archived
Arvioitu lukuaika 5 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Peloton Innovation Campilla tehdään bisnestä viherkatoilla

Kaustisen startup-leirillä kehitetään ratkaisuja energiakriisiin ja parempaan elämään.

Kirjoittaja

Jyri Arponen

Johtaja, teollisuus ja innovaatiot

Julkaistu

Kesäkuun 5.-7. päivä Kaustisella kesäauringon alla kehitetään tuote- ja palvelukonsepteja, jotka parantavat elämänlaatua ja tekevät tulevaisuuden taloutta maaseudulle. Kesän fiksuimmilla kehitysfestareilla Peloton Innovation Campilla 50 osaajaa aina toimittajista insinööreihin ja muotoilijoista yrittäjiin tekevät yhdessä intensiivisesti hommia kolmen päivän ajan. Leirin voittaja pääsee Sitran kehitysohjelmaan ja matkalle kohti startup-yritystä.

Energiaviisas bisnes on nopeimmin kasvava uusi markkina, eikä loppua näy. Energian ja luonnonvarojen kysyntä jatkaa lähivuosina kasvuaan. Kaikkialla maailmassa on kysyntää tuotteilla ja palveluille, joiden avulla kuluttajat voivat hallita perusasioihin kuten ruokaan, asumiseen ja liikkumiseen liittyviä kuluja ja elää samalla hyvää elämää. Boston Consulting Groupin mukaan yli 60 % yhdysvaltalaisista yrityksistä investoi aiempaa enemmän kestävään talouteen taantumasta huolimatta.

Kaustisen Peloton Innovation Campille valittiin kahdeksan ideaa 50 idean lähettäneen joukosta. Ideat ulottuvat aina viherkatoilla bisneksen tekemisestä vertaisoppimiseen matkailuvalttina. Kaikkiin ideoihin voi tutustua tarkemmin tämän tiedotteen lopussa. Ideat tarjoavat ratkaisuja parempaan arkeen ja ovat energia- ja resurssitehokkaita.

“Meistä on mahtavaa, että näin monet innostuivat Peloton Innovation Camp Kaustisesta. Viime vuoden kahdella leirillä yli 150 entusiastia ratkaisivat ilmastonmuutosta bisneksen keinoin. Tuloksena syntyi kolme aloittavaa startuppia. Nyt niitä haetaan lisää maaseudun potentiaalista”, kertoo tutkija Maria Ritola Demos Helsingistä.

Peloton Innovation Camp alkaa 5. päivä kesäkuuta ja voittaja on selvillä kesäkuun 7. päivä. Silloin tiedämme syntyykö seuraava suomalainen startup-tarina viherkattojen, energiakorjausten, peltodiilien, ajonjakopalvelun, uuden ajan kasvihuoneen, HUB puistojen, luomoportaalin, vai vertaisoppimisen mahdollisuuksien ympärille.

“Näistä ideoista jokainen voi ratkaista aikamme isoja haasteita tekemällä siitä samalla hyvää bisnestä”, Ritola jatkaa.

Leirin järjestävät Sitra, Demos Helsinki, maa- ja metsätalousministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö, Innovaatio ja osaaminen -verkosto, Kaustisen seutukunta, Kaustisen kunta, Maa- ja kotitalousnaisten Keskus,  ProAgria, MTK ja KP24.

Lisätietoja

Juha Leppänen, Demos Helsinki, juha.leppanen@demos.fi, 040 700 658
Maria Ritola, Demos Helsinki, maria.ritola@demos.fi, 0400 682 881

Peloton on hanke, jossa ilmastonmuutoksesta ja energiakriisistä tehdään uutta ja hyvää bisnestä. Pelottomassa on tehty kolmen vuoden aikana kymmenien yritysten kanssa yhteistyötä ja sparrattu yli 150 hengen joukkoa perustamaan uuden ajan startup-yrityksiä. Lisää Pelottomista tarinoista voit lukea täältä: www.peloton.me.

Esiraadin Peloton Innovation Camp Kaustiselle valitsemat ideat:

Project Peltodiili
Mitäpä jos käyttämättömät pellot otettaisiinkin yhteisölliseen käyttöön? Pelloille saisi siirtolapalstoja, kukka- ja yrttiviljelmiä, hyötyperunaa ja -juureksia – lähituotantoa aidoimmillaan! Kylien ja haja-asutusalueiden viherpeukalot voivat puuhata yhteisvoimin ja saada sadon omaan pöytäänsä. Näin myös mahdollistetaan luomu- ja lähiviljely ihmisille, jotka eivät omista maata.

