archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Mistä syntyvät tulevaisuuden työpaikat?

Mistä syntyvät tulevaisuuden työpaikat, kysyy Ratkaisujen Suomi – Unelmista töitä -kirja. Viesti on, että vanhoilla keinoilla ei Suomi - globalisaatiokehityksen voittajiin kuuluva maa – enää tulevaisuudessa menesty. Tarvitsemme uudet mallit työhön, sen tekemiseen, johtamiseen ja uusien tuotteiden ja palvelujen kehittämiseen.

Julkaistu

Mistä syntyvät tulevaisuuden työpaikat, kysyy Ratkaisujen Suomi – Unelmista töitä  -kirja.   

Kirjan keskeinen viesti on Työtä kaikille -teema. Kirja sisältää kahdeksan kirjoitusta mahdollisista uusista työpaikoista Suomessa. Kaikkien kirjoittajien yhteinen viesti on, että vanhoilla keinoilla ei Suomi – globalisaatiokehityksen voittajiin kuuluva maa – enää tulevaisuudessa menesty. Tarvitsemme uudet mallit työhön, sen tekemiseen, johtamiseen ja uusien tuotteiden ja palvelujen kehittämiseen.  

Oleellinen teema läpi kirjan on osaamisen yhdistäminen. Ei riitä, että olemme hakoja teknologiassa ja kaupankäynnissä. Meidän on yhä enemmän ymmärrettävä kuluttajan käyttäytymistä ja otettava asiakas ja tuotteen loppukäyttäjä mukaan tuotteiden ja palveluiden kehittämiseen. Kilpailukykyä syntyy yhdistämällä toimintoja, tutkimusta, kuluttajakäyttäytymisen analysointia.  

Suomen teollisuuden on siis otettava hyppy uudelle tasolle. Tämä vaatii luovaa ajattelua, ja siihen kirja antaa eväitä. Kirjoittajat kertovat esimerkkien kautta, miten perinteisesti vahvat teollisuusalamme, teknologia, metsäteollisuus, rakentaminen ja elintarviketeollisuus, ovat jo nyt onnistuneet muuttamaan toimintojaan ja luomaan uusia yrityksiä – uusia työpaikkoja.  

Kirjan teemoina ovat huipputeknologia, kemianteollisuus, metsäteollisuus, rakentaminen, elintarviketeollisuus, yrittäjyys, kuluttaminen. Kirjan yhdeksän kirjoittajaa ovat suomalaisen liike- ja korkeakouluelämän vaikuttajia. Mukana ovat Jaakko Kiander, Armi Temmes ja Liisa Välikangas, Harri Kerminen, Pekka Lundmark, Heli Arantola, Timo Luukkainen, Kirsi Piha sekä Marko Parkkinen. Kustakin heistä on kirjassa myös henkilöhaastattelu, jossa kirjoittajat kertovat unelmistaan ja visioistaan.  

Kirja on osa Sitran Koneteollisuuden kasvuohjelman julkaisutoimintaa, ja se on jatkoa Sitran 2010 julkaisemalle kirjalle Teollinen Suomi, joka käsitteli tuotannon merkitystä ja uudistumista viimeisen talouskriisin jälkeen.  

Ratkaisujen Suomi – Unelmista totta –teoksen (Otava, 2011) ovat toimittaneet toimituspäällikkö Riitta Korhonen Sanoma Magazines Finlandista ja johtava asiantuntija Pekka Salmi Sitrasta. Kirjan kuvat ovat valokuvaaja Saana Säilynojan. Teos julkistetaan tänään Sitran järjestämässä työn tulevaisuuteen katsovassa  Elinvoima-foorumissa.

Lisätiedot

Johtava asiantuntija Pekka Salmi, Sitra, pekka.salmi@sitra.fi, puh. (09) 6189 9238   

Lehdistökappaleet

Viestintäpäällikkö Tarja Kopra, tarja.kopra@otava.fi, (09) 1996 272, 050 4688 948