonus.

Tarkemmat kohdekiinteistöjen ja energiaremonttien esittelyt sekä kiinteistöjen arvonnousun huomioon ottavat investointilaskelmat löytyvät sivustolta www.eemontti.fi.

Lisätietoja

Energia-asiantuntija Suvi Häkämies, Green Net Finland ry, puh. 050 331 1495 etunimi.sukunimi@greennetfinland.fi

Johtava asiantuntija Jarek Kurnitski, Sitran Energiaohjelma, puh. 040 5741 870
etunimi.sukunimi@sitra.fi