http://www.peloton.me/2012/05/project-peltodiili/

Rideshare
Rideshare tuo maaseudun tavoitettavaksi autottomillekin. Palvelun avulla näet vaivatta henkilöt jotka tarjoavat tai kaipaavat autokyytiä kulkemallasi matkalla.Tavoitteena on lisätä maaseudun sisäisiä matkustustapoja ja –mahdollisuuksia, sekä merkittävästi pienentää matkustajakohtaisia päästöjä.

http://www.peloton.me/2012/05/rideshare/

Viherkatot
Viherkattojen kehittämisessä vain taivas on rajana! Ajatuksenamme on perustaa yritys, joka tarjoaa yrityksille ja taloyhtiöille viherkattosuunnittelua, rakentamista ja elinkaaren aikaista huoltoa sekä kehittää alaa ja siihen liittyviä tuotteita. Viherkattojen hyödyt ovat moninaiset; ilmastonmuutokseen sopeutuminen ja sen hillintä, ilmanlaadun parantaminen, viihtyvyys ja monimuotoisempi asumisympäristö.

http://www.peloton.me/2012/05/viherkatot/

Uusi kasvihuone
Nykyisten kasvihuoneidemme energiankulutus on mittavaa ja sektori onkin talousvaikeuksissa kohonneiden kustannusten takia. Näin ollen kysyntä uudelle kasvihuonemallille on taattu. Kyseessä on uusi energiatehokas, luonnonvaloa hyvin hyödyntävä sekä valosaasteeton kasvihuoneratkaisu, joka soveltuu erinomaisesti Suomen olosuhteisiin ja perheviljelmille.

http://www.peloton.me/2012/05/uusi-kasvihuone/

Pikkukaupunkien HUB Puisto
Innovaatiotoiminnan tunnistamista maaseudulla on edistettävä. Potentiaalin hyödyntämiseksi kehittelemme täysin uutta konseptia osaamiskeskittymälle. Kautta historian on kopioitu suuria kaupunkeja innovaatiotoiminnan kehittämisessä ja rakennettu pelloille teknologiakeskuksia kuolemaan. Innovaatioalustaa tulisi kehittää pienten alueiden lähtökohdista. Siksi kehittelemme pikkukaupunkien teknologiakeskusta – HUB Puistoa!

http://www.peloton.me/2012/05/pikkukaupunkien-hub-puisto/

Vertaisoppimisen AirBnb
Suomalainen opettajuus on käsite, joka tarkoittaa tinkimätöntä osaamista. Tavoitteenamme on hyödyntää tätä osaamista entistäkin paremmin. Maaseudun vanhat maalaistalot tai maatilamatkailupaikat voidaan ottaa jälleen käyttöön järjestämällä niissä kursseja kiinnostuneille, vaikkapa aloitteleville kaupunkiviljelijöille tai perhokalastajille! Näin yhdistyvät lähimatkailun edistäminen, maaseudun virkeä toiminta ja suomalainen taito opettaa.

http://www.peloton.me/2012/05/vertaisoppimisen-airbnb/

Ryhmäenergiakorjaukset
Puolet Suomen energiankulutuksesta aiheutuu teollisuudesta. Suuri osa teollisuudesta on pk-yrityksiä, joilla energia-asioiden kehittämisessä on paljon parannettavaa. Tästä johtuen uusiutuvan energian käyttö on vielä mitättömän pientä suhteessa potentiaaliin. Nyt kehittelemmekin palvelua, joka olisi suunnattu pk-yrityksille, jotka toimivat teollisuusalueilla ympäri Suomen. Yrityksille tarjottava palvelu sisältää energiaselvitykset ja sen perusteella energiasäästötoimenpiteiden ja uusiutuvien energiamuotojen käyttöönoton suunnittelun ja rakennuttamispalvelut. Ideamme tukee Suomen pitkän aikavälin ilmasto- ja energiastrategiaa, parantaa maaseudulla sijaitsevan teollisuuden kilpailukykyä ja luo uutta vihreän talouden liiketoimintaa erityisesti bioenergian ympärille aina alkutuotannosta ylläpitopalveluihin.

http://www.peloton.me/2012/05/ryhmaenergiakorjaukset/

Luomuportaali
Luomuportaalissa yhdistyy kahden eri idean lähettäneiden ajatukset. Tiimi luo palvelun, jossa yhdistyvät tuotannon ja kulutukset tarpeet olemassa olevien raaka-aineiden kautta – ja toisaalta se on keskustelupaikka ruoasta nauttijoille ja sen tuottajille. Näin hävikki pienenee, pientilallisetkin voivat saada tuotantonsa saataville ja luomupiirit laajenevat isojen joukkojen mahdollisuudeksi. Näin syntyy uusi mikrotuotannon -ja logistiikan taso, joka olisi monelle maaseudun asukkaalle oivallinen tulonlähde!

http://www.peloton.me/2012/05/luomuportaali/