archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Mitä on arkipäivän resurssiviisaus?

Julkaistu

Tulevaisuuden kotitalous -hankkeessa on kyse resurssiviisauden sovittamisesta kaupunkilaisten arkeen. Hankkeessa keskisuomalaiset perheet ja taloudet kokeilevat, millaista on tulevaisuuden resurssiviisas elämä, jossa luonnonvaroja käytetään viisaasti ja päästöjä vähennetään – hyvinvoinnista tinkimättä. Hankkeessa tarkastellaan kaikkia kestävyyden tasoja ihmisen perspektiivistä ja kotitalouden koossa.

Hankkeen ensimmäiset konkreettiset askeleet on nyt otettu, ja kokelastaloudet on lähetetty matkalle resurssiviisaampaan tulevaisuuteen. Perheet ja tekijät kohtasivat hankkeen aloitustyöpajassa Jyväskylässä, jossa hanketta suunniteltiin yhdessä kotitalouksien kanssa ja aloitettiin ensimmäiset käytännön toimenpiteet.

Parhaillaan perheet tekevät kulutusseurantaa, jonka pohjalta asiantuntijat laskevat materiaalijalanjäljen käyttäen MIPS-menetelmää, joka huomioi materiaalisen kulutuksen tuotteiden ja palveluiden koko elinkaaren ajalta, myös infrastruktuurin osalta. MIPS pyrkii ottamaan mahdollisimman kokonaisvaltaisesti huomioon, miten esimerkiksi auto elinkaarensa aikana luonnon resursseja kuluttaa. MIPS-mittarin rinnalla tarkastellaan hiilidioksidipäästöjä mittaavaa hiilijalanjälkeä.

Mittaustulosten esittelyn jälkeen on aika alkaa suunnitella tulevaisuutta. Vetäjätahot ja kotitaloudet määrittävät yhdessä tavoitejalanjäljen, jota kohti luodaan erilaiset muutostiekartat – yksinkertaisesti sanottuna visualisoidut suunnitelmat siitä, minkä mitatun osa-alueen materiaalijalanjäljen tulisi vähentyä ja kuinka paljon.

Muutokset toteutetaan kotitalouksien tarpeisiin räätälöityinä kokeiluina: osa voi pohjata olemassa oleviin palveluihin ja toimintatapoihin, mutta myös uusia toimintamalleja voidaan simuloida kokeilun ajan. Tavoitteena on pienentää jokaisen kotitalouden ympäristökuormitusta. Muutoksia tulee arkeen niin liikkumisen, tavaroiden, asumisen, syömisen kuin vapaa-ajankin suhteen.

Mutta onnistuuko materiaalijalanjäljen pienentäminen Jyväskylässä? Jaksavatko perheet pyrkiä kohti ekologisempaa elämäntapaa? Entä lapset? Ja mitä palveluja Keski-Suomeen tarvittaisiin, jotta resurssiviisaampi elämä olisi ylipäätään mahdollinen?

Hanketta voi seurata ja siitä voi keskustella Sitran verkkosivuilla, Facebookissa tykkäämällä sivusta Resurssiviisaus ja muuallakin sosiaalisessa mediassa: #resurssiviisaus ja #tulevaisuudenkotitalous

Mistä on kyse?