archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Lahdessa tarjotaan Ruoria terveyden edistämiseen

Kirjoittaja

Tiina Heinilä

Viestintä ja yhteistyösuhteet

Julkaistu

Lahtelaisilla Terveyskioskien asiakkailla on nyt mahdollisuus päästä mukaan kehittämään uutta sähköistä terveysneuvontapalvelua. Ruori on älypuhelimeen, tablettiin tai tietokoneelle ladattava sovellus, jonka avulla asiakas voi seurata terveyttään, kuten oman painonsa kehitystä, alkoholin kulutusta tai riskiä sairastua diabetekseen.

Palvelu lähettää herätteitä sen mukaan, kun terveydessä tapahtuu muutoksia. ”Esimerkiksi kun paino laskee, heräte voi olla viesti, joka kehottaa asiakasta kipaisemaan Terveyskioskille hakemaan sykemittarin – merkkinä siitä, että homma on sujunut hienosti!”, Lahden Terveyskioskien vetäjä Helena Launiemi esittelee Ruoria. ”Haluamme tällä tavoin tsempata asiakasta jatkamaan.”

Pilottivaiheessa olevan palvelun tavoitteena on saada kaupunkilaiset tarkastelemaan ja muuttamaan omia päivittäisiä terveystottumuksiaan, ja kannustaa heitä ottamaan enemmän vastuuta omasta terveydestään. Ruori on uusi asioinnin väylä, joka täydentää Lahdessa perinteisiä terveydenhoitajan vastaanottokäyntejä ja puhelinneuvontaa.

Tavoitteena käyttäjäystävällinen ja houkutteleva sähköisen asioinnin väylä

Terveyskioskin Ruori on ensimmäinen askel uuden tyyppiseen sähköisen asioinnin kehittämiseen Lahden sosiaali- ja terveyspalveluissa. Sitra on mukana rahoittamassa hanketta, jonka se uskoo leviävän Lahdesta myös laajemmalle.

”Uskon Ruori-hankkeen saavuttavan tavoitteensa, koska palveluja ovat kehittämässä Terveyskioskin henkilökunta yhdessä lahtelaisten kanssa”, Tapio Tuomi Sitrasta kertoo.

Ruori tuo ennaltaehkäisevän terveydenhoidon Lahdessa lähemmäksi kuntalaisia ja tukee näin sosioekonomisten terveyserojen kaventumista. Tavoitteena on luoda matalan kynnyksen palvelu toisaalta sellaisille kaupunkilaisille, jotka ovat jo tottuneet hoitamaan asioita tietokoneiden avulla, että niille, joita fyysiset toimipisteet eivät tyypillisesti tavoita.

Hankkeen erityisiä tavoitteita Lahdessa ovat kuntalaisten ravitsemus- ja liikuntatottumusten kohentaminen sekä lasten, nuorten ja lapsiperheiden alkoholin ja muiden päihteiden käytön ehkäiseminen ja vähentäminen. Ruorin avulla halutaan lisäksi lisätä kuntalaisten tietoisuutta Lahden kaupungin liikkumispaikoista ja -mahdollisuuksista.

Katso myös:
Yle Uutiset Häme: Lahden terveyspalveluissa kokeillaan uutta sähköistä terveysneuvontapalvelua (27.9.2013, alkaa kohdassa 2:40)