uutiset
Arvioitu lukuaika 2 min

Mustarinda-taloon rakentumassa ekologinen lähienergiaratkaisu

Kirjoittaja

Tuula Sjöstedt

Asiantuntija, Viestintä ja yhteistyösuhteet, Sitra

Julkaistu

Mustarinda-talolla Hyrynsalmella järjestetään perjantaina 6.9.2013 tiedotustilaisuus talolle toteutettavasta ekologisesta lähienergiajärjestelmästä. Mustarinda-seuran tavoitteena on, että talo toimii lähes päästöttömästi aurinko-, tuuli- ja bioenergiaa hyödyntäen. Myös yhdistyksen ajoneuvot toimivat biokaasulla ja bioetanolilla.

Mustarindan energiaprojektissa tutkitaan ja testataan erilaisia ratkaisuja ja valitaan niistä parhaat toteutettavaksi. Tuuli- ja aurinkovoiman hyödynnettävyyttä voidaan parantaa merkittävästi esimerkiksi energian varastointiin liittyvän kehitystyön avulla.

Kainuussa on merkittävä hyödyntämätön bioenergiapotentiaali. Jo helpoimmin hyödynnettävien biomassojen jalostaminen liikennepolttoaineiksi voisi tuoda Kainuulle miljoonia euroja vuodessa.

Tiedotustilaisuudessa esitellään lähienergiasuunnitelmaa sekä biokaasu-/bioetanoliajoneuvoja. Paikalla on myös Sotkamon MTT:n edustaja kertomassa biokaasun tuotantoon ja liikennebiokaasun jalostamiseen tähtäävistä hankkeista Kainuussa. Lisäksi tilaisuudessa kuullaan 17:30 alkaen filosofi Tere Vadénin luento otsikolla Energia ja kokemus.

Mustarindan energiahanke on käynnistynyt kesällä 2013 ja järjestelmä valmistuu syyskuuhun 2014 mennessä. Kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita tutustumaan Mustarinda-talon järjestelmään sekä työn aikana että järjestelmän valmistuttua. Mustarindan energiajärjestelmään voi tutustua myös 5.-6.10. järjestettävässä WÄRK:Festissä.

Lisätietoja ja ilmoittautumiset:

Antti Majava
Mustarinda-seura
etunimi.sukunimi@mustarinda.fi
puh. +358 400 655 883

Mustarinda pyrkii toimimaan tiennäyttäjänä kestävään kulttuuri- ja matkailutoimintaan. Yhdistys uskoo energiaan liittyvien kysymysten olevan keskeisiä myös taiteen kannalta. Luonto- ja kulttuurimatkailussakin ekologinen toimintamalli on tärkeä laatutekijä, johon kannattaa panostaa.