archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Koneteollisuus yhteisellä taistelumielellä laman jälkeiseen aikaan

Sitran koneteollisuuden kasvuohjelma keräsi Suomen suurimpia alan päähankkijoita sekä sopimusvalmistajia yhteisen pöydän ääreen pohtimaan koko toimialan tulevia haasteita ja yhteistä kilpailukykyä. Ryhmä oli hyvin yksimielinen ennen kaikkea siitä, että jokaisen toimijan on määriteltävä se toiminnan osa-alue, jossa kykenee olemaan maailmanluokan pelaaja.

Julkaistu

Sitran koneteollisuuden kasvuohjelma keräsi Suomen suurimpia alan päähankkijoita sekä sopimusvalmistajia yhteisen pöydän ääreen pohtimaan koko toimialan tulevia haasteita ja yhteistä kilpailukykyä. Ryhmä oli hyvin yksimielinen ennen kaikkea siitä, että jokaisen toimijan on määriteltävä se toiminnan osa-alue, jossa kykenee olemaan maailmanluokan pelaaja. Ryhmä jakoi yhteisen käsityksen myös seuraavista asioista: Suomessa toimijoiden määrä laskee,  mutta kokoluokka kasvaa, automaatio lisääntyy ja kasvaminen yrityksenä Suomessa onnistuu, jos kasvaa myös ulkomailla.

–  Alan päähankkijat ovat tiukassa kansainvälisessä kilpailutilanteessa ja toimivat vähintään kolmella mantereella. Hankintastrategia ja kokonaiskustannustehokkuus muodostuvat keskeisiksi kilpailutekijöiksi. Päähankkijat siirtävät valmistustaan entistä enemmän verkostoon yhä harvemmille ja suuremmille sopimusvalmistajille. Niin ikään yhä suurempi osa valmistuksesta tehdään jatkossa työvoimakustannusten suhteen edullisissa maissa, sanoo ohjelmajohtaja Mauri Heikintalo Sitran koneteollisuuden kasvuohjelmasta.

Sopimusvalmistajien haasteena on ennen kaikkea erikoistuminen, nopea ja voimakas kansainvälistyminen päähankkijan vanavedessä sekä merkittävä kyky investoida uusimpaan valmistusteknologiaan.

–  Sopimusvalmistajille tarjoutuu myös merkittävä mahdollisuus vahvistaa osaamistaan ja tarjontaansa materiaalitietämyksen sekä tuote- ja valmistusystävällisen suunnittelun alueella. Päähankkijoilta tämä osaaminen häviää samalla, kun ne ulkoistavat yhä enemmän toimintaansa. Tämä kehitys merkitsee mm. sitä, että sopimusvalmistajien isompi rooli arvoketjussa vaatii uusia pääomia. Tähän haasteeseen esimerkiksi Sitra on valmis vastaamaan koneteollisuuden kasvuohjelman pääomasijoitus- ja kehitystoiminnalla, Heikintalo jatkaa.

Sitran ohjelma jatkaa kehitystyöpajojen järjestämistä myöhemmin tämän vuoden aikana ja pyrkii näin viemään Suomen kansantalouden kannalta tärkeää toimialaa eteenpäin.