archived
Arvioitu lukuaika 3 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Kunnanjohtamista opiskelemassa: Vain muutos pysyy

Vuosi sitten syntyi kymmenen kunnan ja neljän kuntayhtymän fuusiossa uusi Salon kaupunki. Saadakseen uudelle suurelle kaupungille mahdollisimman hyvät lähtökohdat kaupungin johtoryhmä lähti opiskelemaan muutosjohtamista Sitran yhdessä Jyväskylän ja Tampereen yliopistojen kanssa räätälöimälle MBA-kurssille.

Julkaistu

Vuosi sitten syntyi kymmenen kunnan ja neljän kuntayhtymän fuusiossa uusi Salon kaupunki. Saadakseen uudelle suurelle kaupungille mahdollisimman hyvät lähtökohdat kaupungin johtoryhmä lähti opiskelemaan muutosjohtamista Sitran yhdessä Tampereen ja Jyväskylän yliopistojen kanssa räätälöimälle MBA-kurssille.

Salon vielä tuore kaupunginjohtaja Antti Rantakokko sanoo, että koulutuksen ensisijainen tavoite on strategisen ajattelun kehittäminen ja työkalujen löytäminen jatkuvan muutosprosessin hallintaan.

– Olemme yhdistäneet kymmenen kuntaa ja vielä neljä kuntayhtymää, kaiken kaikkiaan 14 eri organisaatiota. Muutos on niin iso, että valmiita sapluunoita ei kerta kaikkiaan ole olemassa. Siksi lähdimme koko kahdeksanhenkisen johtoryhmämme voimin oppimaan suuren muutoksen läpiviemistä. Eikä Salo tule nytkään valmiiksi, mutta saamme entistä parempia ajatuksellisia työkaluja muutoksen hallintaan. Muutos on kuitenkin ainoa pysyvä asia, Rantakokko kertoo.

Hän korostaa, että erityisen arvokasta on Kunta-MBA:n suora liittyminen omaan työhön, vaikka maailmaa tarkastellaankin myös teoreettisesti. Jokainen MBA-koulutuksessa oleva joutuu vielä tekemään lopputyön, jossa saatuja oppeja sovelletaan omaan hallinnonalaan.

– Ehkä asian voisi sanoa niinkin, että nyt on aikaa katsoa katsoa – arkisen veneen ohjaamisen touhussa – isoonkin merikorttiin. Mihin me oikeastaan olemme menossa, mihin voisimme olla menossa.

– Me opiskelemme nyt kuukausien ajan, systemaattisesti, maan parhaiden asiantuntijoiden opastuksella. Tämä on aivan eri juttu kuin kahden päivän kurssi, vaikka voihan sellainenkin olla jo hyödyllinen, Rantakokko muistuttaa.

Teho irti työstä

Antti Rantakokko korostaa, että kunta-MBA antaa ennen muuta tiedollisia välineitä strategiseen ajatteluun ja muutoksen läpiviemiseen, ”saadaan päähän yhteinen kehikko”. Salon kaupungin suuren muutoksen kohdalla yhteisten ajattelumallien kehittäminen on poikkeuksellisen tarpeellista ja hyödyllistä.

– Tästä on myös suora käytännöllinen hyötynsä asioiden eteenpäinviemisessä, vaikka koulutuksen tavoitteet ulottuvat vuosien päähän. Eipähän tarvitse enää uskoa ensimmäistä konsulttia, hän toteaa.

Rantakokko muistuttaa, että yliopistotutkinto antaa ennen muuta hyvän perustan oppia jatkossa lisää, kukaan ei ole koskaan valmis.

– Yliopistotutkinto on yleensä aika kapea-alainen, opitaan vähästä paljon. Kunnallishallinnossa tarvitaan myös aivan toisenlaisia taitoja, analyysin rinnalle myös synteesiä, kokonaisuuksien ymmärtämistä. Myös ajallinen ulottuvuus on syytä pitää mielessä. Kunnallisista johtotehtävistä vastaavilla tahtoo olla yliopisto-opinnoista kulunut ainakin vuosikymmen, useimmilla monta.

– Kunta-MBA onkin hyvä tilaisuus päivittää jo aikaisemmin opittua. Tässä suhteessa Sitran aloitteesta syntynyt MBA-ohjelma on aivan verraton mahdollisuus perehtyä uusimpiin virtauksiin niin omalla hallinnonalalla kuin laajemminkin. Ilman Sitraa tätä ei olisi. Apunsa on tietysti siitäkin, että Sitra osallistuu koulutuksen kustannuksiin isolla panoksella, Rantakokko sanoo.

Hän korostaa, että yksi koulutuksen parhaista puolista on elämyksellinen oppiminen, ja koulutuksen sitominen konkreettiseen työhön. Kaikki osallistujat pannaan pohtimaan varsin syvältä oman alansa kehittämissuunnitelmia osana opiskelua.

– Eikä johtaminenkaan ole mikään ylhäältä annettu lahja, vaan sitäkin pitää oppia ja opiskella, Antti Rantakokko muistuttaa.

Sitra tukee KuntaMBA-koulutusta 50 prosentilla kunkin koulutukseen hyväksytyn opiskelijan opintomaksuista. Ensimmäisen ryhmän opiskeluja Sitra tukee aina MBA-tutkinnon loppuun saakka. Toinen ryhmä aloittaa opiskelunsa maaliskuussa 2010 ja Sitran tuki jatkuu mutta pienempänä ja lyhyemmän aikaa. Tavoitteena on tehdä Kunta-MBA-koulutuksesta vakiintunut koulutustuote kuntasektorille.

Lisätietoa KuntaMBA-koulutusohjelmasta »

Mistä on kyse?